Επιστροφή σε ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

ΤΑΞΙΔΙ ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

Βιογραφια: Διδώ Σωτηρίου

Η Διδώ Σωτηρίου γεννήθηκε στο Αϊδίνι της Μικράς Ασίας και το 1914 η οικογένειά της εγκαταστάθηκε στη Σμύρνη. Ο πατέρας της Ευάγγελος Παπάς καταγόταν από το Βόλο και η μητέρα της από τη Ρόδο. Στην Αθήνα σπούδασε γαλλικά και συνέχισε της σπουδές της στη Σορβόννη. Η συγγραφέας έζησε τις δυσκολίες μιας οικογένειας που ξέπεσε οικονομικά και κοινωνικά και αγωνίστηκε να ξανασταθεί. Το 1930 εντάχθηκε στο αριστερό κίνημα. Στα χρόνια της Κατοχής εντάχτηκε στην Αντίσταση και για πολλά χρόνια εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε αριστερά έντυπα και ως αρχισυντάκτης στο Ριζοσπάστη. Η αδελφή της Έλλη Παπά ήταν η σύντροφος του Μπελογιάννη που δεν εκτελέστηκε λόγω της εγκυμοσύνης της, αλλά πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής της στην εξορία.

Οι τραυματικές εμπειρίες και μνήμες της μικρασιατικής καταστροφής στιγμάτισαν τη λογοτεχνική οντότητα της Διδώς Σωτηρίου. Στα ελληνικά Γράμματα εμφανίστηκε με το μυθιστόρημα Οι νεκροί περιμένουν (1959), όπου, μέσα από τα μάτια ενός μικρού κοριτσιού, αποτυπώνονται οι μνήμες ενός ειδυλλιακού κόσμου που χάθηκε οριστικά.

Η συγγραφέας όμως καθιερώθηκε με το βιβλίο της Ματωμένα Χώματα (1962). Σε αυτό η Σωτηρίου περιγράφει με εξαιρετικό τρόπο τις περιπέτειες των Ελλήνων στη Μικρά Ασία σε εποχές που το μίσος έχει χωρίσει τους δύο λαούς. Για τη συγγραφέα δεν υπάρχουν Έλληνες και Τούρκοι, υπάρχουν άνθρωποι που υποφέρουν το ίδιο και χάνουν την ανθρωπιά τους κάτω από ορισμένες συνθήκες, μέσα στο πλαίσιο του πολέμου. Στο μυθιστόρημα ένας αγρότης αφηγείται, σε πρώτο πρόσωπο, όσα έζησε. Ο αφηγηματικός λόγος χαρακτηρίζεται από ζεστασιά και απλότητα. Η συγγραφέας χρησιμοποιεί τις συμβάσεις του ρεαλισμού και σε πολλά σημεία, από την άποψη της τεχνικής, το κείμενο θυμίζει την Ιστορία ενός αιχμαλώτου του Δούκα. Υπάρχουν όμως και διαφορές, όπως η χρήση του μικρασιατικού ιδιώματος σε μεγαλύτερο βαθμό και η πολιτική οπτική γωνία, η οποία δεν υπήρχε σε κανένα τα έργα που είχαν προηγηθεί. Στο έργο της Σωτηρίου η ήττα στη Μικρά Ασία είναι η ήττα του αγροτικού προλεταριάτου από το κεφάλαιο. Μέσα από αυτή την ιδεολογική προσέγγιση, η έχθρα δεν περιορίζεται στους λαούς, αλλά έχει διεθνή χαρακτήρα.

Η Σωτηρίου τιμήθηκε με το βραβείο Ιπεκτσί το 1985, το Ειδικό Βραβείο Λογοτεχνίας το 1989, από την Ακαδημία Αθηνών για τη συνολική της προσφορά το 1990 και τον Ταξιάρχη του Φοίνικος το 1995.

Πηγή: Πολιτιστικός θησαυρός της ελληνικής γλώσσας

Σημειώσεις μαθήματος

Οι πρώτες εντυπώσεις της προσφυγοπούλας Διδώς Σωτηρίου από την άφιξη στην Ελλάδα

Οι πρώτες εντυπώσεις της προσφυγοπούλας Διδώς Σωτηρίου από την άφιξη στην Ελλάδα

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση