Γενικό    Λύκειο    Τυχερού
11 Φεβ 2014

Λαϊκή θρακιώτικη φορεσιά

Συντάκτης: Κεσσάτης Κωνσταντίνος | Κάτω από: Εργασίες μαθητών, Φιλολογείν
homework

 

 Νυφική φορεσιά Διδυμότειχου Η φορεσιά της Καρωτής αποτελείται από το υφαντό μάλλινο ριγωτό πουκάμισο του αργαλειού με δαντέλα χειροποίητη στον ποδόγυρο και στα μανίκια, την τσούκνα, το μάλλινο αμάνικο μαύρο φόρεμα με τις λεγόμενες «κορφουλήθρες», κάθετα ανοίγματα στο ύψος του στήθους για να διευκολύνουν το θηλασμό και τον ποδόγυρο κεντημένο με ανάγλυφη διακόσμηση από λευκό βαμβάκι όπως και η τραχηλιά.

Στη μέση πιγέ ζωνάρι και από πάνω ζώνη ασημοκαπνισμένη και σμαλτωμένη. Η ποδιά είναι μάλλινη υφαντή του αργαλειού με οριζόντιες ρίγες. Χαρακτηριστικό της φορεσιάς είναι οι μεταξωτές πολύχρωμες κορδέλες με χάντρινα  τελειώματα που κρέμονται ως χαμηλά στη πλάτη και συμβολίζουν τα προξενιά της κοπέλας

.Το μαντήλι είναι κίτρινο βαμβακερό με χάντρινα κρόσσια στο τελείωμα και πάνω απ’αυτό άλλο άσπρο με άνθιμο διάκοσμο. Στα πόδια πλεχτές μάλλινες κάλτσες (τσουράπια)  με λουλουδένια κεντημένα μοτίβα και τα παπούτσια δετά ή υφασμάτινα (τερλίκια) με παντόφλες. Το κεφαλομάντηλο, αφού διπλωθεί τριγωνικά, ρίχνεται στο κεφάλι και καρφώνεται με καρφίτσες.

Για κοσμήματα φορούν χάρτινο περιλαίμιο (γιρτάνι), στο στήθος τούμπλες και μαργαριτάρια και στη μέση αλυσίδες με νομίσματα. Τα μαλλιά χτενίζουν κοτσίδες, απ όπου κρεμούν τις κανορίδες, μακριές πολύχρωμες κορδέλες στολισμένες με χάντρες και πούλιες, καθώς και σταυρουδάκια, φούντες μάλλινες πολύχρωμες κ. ά.

 

 

1 σχόλιο προς “Λαϊκή θρακιώτικη φορεσιά”

  1. ΤΣΑΠΑΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ είπε:

    Καλή προσπάθεια, μπράβο! Θα μπορούσες να οργανώσεις το κείμενο σου σε παραγράφους, για ένα πιο δομημένο αποτέλεσμα…

Αφήστε μια απάντηση