Γενικό    Λύκειο    Τυχερού
3 Μάι 2018

Η Εύη στο Στρασβούργο , με το Euroscola

Συντάκτης: ΤΡΥΦΩΝΙΔΟΥ ΣΤΕΛΛΑ | Κάτω από: Χωρίς κατηγορία

Νωρίς το πρωί της Τετάρτης, περίπου στις 6:30, ξεκίνησα για το δημοτικό στάδιο της  Αλεξανδρούπολης που ήταν το σημείο συγκέντρωσης των μαθητών όλου του Έβρου. Αφού γνωριστήκαμε από κοντά με τα παιδιά του νομού, ξεκινήσαμε το ταξίδι μας για τη  Θεσσαλονίκη. Στον δρόμο, παίρναμε όλο και περισσότερα παιδιά, περνώντας από τις πρωτεύουσες των νομών της ΑΜΘ. Σιγά σιγά, αρχίσαμε να δενόμαστε μεταξύ μας, να συζητάμε για τις ζωές μας, να παίζουμε παιχνίδια, να γελάμε.

Στις 15:30, πετάξαμε για Φρανκφούρτη και το αεροπλάνο μας ενθουσίασε- δεν σταματήσαμε να βγάζουμε φωτογραφίες τα σύννεφα και τον υπέροχο ουρανό! Αφού χαθήκαμε για λίγο προσπαθώντας να βρούμε το χώρο παραλαβής των αποσκευών στο αχανές αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, ξεκινήσαμε αμέσως για τη γερμανική πόλη Kehl, όπου δειπνίσαμε σε ελληνικό εστιατόριο- κάτι που μας δυσαρέστησε λίγο, όντας ανυπόμονοι να δοκιμάσουμε νέες γεύσεις.
Μπαίνοντας στο Στρασβούργο, κατά τις 22:00, αφού αφήσαμε γρήγορα τις βαλίτσες μας στο ξενοδοχείο, βγήκαμε βόλτα για να θαυμάσουμε την πανέμορφη, γεμάτη φώτα, πόλη του Στρασβούργου. Επιστρέφοντας στο ξενοδοχείο, μαζευτήκαμε αρκετά παιδιά σε ένα δωμάτιο και μιλούσαμε. Κατά τις 3 το βράδυ, μετά από μια γεμάτη μέρα, πέσαμε για ύπνο.

Την επόμενη μέρα, ξυπνήσαμε στις 7 και αφού κατεβήκαμε κάτω για πρωινό- το οποίο ήταν υπέροχο και αντιπροσωπευτικό της Γαλλίας (pancakes, ζεστή σοκολάτα)- αναχωρήσαμε για το Ευρωκοινοβούλιο. Φτάνοντας, και αφού περάσαμε από τον απαραίτητο έλεγχο, περιηγηθήκαμε για λίγο στις εγκαταστάσεις και συγκεντρωθήκαμε για να συγκροτήσουμε τις ομάδες εργασίας, να λάβουμε οδηγίες και να πάρουμε πρόγευμα. Έπειτα, περάσαμε στην εντυπωσιακή αίθουσα των συνεδριάσεων του Ευρωκοινοβουλίου (ημικύκλιο) και λάβαμε τις θέσεις μας στα έδρανα των ευρωβουλευτών.

 Αρχικά, είχαμε την ευκαιρία να υποβάλλουμε ερωτήσεις σε μία Ισπανίδα ευρωβουλευτή, σχετικές με την στάση και το μέλλον της Ευρώπης. Στη συνέχεια, όλες οι ευρωπαϊκές χώρες που συμμετείχαν έκαναν μία ολιγόλεπτη παρουσίαση της χώρας τους. Κατά τις 13:00, συγκεντρωθήκαμε και πάλι στην αίθουσα φαγητού για να πάρουμε μεσημεριανό. Εκεί ήταν που γνωριστήκαμε με παιδιά από άλλες χώρες, από την Κύπρο, τη Μάλτα και το Ηνωμένο Βασίλειο, που φέτος για τελευταία φορά συμμετέχει στην ημερίδα. Χορτάτοι, και ανά  ομάδες, μπήκαμε σε νέες αίθουσες συνεδριάσεων όπου συζητώντας και προτείνοντας
καταλήξαμε στις προτάσεις που θα παρουσιάζαμε στα παιδιά των υπόλοιπων ομάδων. Η δική μου ομάδα ασχολήθηκε με τη μετανάστευση ενώ άλλες ομάδες ασχολήθηκαν με την ανεργία των νέων, την πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης κοκ. Μπαίνοντας και πάλι στον χώρο του ημικυκλίου, οι προτάσεις όλων των ομάδων, αφού παρουσιάστηκαν, τέθηκαν σε ψηφοφορία, με ψηφοφόρους εμάς τους ίδιους, μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος- το οποίο με ενθουσίασε! Γενικά, η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε επάξια τόσο με τις ερωτήσεις που υπέβαλλε όσο και με την πρωτότυπη παρουσίαση της χώρας μας.

Κουρασμένοι, επιστρέψαμε στο ξενοδοχείο και το βράδυ γευματίσαμε σε γαλλικό παραδοσιακό εστιατόριο. Δεν βρήκα νόστιμα όλα τα πιάτα αλλά μου άρεσε πολύ που δοκίμασα νέες γεύσεις και μία νέα κουζίνα. Μετά από μία βραδινή βόλτα στο κέντρο της πόλης, επιστρέψαμε στο ξενοδοχείο και πέσαμε για ύπνο, και πάλι γύρω στις 3.

Την τελευταία μέρα του ταξιδιού, αφού φορτώσαμε τις βαλίτσες στο λεωφορείο, ξεκινήσαμε την περιήγηση στα σπουδαιότερα σημεία του Στρασβούργου. Η ξεναγός μας μιλούσε στα αγγλικά και μας έδωσε μία ξεκάθαρη εικόνα της ιστορίας αλλά και της σύγχρονης πραγματικότητας του Στρασβούργου. Με εντυπωσίασε η Petite France, με τα πανέμορφα γραφικά σπιτάκια και τον ποταμό από δίπλα, καθώς επίσης ο μεγαλοπρεπής καθεδρικός ναός του Στρασβούργου, ο οποίος είναι πραγματικά τεράστιος! Επίσης, η πόλη είναι πολύ φιλική προς το περιβάλλον αφού πάρα πολλοί Γάλλοι κυκλοφορούν με το ποδήλατο ενώ στο κέντρο της περνά πολύ συχνά το τραμ. Μετά την ξενάγηση ήμασταν περίπου 3 ώρες ελεύθεροι, έτσι πήγαμε να αγοράσουμε αναμνηστικά δωράκια και γαλλικές σοκολάτες. Το μεσημέρι, αφού βγάλαμε την τελευταία ομαδική φωτογραφία, αναχωρήσαμε για το αεροδρόμιο της Στουτγκάρδης απ’ όπου πετάξαμε για Θεσσαλονίκη.

Στις 12 το βράδυ πήραμε το δρόμο της επιστροφής με το λεωφορείο, μέσα στο οποίο, παρά την κούραση, δεν σταματήσαμε να μιλάμε μέχρι να φτάσουμε στην Αλεξανδρούπολη, στις 5:30. Το ταξίδι αυτό, στα πλαίσια του Euroscola, μου προσέφερε ανεκτίμητες εμπειρίες καθώς ήρθα σε επαφή με άλλες νοοτροπίες, κουλτούρες και είχα την ευκαιρία να γνωρίσω από κοντά, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, την οργάνωση και τη λειτουργία του Ευρωκοινοβουλίου, και ίσως να έγινα πιο ευαισθητοποιημένη πάνω στα θέματα που αφορούν την Ευρώπη. Επίσης, οι φιλίες που χτίσαμε με τα παιδιά είναι σπουδαίες και ήδη
ανυπομονούμε για το επόμενο reunion!

Αφήστε μια απάντηση