Γενικό    Λύκειο    Τυχερού
6 Δεκ 2013

ΘΕΜΑΤΑ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΣΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ

Συντάκτης: ΤΣΑΠΑΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ | Κάτω από: Featured, Φιλολογείν

ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΟΜΑΔΑ : ΘΕΜΑ 1 : Γυναίκες βασανισμένες από τη ζωή

 ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Να παρουσιάσετε την εικόνα που σχηματίζετε για τη θέση της γυναίκας [σε οικονομικό, κοινωνικό, πολιτικό, μορφωτικό επίπεδο] στην Ελλάδα στα τέλη του 19ου αι.. Συγκρίνοντας τη θέση της γυναίκας στα τέλη του 19ου αι. με αυτή της εποχής μας, να σημειώσετε ορισμένους τομείς στους οποίους εντοπίζετε ομοιότητες ή διαφορές. Αξιοποιήστε ειδικότερες γνώσεις για το θέμα, αναζητώντας τες σε βιβλία ή στο διαδίκτυο.

 

ΠΡΑΣΙΝΗ ΟΜΑΔΑ : ΘΕΜΑ 2 : Πατριαρχική οικογένεια

ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

  Με βάση τα κείμενα που σας δόθηκαν αλλά κι τις γενικότερες γνώσεις σας, ποια άποψη σχηματίσατε για τη δομή και τα χαρακτηριστικά της πατριαρχικής οικογένειας; Αξιοποιήστε και ειδικότερες γνώσεις για το θέμα, αναζητώντας τες σε βιβλία ή στο διαδίκτυο.

 

ΚΙΤΡΙΝΗ ΟΜΑΔΑ : ΘΕΜΑ 3 : Προίκα

ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

α) Ποια αντίληψη σχηματίσατε για το ρόλο της προίκας στη ζωή των γυναικών παρελθόντων καιρών; Αναζητήστε και ειδικότερες γνώσεις για το θεσμό της προίκας σε βιβλία ή στο διαδίκτυο. β) Στις μέρες μας το φαινόμενο της προίκας με την επίσημη μορφή του προικοσύμφωνου έχει καταργηθεί. Ωστόσο, μήπως έχει πάρει άλλη μορφή; Αξιοποιήστε ειδικότερες γνώσεις για το θέμα, αναζητώντας τες σε βιβλία ή στο διαδίκτυο.

ΜΠΛΕ ΟΜΑΔΑ : ΘΕΜΑ 4 : Μητρική αγάπη

ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Να αναπτύξετε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η μητέρα σε κάθε ένα από τα παραπάνω ποιήματα. Στη συνέχεια να παρουσιάσετε την άποψή σας για τα σημαντικότερα προβλήματα που απασχολούν μια σημερινή μητέρα. Αξιοποιήστε ειδικότερες γνώσεις για το θέμα, αναζητώντας τες σε βιβλία ή στο διαδίκτυο.

ΡΟΖ ΟΜΑΔΑ : Θέμα 5: Η δύναμη του έρωτα

  Να αναζητήσετε τέσσερα (4) πεζά αποσπάσματα ή ποιήματα με θέμα τον έρωτα και να τα παρουσιάσετε στην τάξη, επικεντρώνοντας στον τρόπο ανάδειξης του θέματος από τους δημιουργούς τους.

5 σχόλια προς “ΘΕΜΑΤΑ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΣΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ”

  1. ΤΣΑΠΑΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ είπε:

    Καλησπέρα. Νομίζω ότι πρέπει να σάς υπενθυμίσω πως πλησιάζει η Δευτέρα και είναι απαραίτητο να δω τις ατομικές σας εργασίες ΕΔΩ, όπως και την προετοιμασία για τις ομαδικές στο ΣΧΟΛΕΙΟ. Μην ξεχάσετε αύριο να φέρετε το υλικό που έχετε συγκεντρώσει!!!

  2. Παπαλιάς Κυριάκος είπε:

    H ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ
    1 )H σχεσή της Αρετούσας με τον πατέρα της δεν ήταν ιδιαίτερα καλή εξαιτίας της αγάπης τησ με τον Ερωτόκριτο. Ο πατέρας της αντέδρασε έντονα γιατί πίστευε πως ο Ερωτόκριτος δεν ήταν ο κατάλληλος γάμπρος για την κόρη του βασιλιά.Το αποτέλεσμα ήταν να την φυλακίσει για να μην γίνει ο γαμος
    β) Στις παραδοσιακές κοινωνίες η θέση της γυναίκας ήταν περιορισμένη και δεν μπορούσε να πάρει απόφαση για την προσωπική ζωή της.Για να γίνει ενας γάμος γινόταν προξενιό και αποφάσιζε ο πατέρας ανάλογα με την κοινωνική θέση.Αν αρνιόταν η γυναίκα π.χ η Αρετούσα δεχόταν ποινή.

    2)
    Όταν ήταν στην φύση η Αρετούσα περνούσε πολύ όμορφα.Απολάμβανε την ημέρα,τη δύση του ήλιου και τα πουλιά να γκυκοκελαηδούν.Ενώ όταν ήταν φυλακή περνούσε δύσκολα γιατί ζούσε μέσα στο σκοτάδι δηλαδή δεν ζούσε ήταν μια ζωντανή και στην ψυχή νεκρή το μόνο που υπήρχε στην φυλακή ήταν η παραμάνα και τα πουλιά.
    Β)
    Το μοτίβο το οποίο συνδέει τους δύο χώρους είναι τα πουλιά που γλυκοκελαηδούσαν

  3. ΒΑΛΚΑΝΗΣ ΜΕΝΕΛΑΟΣ είπε:

    Η πρόσκληση που μας ζητήσατε

    ΓΕΛ.ΤΥΧΕΡΟΥ ΤΥΧΕΡΟ,5-11-13

    ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
    Το Γενικό Λύκειο Τυχερού σας προσκαλεί
    στη Χριστουγενιάτικη λαίκη βραδιά που
    θα πραγματοποιηθεί στη λέσχη αξιωματικών Τυχερού.
    Τα τραγούδια θα ερμηνεύτουν απο την γνωστή
    ορχήστρα Σερρών <>.

    Την Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου,και ώρα 20:00 μ.μ
    Την εκδήλωση οργανώνει το δεκαπενταμελές συμβούλιο του σχολείου.
    Στα πλαίσια των εκδηλώσεων των Χριστουγένων.

    • ΤΣΑΠΑΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ είπε:

      Επιτέλους, έλαβα την πρόσκληση, Μένιο.Ωστόσο εδώ δίνουμε τις απαντήσεις για το μάθημα της Λογοτεχνίας. Η πρόσκληση είπαμε να σταλεί σε μορφή word ή αρχείο εικόνας στο mail του σχολείου…Επομένως πρέπει α) εδώ να ανεβάσεις τις ατομικές εργασίες της Λογοτεχνίας και β) να ετοιμάσεις την πρόσκληση σε μια από τις μορφές που σού ανέφερα και στη συνέχεια να τη στείλεις, με τη μορφή συνημμένου, στο maii του σχολείου. Είμαι σίγουρος ότι θα το καταφέρεις μέσα στην εβδομάδα που διανύουμε.

Αφήστε μια απάντηση