Γενικό    Λύκειο    Τυχερού
21 Φεβ 2014

Παραδοσιακή στολή Αν.Ρωμυλίας (Α.Δουκαλέτση)

Συντάκτης: Δουκαλέτση Αθηνά | Κάτω από: Εργασίες μαθητών, Φιλολογείν
homework

Μια από τις παραδοσιακές στολές της Θράκης, και πιο συγκεκριμένα του νομού  Έβρου, είναι η στολή της Ανατολικής Ρωμυλίας .Με κάποιες παραλλαγές, η ενδυμασία αποτελεί τη γιορτινή ενδυμασία της παντρεμένης αλλά και της λεύτερης. Συνηθιζόταν στα 11 χωριά της περιφέρειας Καβακλί στην Ανατολική Ρωμυλία (σήμερα ανήκει στην Βουλγαρία).

Κύριο εξάρτημα της η τσούκνα, αμάνικο μονοκόμματο φόρεμα με κεντητό ποδόγυρο που το είδος του κεντήματος, των σχεδίων και των χρωμάτων υποδήλωναν την κοινωνική κατάσταση της γυναίκας (κορίτσι, νύφη, νεόνυμφη, παντρεμένη). Το πουκάμισο είχε μπλε σκούρο μπούστο και το κάτω μέρος του ήταν άσπρο με κεντητό ποδόγυρο.

1192479458_110_nor_5626

Ο κεφαλόδεσμος αποτελείται από δυο μαντίλες, η εσωτερική είναι μονόχρωμη, η εξωτερική σταμπωτή με άνθινα μοτίβα.

Ο κεφαλόδεσμος αποτελείται από δυο μαντίλες, η εσωτερική είναι μονόχρωμη, η εξωτερική σταμπωτή με άνθινα μοτίβα. Στο μέτωπο στερεώνονταν ένα  κόσμημα με 5-15 φλουριά την «μπάπκα».

κατάλογοξηξξς

Την φορεσιά συμπληρώνουν επιμετώπια και επιστήθια κοσμήματα.Η ενδυμασία είναι γιορτινή. Η θρακική γυναικεία φορεσιά διαφοροποιείται στα χρώματα και στα κεντίδια από πόλη σε πόλη και από χωριό σε χωριό. Επίσης για τις νέες οι ποδιές ήταν συνήθως κόκκινες με κατακόρυφα στο κέντρο διακοσμητικά μοτίβα κεντητά.

 

 

Δουκαλέτση Αθηνά

 

1 σχόλιο προς “Παραδοσιακή στολή Αν.Ρωμυλίας (Α.Δουκαλέτση)”

  1. ΤΣΑΠΑΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ είπε:

    Καλή προσπάθεια!

Αφήστε μια απάντηση