Επίσκεψη της ομάδας του πολιτιστικού προγράμματος στο Ίδρυμα Λασκαρίδη και συνάντηση με τον συγγραφέα Φίλιππου Μανδηλαρά

Στις 27 Φεβρουαρίου 2019 η ομάδα του πολιτιστικού προγράμματος του 2ου Γυμνασίου Αγίου Δημητρίου «Δημήτρης Γληνός» «Παίζοντας με τον Τσέχωφ» επισκέφτηκε το Ίδρυμα Λασκαρίδη και παρακολούθησε πρόγραμμα δημιουργικής γραφής από τον συγγραφέα Φίλιππο Μανδηλαρά. Το πρόγραμμα είχε ως θέμα το σύνθημα «ΣΩΠΑΙΝΩ, ΨΙΘΥΡΙΖΩ, ΜΙΛΑΩ, ΦΩΝΑΖΩ. ΕΧΩ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΜΟΥ!» Οι μαθητές/ριες συνδιαλέγονται με το σύνθημα, εκφράζουν ελεύθερα το λόγο τους, τον υποστηρίζουν και τον αιτιολογούν… Ανάμεσα στα άλλα είπαμε ότι «φωνή σημαίνει βία»…

Στη συνέχεια χωρίστηκαν σε ομάδες: η ομάδα της σιωπής, της φωνής, της ομιλίας, του ψιθύρου. Κάθε ομάδα απάντησε στις ερωτήσεις:

-Αν ήταν χρώμα ποιο θα ήταν και γιατί;

-Αν ήταν ένας ήχος ποιος θα ήταν και γιατί;

-Αν ήταν μυρωδιά ποια θα ήταν και γιατί;

-Αν ήταν αντικείμενο ποιο θα ήταν και γιατί;

-Αν ήταν ρήμα ποιο θα ήταν και γιατί;

-Αν ήταν άνθρωπος ποιος θα ήταν και γιατί;

-Ποιο ζώο θα τοποθετούσαν δίπλα στον άνθρωπο, πού ακριβώς, τι λουλούδι θα έβαζαν δίπλα του, Αν ταξίδευε πού θα πήγαινε; Τι ψάχνει να βρει σε αυτό το ταξίδι; (σε όλα θα έπρεπε να γράψουν και το γιατί)

-Πότε θα συμβούν όλα τα παραπάνω;

Με τα στοιχεία που είχαν: ποιος (με όλες τις λεπτομέρειες που δημιούργησαν για τον ήρωα/την ηρωίδα τους), πού, πότε και γιατί οι μαθητές/ριες έγραψαν ομαδικά ή ατομικά κείμενα και τα παρουσίασαν.

Ευχαριστούμε θερμά το Ίδρυμα Λασκαρίδη και τον κ. Μανδηλαρά για αυτό το όμορφο ταξίδι δημιουργικής γραφής.

Η μαθήτρια Αφροδίτη Τ. (Β4) έστειλε ήδη το κείμενό της. Τα υπόλοιπα θα αναρτηθούν σταδιακά και όλα θα συγκεντρωθούν σε ένα ebook στο τέλος της σχολικής χρονιάς.

«Η μαγική γόμα»

Όταν όλα αλλάζουν στη ζωή, όταν μεγαλώνεις τότε σκέφτεσαι διαφορετικά κάνοντας πράξεις και όνειρα ξεχωριστά. Ο Γιάννης, που από μικρός ταξίδευε σε τόπους μαγικούς μέσα από τις σκέψεις του, αποφάσισε να πραγματοποιήσει στη ζωή του ένα μακρύ και μεγάλο ταξίδι. Έχει φροντίσει να κρατήσει μαζί το αγαπημένο του αντικείμενο, το βιβλίο του για την χώρα του ποτέ, το μικρό του λουλουδάκι, το χαμομήλι το οποίο ο ίδιος φρόντισε να γεννηθεί στον μυρωδάτο κήπο του ενώ ακόμα και το ζωάκι του, τον Έκτορα έναν σκύλο γεμάτο ζωντάνια και ομορφιά. Προορισμός του μια χώρα που κανείς δεν έχει επισκεφθεί. Μια χώρα άγνωστη για πολλούς αλλά ταυτόχρονα και γνωστή για αυτούς που επιθυμούν να ξαναζήσουν τα χαμένα χρόνια του παρελθόντος και τις στιγμές που χάθηκαν μια νύχτα κατά την πορεία σε μια ξένη μεγαλούπολη που δεν θύμιζε σε τίποτα τα όμορφο χωριό. Ξεκινά, λοιπόν, ήρεμος, έτοιμος και σίγουρος να θυμηθεί αυτά τα οποία ξέχασε, να ξαναζήσει εκείνα που σβήστηκαν άγαρμπα με μια γόμα διαφορετική, μια γόμα που μπορεί να τα επιστρέψει πίσω. Και όλα αυτά θα συμβούν εκείνη την ημέρα, εκείνη την στιγμή που θα σβήσει για εκείνον ο κόσμος και θα ψάξει έναν ομορφότερο καλυμμένο με ένα απαλό σωμών χρώμα το οποίο έχει την μυρωδιά της γαρδένιας.

Αφροδίτη Ταχλαμπούρη

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση