Ηλεκτρονικό ποίημα Π.Σ.Δ. “η-ποίηση: ο τόπος μου”

Kerkini ert

Η εν λόγω ψηφιακή δημιουργία αποτελεί πρωτότυπο αλληγορικό ηλεκτρονικό ποίημα με αφορμή την τεχνητή λίμνη Κερκίνη και τον περιβάλλοντα χώρο – με το πλήθος των ιστορικών, πολιτισμικών και ιδεολογικών συνδηλώσεων που αυτός φέρει – και με στόχο μια αειφόρο αντίληψη για τον Κόσμο.

Περιλαμβάνει τεκμηριωμένο εισαγωγικό σημείωμα και απαγγελία του ποιήματος με τον τίτλο “Κερκίνη”, που αναπτύσσεται σε τρεις υποενότητες (Η Γένεσις, Τα Πάθη, Δοξαστικόν), ως ευθεία αναφορά στο “Άξιον εστί” του Οδυσσέα Ελύτη. Ο λόγος επενδύεται με σημειολογικά μελετημένες εικόνες, φωτογραφίες και βίντεο της ομάδας ή υλικό της ΕΡΤ και άλλων πηγών – ελεύθερο ή με σχετική άδεια χρήσης – και πλαισιώνεται μελωδικά με ήχους της περιοχής και επιλεγμένες διασκευές μουσικών κομματιών.

Το δημιούργημα είναι αποτέλεσμα ομαδικής και επισταμένης προσπάθειας των μαθητών και μαθητριών της Α΄τάξης ΓΕ.Λ. Βυρώνειας Σερρών σχολικού έτους 2021-2022 στο πλαίσιο του Προγράμματος Σχολικών Δραστηριοτήτων “η-ποίηση: ο τόπος μου” με τον συντονισμό εργασιών-συνεργασιών, την οργάνωση και επιμέλεια παραγωγής υλικού και την εκπαιδευτική καθοδήγηση της υπεύθυνης εκπαιδευτικού κ. Παραλίδου Μαρίας, φιλολόγου ΠΕ02, και με τη βοήθεια – για τις ανάγκες υποτιτλισμού – της συμμετέχουσας εκπαιδευτικού κ. Λιάρα Μαγδαληνής, Αγγλικών ΠΕ06, ως προς την υποστήριξη της ομάδας για τη μετάφραση του κειμένου.

Βέβαια, το πολυμεσικό αυτό υλικό είναι προϊόν μιας ευρείας και πολυσχιδούς παιδαγωγικής διαδικασίας (με τις εξής φάσεις: μελέτη λογοτεχνικής παραγωγής για την οικεία θεματική περιοχή, εισαγωγή στην ηλεκτρονική ποίηση και σε αρχές φωτολογίας, συγκέντρωση φωτογραφικού υλικού ανά κατηγορία, παραγωγή πρωτότυπου ποιήματος, τεκμηρίωση μέσω πηγών-αρχειακού υλικού ΕΡΤ, συνεργασίες με Europe Direct-FOGGS-UNESCO-PRAXIS-Κ.Π.Ε., αγωγή λόγου για απαγγελίες, ηχογραφήσεις, μελωδική επένδυση, μετάφραση κειμένων, παραγωγή πολυμεσικού υλικού), της αξιοποίησης των δεξιοτήτων των παιδιών και πολλών αγαστών συνεργασιών, που αναφέρονται στις ευχαριστίες του βίντεο και συντείνουν στον 17ο Παγκόσμιο Στόχο για την οικουμενική και βιώσιμη ανάπτυξη.

Το βίντεο διατίθεται στο ψηφιακό αποθετήριο της ΕΡΤ, στο Πανελλήνιο Αποθετήριο Μαθητικών Δημιουργιών της Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης για την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση Φωτόδεντρο/i-create, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 4ου Διεθνή Μαθητικού Διαγωνισμού Οπτικοακουστικής Δημιουργίας «Τα σχολεία εκπέμπουν στην ΕΡΤ», στον οποίο διακρίθηκε, κερδίζοντας το 3ο Βραβείο Μαθητικής Δημιουργίας στην κατηγορία Λυκείων εξ ημισείας με τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια Ώθηση Αττικής.

 

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΑΡΤΕΛΑΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ

 

Τελετή Βράβευσης (Ραδιομέγαρο ΕΡΤ, 27/01/2023): εδώ  [Για τη βράβευση της σχολικής συμμετοχής βλ. από 1:51:50 έως 1:55:00]
Λεύκωμα 4ου Διαγωνισμού: εδώ
Ενδεικτική αρθρογραφία: ertnews.gr

 

(Σύνταξη μεταδεδομένων: Μ. Παραλίδου/CC BY-NC-SA 4.0)

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση