Γενικό    Λύκειο    Τυχερού

Επίσκεψη στο πεδίο

«Σε τι θα μου χρειαστεί αυτό, κυρία;

Οι εκπαιδευτικοί όλων των ειδικοτήτων και βαθμίδων ερχόμαστε συχνά αντιμέτωποι με το ειλικρινές και αφοπλιστικό  ερώτημα των μαθητών μας. Προς απάντηση , σχεδιάστηκε και υλοποιείται το πλαίσιο του μαθήματος Ερευνητικές Εργασίες της Α΄Λυκείου , ένα project με τίτλο » Τα μαθηματικά της Βιομηχανίας Ξύλου Ακρίτας ΑΕ. Διερευνώντας την σχέση μεταξύ άτυπων και τυπικών Μαθηματικών» που υλοποιείται με υπεύθυνη εκπαιδευτικό την κ.Τρυφωνίδου Στέλλα , καθηγήτρια Πληροφορικής και Τεχνολογίας.

Σκοπός του project είναι η ενασχόληση των μαθητών με τα Μαθηματικά σε ένα διαφορετικό πλαίσιο:  Τα Μαθηματικά στο χώρο εργασίας , που προσφέρει στους μαθητές την δυνατότητα να εφαρμόσουν τις μαθηματικές γνώσεις που απέκτησαν στο Γυμνάσιο σε πραγματικά προβλήματα που συναντώνται στην  καθημερινότητα , να εμπλακούν στο μαθηματικό λόγο και να αναπτύξουν δεξιότητες επίλυσης ρεαλιστικών προβλημάτων. Να ερμηνεύσουν, να αξιολογήσουν, να αποκτήσουν αίσθηση για αυτό που κάνουν και να προετοιμαστούν για την  ενεργητική συμμετοχή στον σύγχρονο κόσμο και τη δια βίου μάθηση . Για το λόγο αυτό, την  Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου 2019 οι μαθητές μας  είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν την Βιομηχανία Ξύλου «Ακρίτας ΑΕ» που είναι εγκατεστημένη λίγα μόλις χιλιόμετρα από τον οικισμό του Τυχερού, συνοδεία του μαθηματικού τους κ. Α.Ιωαννίδη.

Πριν την επίσκεψη στο πεδίο , οι μαθητές προβληματίστηκαν και συζήτησαν  για τις επιπτώσεις της λειτουργίας ενός εργοστασίου αυτού του μεγέθους στην περιοχή μας, από κοινωνικής,οικονομικής, περιβαλλοντικής σκοπιάς. Κατέγραψαν τις σκέψεις και απορίες τους , τις οποίες υπέβαλλαν στον Γενικό Διευθυντή του εργοστασίου , ενώ κατά την διάρκειας της περιήγησης πραγματοποίησαν μετρήσεις , κράτησαν σημειώσεις και πήραν δείγματα υλικού για την επίλυση των προβλημάτων στην τάξη και το εργαστήριο. Παράλληλα, πληροφορήθηκαν για την ιστορία του εργοστασίου, το ανθρώπινο δυναμικό του, και τις επιλογές σπουδών που αφορούν σε ειδικότητες που απασχολούνται στην εταιρεία από τους μηχανικούς και στελέχη της εταιρίας που μοιράστηκαν μαζί μας τις πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες τους από τον χώρο παραγωγής.

Ευχαριστούμε θερμά την Διοίκηση και Διεύθυνση του εργοστασίου Ακρίτας ΑΕ, για την υποδειγματική φιλοξενία, τον χρόνο και τους πόρους που διέθεσε κατά την προετοιμασία και την υλοποίηση της επίσκεψης , τα αναμνηστικά δωράκια και πρωτίστως για την πολύτιμη εμπειρία  που πρόσφερε σε μαθητές και εκπαιδευτικούς