Παρουσίαση εργασίας μαθητών/ριών στο 1ο Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό συνέδριο “Κύπρος, Ελλάδα, Ομογένεια: Εκπαιδευτικές γέφυρες”-Λευκωσία 10-11/5/2018

Ομάδα μαθητών/ριών των τμημάτων Β1 & Β5 του 2ου Γυμνασίου Αγίου Δημητρίου “Δημήτρης Γληνός” συμμετείχε στο 1ο πανελλήνιο εκπαιδευτικό συνέδριο «Κύπρος, Ελλάδα, Ομογένεια: εκπαιδευτικές γέφυρες» που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία στις 10-11 Μαΐου 2018 και παρουσίασε την εργασία που υλοποίηθηκε στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς με θέμα «Θέλουμε γέφυρες-όχι συρματοπλέγματα». Αφετηρία της εργασίας αποτέλεσε το διήγημα του Χριστόφορου Μηλιώνη “Το συρματόπλεγμα του αίσχους” (Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας , Β΄ Γυμνασίου).

Την εργασία παρουσίασαν οι μαθητές/ριες:

Έλενα Π.

Ιωάννα Χ.

Μαριλένα Σ.

Κατερίνα Β.

Γιάννης Π.

Νίκος Τ.

Έντι Σ.

Η 15μελής ομάδα των μαθητών/ριών είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί αξιοθέατα της Λευκωσίας και της Λάρνακας, για πολλά από τα οποία είχε γίνει σχετική συζήτηση στη διάρκεια της χρονιάς. Σε μένα προσωπικά δόθηκε η ευκαιρία να ξαναπερπατήσω σε γνώριμα, αγαπημένα μέρη… “Είναι τόσα πράγματα που μου φαίνονται οικεία μόλις πατήσω το πόδι μου στην Κύπρο!”(Χ. Μηλιώνης)

  1. Τύμβος της Μακεδονίτισσας και ξενάγηση από αξιωματικό του ΓΕΕΦ
  2. Φυλακισμένα μνήματα και ξενάγηση από τον κο Βρυωνίδη, αγωνιστή της ΕΟΚΑ (1955-1959) και γαμπρό του Ευαγόρα Παλληκαρίδη.

3. Η οδός Λήδρας, ο πιο ιστορικός κι εμπορικός δρόμος της Λευκωσίας, οδηγεί στη μία πύλη που σε κατευθύνει στην κατεχόμενη πλευρά της πόλης. Συνολικά πέντε είναι οι πύλες εισόδου κατά μήκος της «Πράσινης Γραμμής», το “συρματόπλεγμα του αίσχους”, σύμφωνα με τον Χριστόφορο Μηλιώνη…

4. Η Λευκωσία από το παρατηρητήριο της οδού Λήδρας (πύργος Ν. Σιακόλα). Στο βάθος διακρίνεται ο καθεδρικός ναός της Αγίας Σοφίας στην κατεχόμενη Λευκωσία που σήμερα λειτουργεί ως τζαμί

5. Περπατήσαμε  στην παλιά Λευκωσία και στη Λαίκή γειτονιά

κάτι κουρασμένα παλικάρια…

6. Αρχιεπισκοπικό μέγαρο  της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου 

7. Το μουσουλμανικό τέμενος Χαλά Σουλτάν Τεκκέ 5 χιλιόμετρα από τη Λάρνακα. Χτίστηκε το 1787 για να ανακατασκευαστεί το 1816 προς τιμή της Ουμ Χαράμ. 

Στην είσοδο του μουσουλμανικού τεμένους

8. Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίου Ιδαλίου

Η Χάλκινη Πινακίδα αποτελεί το σημαντικότερο δείγμα της Κυπριακής επιγραφικής. Παρέχει σημαντικές πληροφορίες για το πολιτικό σύστημα και τις κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες που επικρατούσαν στα χρόνια του πολέμου με τους Φοίνικες του Κιτίου.

9. Η αρχαία Εκκλησία του Αγίου Λαζάρου που χτίστηκε πάνω από τον τάφο του Λαζάρου από τον Λεόντα τον Στ΄ τον Σοφό

Ακόμη είδαμε τη λίμνη Αλυκή και… λίγα φλαμίνγκο, το μεσαιωνικό κάστρο της Λάρνακας, περπατήσαμε στα σοκάκια της

αλλά και παίξαμε στην παραλία που εξαιτίας μιας μπόρας ήταν όλη δική μας.

Μερικές ακόμη στιγμές μας…

…κι άλλα πολλά! 😉  🙂

Συνοδοί Εκπαιδευτικοί:

Μαρία Μιχάλη

Σοφία Παπαζαφείρη

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση