DinoStem: eTwinning Έργο

Με σκοπό την αναγνώριση των καλύτερων έργων eTwinning από πλευράς ελληνικών σχολικών μονάδων για το σχολικό έτος 2019-2020, η ελληνική Εθνική Υπηρεσία Υποστήριξης (ΕΥΥ) της δράσης προκήρυξε τον 15o Εθνικό Διαγωνισμό eTwinning. 

Η αξιολόγηση των έργων, έγινε με βάση τα γενικότερα κριτήρια που έχουν καθοριστεί για την απόδοση Ετικέτας Ποιότητας, όπως αυτά καθορίζονται από την ΚΥΥ της δράσης eTwinning, τις πληροφορίες που υποβλήθηκαν από τον/την υπεύθυνο/η εκπαιδευτικό μέσω της φόρμας συμμετοχής, αλλά, κυρίως, από τα αποτελέσματα του έργου στην κοινή πλατφόρμα συνεργασίας, το TwinSpace.

Η διαδικασία της αξιολόγησης πραγματοποιήθηκε από μέλη της Εθνικής Υπηρεσίας Υποστήριξης της δράσης eTwinning.

 

15ος Εθνικός Διαγωνισμός Έργων eTwinning….. o Dino, πήρε το 1ο Βραβείο!!!!

 

 

Το Έργο μας βραβεύτηκε με Εθνική και Ευρωπαϊκή Ετικέτα Ποιότητας!!!

 

Το έργο είναι προσανατολισμένο στο Stem και επικεντρώνεται στην επέκταση της γνώσης και του ενδιαφέροντος των μαθητών μας στο πρωτογενές στάδιο των επιστημών, της τεχνολογίας, της μηχανικής και των μαθηματικών, μέσω μιας συναρπαστικής ιστορίας.

Ο κ. Stem είναι παλαιοντολόγος και ανακάλυψε τα κόκαλα ενός μικρού δεινοσαύρου. Δίπλα στο σκελετό ένας κρυπτογραφημένος χάρτης προσελκύει την προσοχή του. Αυτός ο μυστηριώδης χάρτης και η μετάφρασή του γίνεται ο σκοπός της καριέρας του.

Ζητά τη βοήθεια των παιδιών και ξεκινά η περιπέτεια! (Ο χάρτης έχει εικόνες και κάθε εικόνα οδηγεί σε ένα αίνιγμα και μια αποστολή. Το αποτέλεσμα κάθε αποστολής θα είναι μια συνεργατική δραστηριότητα).

 Μέλη του Έργου

Παρασκευή Καρέλλα – 7ο Νηπιαγωγείο Κατερίνης (Ιδρυτής)

Ambra Coccia – ICS G. Solari di Loreto, Ιταλία ( Ιδρυτής)

Μαρία Γκιζλή – 2ο Νηπιαγωγείο Αλιάρτου

Σοφία Νίκα – 1ο Νηπιαγωγείο Λητής

Αναστασία Σουπιάδου – 24ο Νηπιαγωγείο Κατερίνης

Carmela Anna Del Popolo – ICS G. Solari di Loreto, Ιταλία

Gulsum Atile – Hakki Tatoglu Ilkokulu, Muratrasa, Τουρκία

Secil Cilengir Gultekin – Zubeyde Hanim Anaokulu, Τουρκία

Βασιλική Γεωργαντά – 6ο Νηπιαγωγείο Κατερίνης

Κωνσταντία Μανουσαρίδου – 7ο Νηπιαγωγείο Κατερίνης

 

Γνωριμία με τα σχολεία- συνεργάτες

Η γνωριμία με τα σχολεία-συνεργάτες και η πρώτη συνεργατική μας δράση, πραγματοποιήθηκε με την δημιουργία online συνεργατικών παιχνιδιών και τη συμμετοχή μας στην Εβδομάδα του Κώδικα-Code Week

 

Γνωριμία με τους ήρωες του Έργου

Το έργο μας ξεκίνησε με την παρουσίαση των πρωταγωνιστών της ιστορίας μας. Ο κύριος Στεμ μας είπε λίγα λόγια για τον εαυτό του, για το επάγγελμα του  παλαιοντολόγου….

 

 

…. και την ανακάλυψη του Ντίνο, του απολιθώματος ενός μικρού διπλόδοκου.

 

 

Το επάγγελμα του παλαιοντολόγου

Οι μικροί μας μαθητές αναζήτησαν και συγκέντρωσαν υλικό και πληροφορίες από βιβλία και το διαδίκτυο, τα οποία παρουσίασαν στους συμμαθητές τους. Με το υλικό που συγκεντρώσαμε δημιουργήσαμε μια ψηφιακή εγκυκλοπαίδεια με τίτλο “DinoStem encyclopedia”.

https://www.storyjumper.com/book/read/74512155/5dbebe219cc34

1ος Γρίφος και Αποστολή

Ο κύριος Στεμ μας παρουσίασε το χάρτη με τους γρίφους που ανακάλυψε και ζήτησε τη βοήθεια μας.

Μας έστειλε λοιπόν τον Πρώτο γρίφο και την Πρώτη αποστολή.

Η λύση του γρίφου μας οδήγησε στη γνωριμία με τα απολιθώματα. Μάθαμε τι είναι τα απολιθώματα, πως σχηματίζονται, τι πληροφορίες μπορούμε να πάρουμε από αυτά, που εκτίθενται για να μπορεί κάποιος να τα δει.

Αναζητήσαμε στο διαδίκτυο εικόνες απολιθωμάτων .. Και αυτές είναι που μας άρεσαν περισσότερο…

 

Μάθαμε τι είναι το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας. 

Περιηγηθήκαμε εικονικά σε ένα από τα πιο γνωστά παγκοσμίως μουσεία Φυσικής Ιστορίας, στο Smithsonian Museum of Natural History και ενθουσιαστήκαμε με τα εκθέματα του, κυρίως με τα απολιθώματα των τεράστιων δεινοσαύρων!

https://naturalhistory2.si.edu/vt3/NMNH-FH/z_NMNH-FH-001.html

 

Φτιάξαμε τα δικά μας απολιθώματα με αλατοζύμη και άλλα υλικά.

 

Ψηφίσαμε όλοι οι συνεργάτες του Έργου για το καλύτερο απολίθωμα.

 

Και είμαστε  οι νικητές!!!!

 

 

Το μήνυμα του κυρίου Στεμ….

 

2ος Γρίφος και Δεύτερη Αποστολή

Ο δεύτερος γρίφος μας οδήγησε στην μελέτη των ηφαιστείων …..

 

Μάθαμε από πού πήραν το όνομα τους….

 

 

 

Μάθαμε τα μέρη του ηφαιστείου και πότε ένα ηφαίστειο θεωρείται ενεργό, ανενεργό ή σβησμένο…

 

 

Διαλέξαμε ένα ενεργό ηφαίστειο της χώρας, το ηφαίστειο της Σαντορίνης και κάναμε μία μικρή παρουσίαση στους εταίρους μας.

 

 

Δραστηριότητα Κώδικα με το ηφαίστειο της Σαντορίνης…..

 

 

Εκείνοι με τη σειρά τους, μας παρουσίασαν ένα ενεργό ηφαίστειο της χώρας τους…

 

  

 

 

Κάναμε το πείραμα με τη σόδα και το ξύδι για να δούμε την αντίδραση των δύο υλικών αλλά και να αναπαραστήσουμε τον τρόπο με τον οποίο βγαίνει η λάβα από το ηφαίστειο.

Ηφαίστειο Πείραμα – Υπόθεση και Αποτέλεσμα….

 

Τέλος μάθαμε τη λέξη «ηφαίστειο» στα ιταλικά και τα τουρκικά και ηχογραφήσαμε τις φωνές μας.

Παίξαμε με το beebot.Τα παιδιά έπρεπε να προγραμματίσουν τη διαδρομή που έπρεπε να ακολουθήσει ο Ντίνο για να  γλυτώσει από τη λάβα του ηφαιστείου και να κρυφτεί στη σπηλιά.

 

 

3ος Γρίφος και τρίτη Αποστολή

Ο τρίτος γρίφος μας οδήγησε στη μελέτη της τροφικής αλυσίδας γενικότερα και της τροφικής αλυσίδας των δεινοσαύρων ειδικότερα.

 

 

Μελετήσαμε κάθε κρίκο της τροφικής αλυσίδας (ήλιος, παραγωγός, φυτοφάγο ζώο, σαρκοφάγο), και διακρίναμε τους δεινόσαυρους σε σαρκοφάγους και φυτοφάγους.

Τροφική αλυσίδα….

 

Τα παιδιά δημιούργησαν τον δικό τους δεινόσαυρο στο παιχνίδι «Dinosaur maker online”.

https://mrnussbaum.com/dinosaur-maker-online

Το παιχνίδι έδινε επιλογή στα παιδιά να διαλέξουν το δικό τους υπόβαθρο, να επιλέξουν το χρώμα, το σώμα, το κεφάλι, να προσθέσουν φτερά ή όχι, να δώσουν το όνομα που θέλουν στο δεινόσαυρο τους και να τον περιγράψουν (αν είναι φυτοφάγος ή σαρκοφάγος, που ζει κλπ).

Τα παιδιά «έχτισαν» δεινόσαυρους με το οικοδομικό υλικό της τάξης, με σχήματα, με χαρτόνι.

 

Έπαιξαν on line με τα σχολεία συνεργάτες παιχνίδι στο οποίο, σε συγκεκριμένο χρόνο έπρεπε να εντοπίσουν, να επιλέξουν και να βάλουν στη σωστή θέση ανάλογα με τη διατροφή τους, τους δεινόσαυρους.

 

Χρησιμοποιήσαμε το beebot για να μάθουμε τα ονόματα των δεινοσαύρων. Τα παιδιά έπρεπε να το προγραμματίσουν για να κινηθεί σε συγκεκριμένη διαδρομή (βοήθησε τον Ντίνο να φτάσει στους φίλους του, τους φυτοφάγους δεινόσαυρους).

 

 

4η Αποστολή και τέταρτος Γρίφος

Ο τέταρτος γρίφος μας οδήγησε στη μελέτη του φωτός και του φαινομένου της σκιάς.

 

 

Με την παρουσίαση κατάλληλου εποπτικού υλικού, με τη βοήθεια του παιχνιδιού “sun, light and shadows”, οι μικροί μας μαθητές είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν, να κάνουν προβλέψεις, υποθέσεις, να πειραματιστούν και να βγάλουν συμπεράσματα για το φαινόμενο της σκιάς.

https://www.sciencekids.co.nz/gamesactivities/lightshadows.html

 

 

Μιλήσαμε για τις πηγές φωτός και τον διαχωρισμό τους σε φυσικές και τεχνικές…. 

 

Mε τη βοήθεια του beebot μάθαμε να τις διακρίνουμε.

 

 

 

Βγήκαμε στην αυλή του σχολείου και τα παιδιά εντόπισαν και φωτογράφισαν τις σκιές που σχηματίζονταν .

 

Χρησιμοποιήσαμε τις φωτογραφίες για να φτιάξουμε παιχνίδι στον υπολογιστή και φύλλα εργασίας στα οποία τα παιδιά έπρεπε να ζωγραφίσουν τον ήλιο στην θέση που πίστευαν πως θα έπρεπε να είναι για να σχηματιστεί η σκιά της φωτογραφίας. Επίσης τους δώσαμε ένα αντικείμενο και το τοποθετήσαμε τον ήλιο σε συγκεκριμένη θέση. Που θα έπρεπε να σχηματιστεί η σκιά;

 

 

Ζωγραφίσαμε ομαδικά έναν πίνακα με θέμα τους δεινόσαυρους και τις σκιές τους και πήραμε μέρος στο διαγωνισμό ζωγραφικής με έπαθλο το «μετάλλιο του βασιλείου των σκιών» με τη συμμετοχή όλων των σχολείων συνεργατών.

Η ψηφοφορία μας …..

 

 

Κερδίσαμε το πρώτο βραβείο!

 

5ος Γρίφος και Πέμπτη Αποστολή

Η λύση του μας οδήγησε στη μελέτη του κύκλου ζωής των δεινοσαύρων …

 

 

On line Παιχνίδι για να γνωρίσουμε τον Κύκλο ζωής ….

http://www.sheppardsoftware.com/scienceforkids/life_cycle/index.htm

Γνωρίσαμε το φαινομένου της τήξης και της πήξης με την πραγματοποίηση σχετικών πειραμάτων με τα οποία εστιάσαμε κυρίως στις πρότερες γνώσεις των παιδιών και στις προβλέψεις τους για το τι μεταβολές θα επέλθουν στα παγωμένα αντικείμενα με την προσθήκη διαφορετικών υλικών (ζάχαρη, αλάτι, ξύδι) -τήξη και τοποθετώντας διαφορετικά υγρά στις θήκες μιας παγοθήκης τι προβλέπεται να τους συμβεί με την πτώση της θερμοκρασίας-πήξη.

 

 

Χρησιμοποιήσαμε το beebot  (βοήθησε το beebot να φτάσει στο σωστό στάδιο του κύκλου ζωής των δεινοσαύρων, ταίριασε την εικόνα με τη λέξη κ.α.).

 

 

Πραγματοποιήσαμε ομαδική εργασία κώδικα σύμφωνα με την οποία τα παιδιά έπρεπε να αποκωδικοποιήσουν τις εντολές και να φτιάξουν την εικόνα του δεινόσαυροι.

 

 

Με την ολοκλήρωση και του τελευταίου γρίφου μπήκε το τελευταίο κομμάτι του παζλ του μυστηρίου με τον χάρτη. Η λύση ήταν πια μπροστά μας. 

Ως τελευταία αποστολή έμεινε η συναρμολόγηση όλων των  κομματιών της ιστορίας για να αποκαλύψουμε τα τελευταία γεγονότα στη ζωή του Ντίνο. Πράγματι, εκείνος έφτιαξε τον χάρτη για να μας δείξει πως εξαφανίστηκαν οι δεινόσαυροι από τη γη.

https://www.storyjumper.com/book/read/85050155/5edfdb3b9aad1

Ο κύριος Στεμ ενθουσιασμένος με το αποτέλεσμα της δράσης μας και θέλοντας να  μας ευχαριστήσει για την πολύτιμη βοήθεια μας, μας απένειμε το βραβείο Φυσικής Ιστορίας. Είμαστε πραγματικά πολύ περήφανοι που τα καταφέραμε.

 

 

Αξιολόγηση του Έργου από μαθητές και εκπαιδευτικούς

Με την ολοκλήρωση του έργου διαπιστώθηκε πως υπήρξε μεγάλη ποικιλία παραγόμενων αποτελεσμάτων (συνεργατικό βιβλίο-εγκυκλοπαίδεια, συνεργατική ιστορία, συνεργατικές αποστολές, συνεργατικές διαδικτυακές δράσεις όπως παιχνίδια,, beebot διαδρομές, γρίφοι, εφημερίδα, συνεργατική οργάνωση του twinspace, κοινοί στόχοι και πορεία, από κοινού οργάνωση), τα οποία κρίνεται ότι επαλήθευσαν τους αρχικούς στόχους που είχαν τεθεί. Το έργο μας είχε μεγάλη ποικιλία, ρυθμό, φαντασία και μια υπέροχη συνεργασία σε όλα τα επίπεδα. Οι αντιδράσεις των μικρών μας μαθητών ήταν ενθουσιώδεις σε κάθε στάδιο του έργου έτσι θεωρούμε πως το έργο μας ήταν πετυχημένο από κάθε άποψη

 

 

 

 

 

Αυτή η εργασία έχει άδεια χρήσης Creative Commons Αναφορά δημιουργού4.0.


0 σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Σύμβολο κράτησης θέσης avatar

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση