Η διατροφή των παιδιών στην σχολική ηλικία

«Η διατροφή των παιδιών στην σχολική ηλικία»

Πληθώρα επιστημονικών άρθρων έχουν καταδείξει πως οι διατροφικές επιλογές και συνήθειες των παιδιών επηρεάζονται ποικιλοτρόπως από μια σειρά παραγόντων. Ωστόσο, αυτές οι συνήθεις επιφέρουν σοβαρό αντίκτυπο στην υγεία των παιδιών, αφού η σωστή και η ισορροπημένη διατροφή αποτελεί προϋπόθεση για την σωστή νοητική, πνευματική, σωματική, ψυχική ανάπτυξη τους, κατά κόρον στην σχολική ηλικία.

Παρακάτω  παρουσιάζεται ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα των διατροφικών συνηθειών μαθητών της Στ΄ Δημοτικού ενός σχολείου:

 

 

Αν παρατηρήσουμε προσεχτικά διαπιστώνομε δυστυχώς πως τα παιδιά καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες σακχάρων και λιπών, βλαβερών για την υγεία και την ισορροπημένη ανάπτυξης τους. Αντιθέτως, η κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και φυτικών ινών, επιθυμητών για την καλή σωματική υγεία, είναι πολύ περιορισμένη.

Η παιδική ηλικία είναι πιο κατάλληλη περίοδος για να μπουν τα θεμέλια για την ανάπτυξη της καλής υγείας των παιδιών και οι βάσεις της υγιεινής διατροφικής συμπεριφοράς. Ας μην ξεχνάμε πως, η ισορροπημένη διατροφή ορίζεται ως κατανάλωση μεγάλης ποικιλίας τροφίμων σε μέτριες ποσότητες με κυρίαρχο ρόλο τα φρούτα και τα λαχανικά, ώστε τα παιδιά να λαμβάνουν όλα τα θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία για την σωστή ανάπτυξη όλων των ιστών του σώματος.

Για όλους τους παραπάνω λόγους είναι χρέος πρωταρχικά των γονέων και κατ’ επέκταση του σχολείου να δείξουν στα παιδιά τον τρόπο μιας ισορροπημένης διατροφής.

Συνεπώς, αγαπητοί γονείς, πριν τοποθετήσετε κάποιο γεύμα στην τσάντα του παιδιού σας, αναλογιστείτε τις διατροφικές του ανάγκες και δώστε του την απαραίτητη θρεπτική ενέργεια μέσα από φρούτα, ξηρούς καρπούς και άλλα σπιτικά σνακς, περιορίζοντας στο ελάχιστο το έτοιμο ανθυγιεινό φαγητό και τα γλυκίσματα.

Πηγή πληροφοριών:                                                                                                                        Nutrition in children going to school

 (τελευταία ενημέρωση:23/5/2019)

Και για τους μικρούς μας φίλους ένα τραγουδάκι για τα φρούτα!!

Πηγή: youtube

 

Αφήστε μια απάντηση