Γενικό    Λύκειο    Τυχερού
22 Ιαν 2014

ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ (Όλγα Δέδογλου)

Συντάκτης: Αρβανιτοπούλου Μαρία | Κάτω από: Εργασίες μαθητών, Φιλολογείν
homework

ΕΡΓΑΣΙΑ 1.

Ποιές είναι οι οικογενειακές σχέσεις που διαγράφονται στο ποίημα;

Απο τους πρώτους και όλας στίχους του ποιήματος μπορούμε να καταλάβουμε ποιές ήταν οι οικογενειακές σχέσεις που διαγράφονται . Ο πατέρας δεν αναφέρεται καθόλου στο ποίημα γιατί  προφανώς έχει πεθάνει,την θέση του την παίρνουν τα αδέρφια της Αρετής,οι άντρες είναι και οι στυλοβάτες τις οικογένειας και επίσης είναι αυτοί που θα αποφασίσουν για το μέλλον της Αρετής.Συγεκριμένα γίνεται λόγος απο τον Κωνσταντίνο να αποφασίσει για τον γάμο της αδερφής του,προφανώς ήταν ο μεγαλύτερος και ο λόγος του είχε μεγαλύτερη βαρύτητα.Ο ρόλος της γυναίκας τότε ήταν περιορισμένος ανεξαρτήτως κοινωνικής κατάστασης.Η οικογένεια παρουσιάζεται  ευτυχισμένη με μια καλή οικονομική κατάσταση.

-Σχέση μάνας με την κόρη.

Μιά σχέση υπερπροστατευτική,γιά αυτό η μάνα κράτησε την κρυφά την κόρη της απο τον ήλιο (στίχος 3) για νατην διατηρήση ανέπαφη απο τους εξώτερικους παράγοντες που θα μπορούσαν να αμαυρώσουν την προσωπικότητά της, ώστε να μπορέσει να καλοπαντρευτεί, διαμέσου των προξενητάδων της εποχής.

-Σχέση αγοριών με την αδερφή

Η σχέση των αγοριών με τις αδερφές τους, στην προκειμένη περίπτωση με την μοναδική αδερφή, λόγου της έλλειψης του πατέρα, τα αγόρια είναι υπεύθυνα για την αποκατάσταση της αδερφής του.Η γνώμη τους είναι καταλυτική για την απόφαση της μητέρας.

 

 

 

ΕΡΓΑΣΙΑ 2.

Να αποδώσετε σε πεζό λόγο :α)το θέμα διαφωνίας του Κωσταντή με την μητέρα του β)τα επιχειρήματα του κάθε συνομιλητή.

α+β)Οι οχτώ αδερφοί δεν θέλουνε αλλά ο Κωσταντής θέλει.

<<Μάνα να δώσομε την Αρετή στα ξένα και όταν θα πηγαίνω στα ξένα και όταν και θα περπατώ να μην νιώθω ξένος>>.

<<Σωστός είσαι Κωσταντή μα άσχημα τα λές.Τι θα γίνει αν έρθει ο θάνατος ή αν έρθει γιε μου η αρρώστια κκαι αν μας τύχει κάποια πίκρα η κάποια χαρά ποιος θα μου την φέρει;>>

<<Σου ορκίζομαι μάνα στον ουρανό και στους Αγίους μάρτυρες.Αν τύχει και θει ο θάνατος ή έρθει η αρρώστια ή πίκρα ή χαρά εγώ θα σου τη φέρω>>.

 

Από:Όλγα Δέδογλου

Αφήστε μια απάντηση