Γενικό    Λύκειο    Τυχερού
22 Ιαν 2014

ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ(Αθηνά Δουκαλέτση)

Συντάκτης: Αρβανιτοπούλου Μαρία | Κάτω από: Εργασίες μαθητών, Φιλολογείν
homework

Ερώτηση 1η     

Η ποίηση της Πολυδούρη διακρίνεται για τον αυθορμητισμό και τον γνήσιο λυρισμό και την ειλικρίνεια των συναισθημάτων. Ποια στοιχεία γλώσσας και περιεχομένου αναδεικνύουν αυτά τα γνωρίσματα.   

Πράγματι σύμφωνα με το κείμενο η ποιήτρια δείχνει πολύ αυθόρμητη και ειλικρινής. Μάλιστα επειδή το ποίημα αυτό φαίνεται πως γράφτηκα για τον μεγάλο της έρωτα τον Καρυωτάκη όπου αυτό αποκτά άλλη διάσταση. Όλο το ποίημα είναι γραμμένο στο β΄ ενικό πρόσωπο «εσύ» που δείχνει έντονο λυρισμό. Αυθόρμητα λοιπόν ομολογεί σ’ όλους τον έρωτα της γράφοντας αυτό το ποίημα που θα μπορούσε να πει κανείς πως είναι ένα σύντομο ημερολόγιο. Εξιστορεί τον έρωτα της πως την αγγίζει, πως την φίλησε, πως επηρέασε την ζωή της και πως αυτός ο έρωτας κατέληξε. Δεν κρύβεται καθόλου, όλο το ποίημα είναι μια ομολογία που δείχνει την ειλικρίνειά της.

Ερώτηση 2η

1.     Ποια είναι η μεταμορφωτική δύναμη της αγάπης ;                                              

2.      Να βρείτε 2 διαφορετικά εκφραστικά μέσα με τα οποία εκδηλώνεται αυτή η δύναμη.

 

1.      Η μεταμορφωτική δύναμη της αγάπης είναι έντονο στο ποίημα ιδιαίτερα στις τρεις τελευταίες στροφές. Η ποιήτρια στο σημείο που λέει πως «  γεννήθηκα μόνο γιατί  μ’ αγάπησες » δείχνει πως ο έρωτας την μεταμόρφωσε και μέσω αυτού του έρωτα  ξαναγεννήθηκε. Εξαιτίας του έρωτα η μελαγχολική και άχαρη ζωή της απέκτησε ενδιαφέρον.

2.      Τα σημεία που φαίνεται αυτή η δύναμη είναι «Στην άχαρη ζωή την ανεκπλήρωτη μένα η ζωή πληρώθη» και «Μόνο γιατί μ’ αγάπησες γεννήθηκα»

Από: Αθηνά Δουκαλέτση

Αφήστε μια απάντηση