Επιστροφή σε ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ

Η ΛΕΥΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΡΟΖ ΦΛΑΜΙΝΓΚΟ

Οι πρώτες εντυπώσεις των μαθητών/ριών…

Οι μαθητές κι οι μαθήτριες του Α 5 διάβασαν το δεύτερο λογοτεχνικό βιβλίο “Η λευκή απεργία των ροζ φλαμίνγκο” του Β. Παπαθεοδώρου. Το βιβλίο αναφέρεται σε μια μεγάλη οικολογική καταστροφή που έχει πλήξει την Καμάργκ. Η Λίντσεϋ και ο Πωλ αναλαμβάνουν να εξιχνιάσουν τα αίτια αυτής της καταστροφής… Η Ναταλία Τ. κατέγραψε  τις πρώτες εντυπώσεις…

♦ Στον Ευάνθη άρεσε η αρχή του βιβλίου μετά όμως έχασε το ενδιαφέρον του. Θεωρεί ότι υπάρχουν αρκετές υπερβολές. Του άρεσε η σκηνή με το φίδι στην μπανιέρα αλλά θα προτιμούσε να έχει η σκηνή περισσότερη αγωνία και τελικά το φίδι να δαγκώνει την κ. Βέμπερ. Επίσης, τόνισε το θέμα ότι τα ΜΜΕ δεν ενδιαφέρθηκαν στα αλήθεια για την οικολογική καταστροφή και το μόνο που ήθελαν ήταν να “πουλήσουν” ειδήσεις.bp-293x420

♦ Στην Έλενα άρεσε το βιβλίο και διαφώνησε με τον Ευάνθη. Υποστήριξε ότι μπορεί να μην την κέρδισε από την αρχή αλλά στη συνέχεια είχε μεγάλο ενδιαφέρον. Την κούρασαν κάποια σημεία επειδή λ.χ. σε μια παράγραφο θιγόταν πολλά θέματα κι έπρεπε να τα ξανακοιτάζει, για να έχει μια συνέχεια. Επίσης, της άρεσε το γεγονός ότι το βιβλίο άρχιζε και τελείωνε με τον ίδιο τρόπο: το καλεσμα του φλαμίνγκο  “ΠΟΥΤ… ΠΟΥΤ! ΠΟΥΤ…!”

♦Ο Γιάννης είπε ότι κάποια στιγμή έχασε το νόημα αλλά ξαναδιαβάζοντας με περισσότερη προσοχή κατάλαβε την υπόθεση και το βρήκε αρκετά ενδιαφέρον.

♦ Στον Μάριο δεν άρεσε η αρχή αλλά όλες αυτές οι περιπέτειες με τα κουνούπια, τους αρουραίους κ.λπ γύρω από την οικολογική καταστροφή τον κέρδισαν. Το χαρακτήρισε ως βιβλίο μυστηρίου.

♦ Τη Μαριλένα την εκνεύρισε η συμπεριφορά του Σαλτ και του Ρισέ. Της άρεσε πολύ το σημείο με τις νυχτερίδες. Θεωρεί πολύ ζωντανή και παραστατική τη σχετική περιγραφή με την εισβολή των νυχτερίδων.Κάποιοι βέβαια διαφώνησαν μαζί της, καθώς θεώρησαν τη σκηνή υπερβολική.

♦ Στον Πάνο δεν άρεσε η σκηνή με τη “μάγισσα” και…βαθμολόγησε (περίοδος βαθμών 😉 ) το βιβλίο με 80/100.

♦ Ο  Κωστής το βρήκε αρκετά κουραστικό και είπε ότι δεν τον συγκίνησε όσο το προηγούμενο βιβλίο που ανυπομονούσε να το συνεχίσει…

♦ Στην Ιωάννα άρεσε σε γενικές γραμμές και συμφώνησε με τη θέση της Έλενας.

♦ Ο Γιώργος το βρήκε αρκετά ενδιαφέρον…

Το κουδούνι διέκοψε τη συζήτηση…

Την επόμενη φορά μαζί με τις βιβλιοπαρουσιάσεις θα κάνουμε μία λίστα με τα θέματα που θίγονται στο βιβλίο.

Στη σελίδα «ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ/ΡΙΩΝ» – Η Διαδικτυακή τάξη και στο blogger… θα αναρτηθούν και κάποιες από τις βιβλιοπαρουσιάσεις τους.

Παρουσίαση-Κριτική

Οι μαθητές/ριες του Α΄5 αυτό το διάστημα τελειώνουν το δεύτερο λογοτεχνικό βιβλίο, πριν γράψουν τις δικές τους βιβλιοπαρουσιάσεις-κριτικές ας διαβάσουν και αυτή που ακολουθεί. Έτσι, για να πάρουν μια ιδέα…Σε καμιά περίπτωση δε θα γίνει “αντιγραφή-επικόλληση” 😉

Η ιδέα πάνω στην οποία πλέκει τον ιστό της ιστορίας ο Παπαθεοδώρου, προέρχεται από ένα πραγματικό γεγονός που συνέβει  στη Γαλλία το 2007. Η μυθοπλαστική αυτή τακτική φαίνεται ότι είναι ιδιαίτερα προσφιλής στο συγγραφέα, αφού δεν είναι το πρώτο του βιβλίο στο οποίο την εφαρμόζει. Το μεγάλο ταξίδι της κινέζικης πάπιας, και το πρόσφατο Ναι Βιρτζίνια υπάρχει  Άγιος Βασίλης, είναι άλλα δυο μυθιστορήματά του για παιδιά,  των οποίων η αρχική ιδέα βασίζεται σε αληθινά γεγονότα που προβλήθηκαν στον τύπο και που ο συγγραφέας με ευρηματικό τρόπο αξιοποιεί λογοτεχνικά. Το ίδιο το γεγονός και η προβολή του στο εξώφυλλο του βιβλίου, αποτελεί μια πρόκληση για το αναγνωστικό κοινό, αφού συχνά η αληθοφάνεια καταφέρνει να λειτουργήσει ενισχυτικά ακόμη και για τους πιο «δύσκολους» αναγνώστες.bp-293x420

Το βιβλίο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί θρίλερ, αφού τα γεγονότα με την ταχύτητα που εξελίσσονται καταδεικνύουν την άρρηκτη αλυσίδα της φύσης, της οποίας όταν ένας κρίκος της «σπάσει»,  προκύπτει μια χιονοστιβάδα απρόβλεπτων γεγονότων και συνεπειών. Τα γεγονότα εξελίσσονται στην πόλη Καμάργκ, η οποία είναι ξακουστή όχι μόνο για τα όμορφα άλογα, όχι μόνο για τις πάπιες και τα πρόβατα αλλά κυρίως για τα ροζ φλαμίνγκο τα οποία έχουν επιλέξει τον τόπο αυτό για να αναπαράγονται λόγω των αλυκών που διαθέτει η περιοχή. Όμως αυτός ο γήινος παράδεισος θα μετατραπεί σε κόλαση όταν στο όνομα του εκσυγχρονισμού εγκαταλείπονται οι αλυκές και το ενδιαφέρον των οικονομικά εύρωστων οικογενειών της πόλης αποφασίζει να επενδύσει σε νέες καλλιέργειες ρυζιού. Η απόφαση αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα όχι μόνο την μετανάστευση των φλαμίνγκο, η οποία θα επιφέρει μια καταστροφική αλλαγή στο περιβάλλον, αλλά και μια κοινωνική συμφορά, αφού θα κλείσουν εργοστάσια και θα βρεθούν στο δρόμο σχεδόν όλοι οι εργαζόμενοι στις αλυκές.

Η περιβαλλοντική και οικονομική κρίση  είναι το βασικό θέμα στο οποίο εστιάζει ο συγγραφέας για να αναδειχθεί ουσιαστικά η κρίση αξιών. Στο πρόσωπο των χαρακτήρων, ο αναγνώστης μπορεί να αναγνωρίσει σύγχρονα πρόσωπα της εποχής του, καθώς ο συγγραφέας  σκιαγραφεί τη σύγχρονη κοινωνία. Δήμαρχοι και υποψήφιοι δήμαρχοι, άλλοι με ηθική και όραμα,  οι προσπάθειες των οποίων  υπονομεύονται  από μειοψηφίες που όμως είναι οι οικονομικά ισχυροί, άλλοι αδίστακτοι υπηρέτες του χρήματος μόνο, ανυπάκουοι έφηβοι(ευτυχώς),  απληστία, παιχνίδια σε βάρος του απλού πολίτη ο οποίος είναι ευκολόπιστος χωρίς κρίση και σύνεση, απεργίες, διαμαρτυρίες, διαδηλώσεις, καταστροφή του οικοσυστήματος, απάτες που κρύβονται πίσω από σοβαρά επιστημονικά και περιβαλλοντικά σωματεία, είναι κάποια από τα θέματα που αναδεικνύει το βιβλίο. Ο Παπαθεοδώρου με γοργό ρυθμό εξιστόρησης, καταφέρνει, κάνοντας χρήση του χιούμορ, να δείχνει και τις δυο όψεις του νομίσματος, ώστε ο αναγνώστης να στέκεται κριτικά ο ίδιος απέναντι στα γεγονότα και τις εξελίξεις, χωρίς να οδηγείται σε έναν μονόδρομο ιδεολογικό και μονοδιάστατης ερμηνείας.  Ζωηροί διάλογοι, περιγραφές κωμικοτραγικών καταστάσεων και εικόνες φιλμογραφίας με τεράστιους αρουραίους που καταδιώκουν τους κατοίκους της πόλης, σμήνοι από κουνούπια που τους επιτίθενται και είναι φορείς του επικίνδυνου ιού της ελονοσίας, βατράχια που έχουν κατακλείσει όλους τους δρόμους και τις αυλές, φίδια που κατοικοεδρεύουν  στις μπανιέρες, αρπακτικά πουλιά, είναι μερικά από όλα όσα συμβαίνουν στη Καμάργκ και που καταγράφουν δαιμόνιοι ρεπόρτερ που κυνηγούν επιφανειακά την πληροφορία αλλά και συνειδητοποιημένοι επιστήμονες που καταγράφουν τις εξελίξεις και προσπαθούν να κατανοήσουν τις αιτίες και να τις προβάλλουν σωστά. Καταδεικνύεται ότι σε περιπτώσεις όπου το οικονομικό συμφέρον μπαίνει πάνω από κάθε αξία, αυτό  έχει ολέθριο αποτέλεσμα για τη φύση και την κοινωνία. Ο πανικός που δημιουργείται στους κατοίκους καταλύει κάθε λογική σε σημείο όπου να κατηγορούνται οι αθώοι και να κατασκευάζονται φταίχτες. Ο Παπαθεοδώρου κατασκευάζει ένα μυθιστόρημα στο οποίο δείχνει την αντίθεση μεταξύ καλού και κακού με την επιλογή ενός είδους πουλιών για τα οποία μόνο «ροζ» συναισθήματα μπορεί κανείς να έχει και μόνο στη σκέψη τους. Κι απέναντί τους αντιπαραθέτει βατράχια, ερπετά, ερήμωση, αρπακτικά κυριολεκτικά και μεταφορικά.

«Τέλος καλό όλα καλά», θα μπορούσε να πει κανείς, καθώς στην Καμάργκ τελικά θα επικρατήσει η λογική και όλα θα βρουν το δρόμο τους. Ο συγγραφέας με την λύση της ιστορίας(οι αλυκές επαναλειτουργούν, οι άνεργοι επαναπροσλαμβάνονται, τα φλαμίνγκο επιστρέφουν, το κακό ξορκίζεται χωρίς ουσιαστικές απώλειες) υιοθετεί την τακτική των παραμυθιών με το happy end, κάτι που φέρνει το μυθιστόρημα με τον ευρηματικό τίτλο, σε αντίθεση με τα τόσα σοβαρά, σύγχρονα και ρεαλιστικά θέματα που προβάλλει. Τόσο κακό και όλα αλώβητα; Είναι ίσως η ηλικία των αναγνωστών στους οποίους απευθύνεται ο Παπαθεοδώρου, (10+) που απαιτεί ρεαλισμό αλλά χωρίς… «αίματα».

(*)Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Πηγή: Ο Αναγνώστης

Λίγες πληροφορίες για τα Φλαμίνγκο…

Εργασίες με αφορμή τον τη λευκή απεργία των ροζ φλαμίνγκο

1) Γράμματα ή email 😉 στους ήρωες και τις ηρωίδες της λευκής απεργίας των ροζ φλαμίνγκο

2) βιβλιοπαρουσιάσεις

Τις εργασές των μαθητών/ριών μπορείτε να τις αναζητήσετε στο blogger με ετικέτες-λέξεις κλειδιά (Κλικ εδώ: https://mmichali.blogspot.gr/)

 

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση