Συνδιδασκαλία στη Νεοελληνική Γλώσσα Γ΄ Γυμνασίου

Στο πλαίσιο του μαθήματος της νεοελληνικής γλώσσα της Γ΄ Γυμνασίου και συγκεκριμένα στην 3η ενότητα «Είμαστε όλοι ίδιοι. Είμαστε όλοι διαφορετικοί», οι μαθήτριες/ές εργάστηκαν ομαδοσυνεργατικά. Την όλη διαδικασία συντόνιζαν δύο καθηγήτριες (η Μαρία Μιχάλη, φιλόλογος γενικής παιδείας και η Αθανασία Μαχά, φιλόλογος ειδικής Αγωγής).

Οι μαθήτριες/ές εργάστηκαν σε χιουμοριστικά κείμενα (ανέκδοτα) που εμπεριέχουν στερεοτυπικές αντιλήψεις. Στόχοι: 1. Να αναγνωρίσουν μορφές ρατσισμού και στερεοτύπων στα δοθέντα χιουμοριστικά κείμενα. 2. Να κατανοήσουν / συνειδητοποιήσουν ότι το χιούμορ δεν είναι πάντα αθώο και θίγει ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, καθώς συνδέεται με συγκεκριμένες ιδεολογίες και κοινωνικές πεποιθήσεις. 3. Να δημιουργήσουν μετασχηματιστικά κείμενα ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους ως «απάντηση» στις ρατσιστικές/στερεοτυπικές αντιλήψεις των χιουμοριστικών κειμένων.

Σε ένα δίωρο πραγματοποιήθηκε η συζήτηση σε ομάδες και η παρουσίαση στην ολομέλεια της τάξης των απαντήσεων για κάθε φύλλο εργασίας. Σε άλλη συνάντηση θα πραγματοποιηθούν οι μετασχηματιστικές εργασίες. Για τη συνδιδασκαλία μόνο θετικές εντυπώσεις μπορούμε να αναφέρουμε.

Υλικό και ιδέες για την προσέγγιση των χιουμοριστικών κειμένων αντλήθηκε από την πολύ καλή σελίδα: Χιούμορ και Κριτικός Γραμματισμός (https://www.humor-literacy.eu/ )

Στιγμιότυπα από τη συνδιδασκαλία

2Inked4 LI267427836 276114291239306 7712539344484707862 n 1

1

Τα φύλλα εργασίας



Λήψη αρχείου

 

 

 

7 σχόλια

Μετάβαση στη φόρμα σχολίων

  1. Μπράβο στις κυρίες και στους μαθητές!!!

    1. Σε ευχαριστούμε, Μαρία!

  2. Μπράβο σας!Πολύ ωραία πρόταση!????

  3. Μπράβο σας!Πολύ ωραία πρόταση!????

    1. Ευχαριστούμε πολύ, Εύη!

    • PANAGIOTA KEFALA στο 14 Δεκεμβρίου 2021 στις 14:37
    • Απάντηση

    Μαρία, έκλεψα το υλικό και το διαμοίρασα στους συναδέλφους της Β Λυκείου! Συγχαρητήρια!!!

    1. Καλά έκανες! Δώσε τον σύνδεσμο για το χιούμορ και τον Κριτικό Γραμματισμό . Πάνω σε αυτό έχει δουλέψει πολύ η καθηγήτριά μου, Βίλλυ Τσάκωνα

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση