Γιώργος Μακαρατζής

1ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας

Μια άποψη για το πρόγραμμα επιμόρφωσης εκπαιδευτικών β΄επιπέδου

Οκτ 201013

Το πρόγραμμα επιμόρφωσης β΄επιπέδου, σύμφωνα με το περιεχόμενο σπουδών, φιλοδοξεί να προσφέρει στους επιμορφούμενους και στις επιμορφούμενες εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ευκαιρίες για ποικίλες μαθησιακές δυνατότητες που συνάδουν με τη χρήση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών (Τ.Π.Ε.) στη διδακτική πράξη. Αξιοποιώντας αυτές τις ευκαιρίες αναμένεται οι εκπαιδευτικοί να μπορούν να επιλέγουν το ή τα κατάλληλα μαθησιακά λογισμικά, να καταστρώνουν αποτελεσματικά εκπαιδευτικά σενάρια, να τα εφαρμόζουν σε διδακτικές καταστάσεις στη σχολική τάξη, να τα αξιολογούν ως προς την επίτευξη των εκάστοτε διδακτικών στόχων και να προβαίνουν σε αναγκαίες βελτιώσεις.

Αλλά αυτό, κατά τη γνώμη μου, από μόνο του δεν αρκεί. Οι επιμορφούμενοι οφείλουν να δείξουν προθυμία να χρησιμοποιήσουν ενεργά τις γνώσεις που απέκτησαν στα κέντρα επιμόρφωσης και μετά το τέλος του προγράμματος ώστε να διευρύνουν το μάθημα στη σχολική τάξη με τη χρήση των Νέων Τεχνολογιών. Χρησιμοποιώντας τις γνώσεις που απέκτησαν ως βάση πρέπει διαρκώς να ενημερώνονται διαρκώς, να εφαρμόζουν σύγχρονες διδακτικές προσεγγίσεις και να αξιολογούν τα αποτελέσματα της χρήσης των Νέων τεχνολογιών στην επίτευξη των εκάστοτε επιδιωκόμενων στόχων. Έτσι, η επιτυχία μπορεί να λειτουργήσει ως κίνητρο και να ενθαρρύνει την περαιτέρω μάθηση. Αλλιώς το πρόγραμμα επιμόρφωσης β΄ επιπέδου θα έχει την τύχη του προηγούμενου πρόγράμματος. Πεταμένα χρήματα και πολύ κόπος για το τίποτα!

Τα παραπάνω αποκτούν αξία και νόημα όταν συνοδεύονται και με την ανάλογη πολιτική θέληση και υπευθυνότητα από τη μεριά των οργανωτών του προγράμματος επιμόρφωσης. Δυσλειτουργίες, παραλείψεις, αβλεψίες και έλλειψη ενημέρωσης από τη μεριά τους λειτουργούν ανασταλτικά και προβάλλουν αφενός σοβαρά εμπόδια στην πραγμάτωση των προβλεπόμενων στόχων του προγράμματος και αφετέρου άγχος, αβεβαιότητα και αρνητικές σκέψεις στους επιμορφούμενους.

Μακαρατζής Γιώργος

επιμορφωτής β΄επιπέδου στο Νομό Ημαθίας

Αφήστε μια απάντηση

Ιστορικό

Οκτώβριος 2010
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  


Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων