Συμμετοχή του ΓΕΛ Βραχατίου στη δράση Athens EU Model Junior. : 2018-12-12

To Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct ΕΛΙΑΜΕΠ, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και Πολιτικής (ΕΕΕΠ) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) υπό την καθοδήγηση της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας του ΕΚΠΑ κας Εμμανουέλας Δούση  διοργάνωσε μια διήμερη προσομοίωση δύο οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών Υποθέσεων με θέμα την προσφυγική κρίση. Η προσομοίωση διεξήχθη από 29/11 έως και 1/12 στην Αθήνα.

100 μαθητές από 25 λύκεια από όλη την Ελλάδα υποδύθηκαν διάφορους ρόλους, έγιναν Επίτροποι, Υπουργοί των Εξωτερικών, εκπρόσωποι ΜΚΟ κ.ά. για να δουν πως λειτουργεί η ΕΕ στην πράξη, πως διαχειρίζεται και ρυθμίζει καταστάσεις που αφορούν την καθημερινή μας ζωή και επηρεάζουν το μέλλον μας.

Ανάμεσα σε αυτά τα λύκεια ήταν και το ΓΕΛ Βραχατίου που επιλέχτηκε μεταξύ 25 σχολείων από όλη την Ελλάδα σε σύνολο 200 υποψηφιοτήτων  και συμμετείχε με 4 μαθητές.  Δύο μαθητές από την Α Λυκείου την Καρυώτη Γεωργία και τον Δελή Κωνσταντίνο και  δύο μαθητές από την Β Λυκείου την Μπάκουλη  Μαρία και την Τζεμανάκη Χριστίνα. Τα παιδιά συμμετείχαν με ενθουσιασμό και χαρά.  Υπεύθυνες καθηγήτριες ήταν η κ. Ζιούβα Ευσταθία και η κ. Θελερίτη Σοφία, που ανέλαβαν και τη προετοιμασία των μαθητών προκειμένου να ανταπεξέλθουν στους απαιτητικούς ρόλους που τους ανατέθηκαν.

Οι ρόλοι των παιδιών μας ήταν:

Καρυώτη Γεωργία :  Υπουργός Εξωτερικών Βελγίου

Δελής Κωνσταντίνος: Σύμβουλος του Υπουργού Εξωτερικών Ισπανίας

Μπάκουλη  Μαρία : Υπουργός Εξωτερικών Ελλάδος

Τζεμανάκη Χριστίνα:  Επίτροπος Ρουμανίας για Περιφερειακή Πολιτική

Οι συνεδριάσεις πραγματοποιήθηκαν στη Μαράσλειο  και στο κεντρικό αμφιθέατρο του ΕΚΠΑ.

Τα παιδιά μας διάβασαν , πληροφορήθηκαν και ανταποκρίθηκαν με επιτυχία στους ρόλους τους. Συζήτησαν για ώρες, άκουσαν τις γνώμες των άλλων, διατύπωσαν επιχειρήματα υπερασπιζόμενοι τα συμφέροντα που εκπροσωπούσαν και είδαν πως γίνεται η διαπραγμάτευση, πως λαμβάνονται ή μπλοκάρονται οι αποφάσεις.

Οι προτάσεις τους για την επίλυση της κρίσης και την προώθηση μιας κοινής δράσης αποτυπώθηκαν σε δύο κείμενα, μια ανακοίνωση της Επιτροπής και μία απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών.

Η βιωματική αυτή εμπειρία θα αποτελέσει το έναυσμα για τους μαθητές μας να λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστές και να βοηθήσουν στις υπόλοιπες μαθητικές διαδικασίες να διεξάγονται σωστά με διάλογο, επιχειρήματα και σεβασμό στην άποψη του άλλου. Επίσης θα τους βοηθήσουν να καταλάβουν ότι  «στο συμβιβασμό δεν χάνει κάποιος αλλά κερδίζουν όλοι».

Θα θέλαμε τέλος να ευχαριστήσουμε την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του ΕΚΠΑ κα Εμμανουέλα Δούση  καθώς και την Οργανωτική Επιτροπή για την πολύ όμορφη εμπειρία ,την άριστη διοργάνωση και την καταπληκτική φιλοξενία. Επίσης αναμένουμε ανάλογες δράσεις  στο μέλλον.

Με εκτίμηση

ΓΕΛ  ΒΡΑΧΑΤΙΟΥ

Τα σχόλια δεν επιτρέπονται.


Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση