«

»

Δεκ 13 2021

Συνδιδασκαλία στη Νεοελληνική Γλώσσα Γ΄ Γυμνασίου

Στο πλαίσιο του μαθήματος της νεοελληνικής γλώσσα της Γ΄ Γυμνασίου και συγκεκριμένα στην 3η ενότητα «Είμαστε όλοι ίδιοι. Είμαστε όλοι διαφορετικοί», οι μαθήτριες/ές εργάστηκαν ομαδοσυνεργατικά. Την όλη διαδικασία συντόνιζαν δύο καθηγήτριες (η Μαρία Μιχάλη, φιλόλογος γενικής παιδείας και η Αθανασία Μαχά, φιλόλογος ειδικής Αγωγής).

Οι μαθήτριες/ές εργάστηκαν σε χιουμοριστικά κείμενα (ανέκδοτα) που εμπεριέχουν στερεοτυπικές αντιλήψεις. Στόχοι: 1. Να αναγνωρίσουν μορφές ρατσισμού και στερεοτύπων στα δοθέντα χιουμοριστικά κείμενα. 2. Να κατανοήσουν / συνειδητοποιήσουν ότι το χιούμορ δεν είναι πάντα αθώο και θίγει ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, καθώς συνδέεται με συγκεκριμένες ιδεολογίες και κοινωνικές πεποιθήσεις. 3. Να δημιουργήσουν μετασχηματιστικά κείμενα ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους ως «απάντηση» στις ρατσιστικές/στερεοτυπικές αντιλήψεις των χιουμοριστικών κειμένων.

Σε ένα δίωρο πραγματοποιήθηκε η συζήτηση σε ομάδες και η παρουσίαση στην ολομέλεια της τάξης των απαντήσεων για κάθε φύλλο εργασίας. Σε άλλη συνάντηση θα πραγματοποιηθούν οι μετασχηματιστικές εργασίες. Για τη συνδιδασκαλία μόνο θετικές εντυπώσεις μπορούμε να αναφέρουμε.

Υλικό και ιδέες για την προσέγγιση των χιουμοριστικών κειμένων αντλήθηκε από την πολύ καλή σελίδα: Χιούμορ και Κριτικός Γραμματισμός (https://www.humor-literacy.eu/ )

Στιγμιότυπα από τη συνδιδασκαλία

2Inked4 LI267427836 276114291239306 7712539344484707862 n 1

1

Τα φύλλα εργασίαςΛήψη αρχείου

 

 

 

7 comments

Μεταπήδηση στη φόρμα σχολίων

 1. Μαρία Βουρτσιάνη

  Μπράβο στις κυρίες και στους μαθητές!!!

  1. Μιχάλη Μαρία

   Σε ευχαριστούμε, Μαρία!

 2. Εύη Καρούνια

  Μπράβο σας!Πολύ ωραία πρόταση!????

 3. Εύη Καρούνια

  Μπράβο σας!Πολύ ωραία πρόταση!????

  1. Μιχάλη Μαρία

   Ευχαριστούμε πολύ, Εύη!

 4. PANAGIOTA KEFALA

  Μαρία, έκλεψα το υλικό και το διαμοίρασα στους συναδέλφους της Β Λυκείου! Συγχαρητήρια!!!

  1. Μιχάλη Μαρία

   Καλά έκανες! Δώσε τον σύνδεσμο για το χιούμορ και τον Κριτικό Γραμματισμό . Πάνω σε αυτό έχει δουλέψει πολύ η καθηγήτριά μου, Βίλλυ Τσάκωνα

Αφήστε μια απάντηση

Top
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων