Γενικό    Λύκειο    Τυχερού
16 Ιαν 2014

Ατομική εργασία Λογοτεχνίας

Συντάκτης: Παρασχάκη Σεβαστή | Κάτω από: Εργασίες μαθητών, Φιλολογείν

Θέμα  : Να περιγράψετε την κοινωνία της Κέρκυρας των αρχών του 20ου αιώνα με στοιχειά από το κείμενο

Η χρονική περίοδος που γράφτηκε το διήγημα ( νουβέλα θα λέγαμε σήμερα ) συμπίπτει με την ακμή της σοσιαλιστικής δράσης του συγγραφέα . Βρισκόμαστε σε μια εποχή , 20ου αιώνα όπου στην κοινωνία της Κέρκυρας όπως και στις περισσότερες κοινωνίες εκείνης της περιόδου το χρήμα και το συμφέρον αλλοιώνουν το χαρακτήρα των ανθρώπων και κατευθύνουν τις πράξεις τους .

Οι  άνθρωποι της Κέρκυρας προστυχεύουν , ευγενικά συναισθήματα   σβήνουν και τα πάντα γίνονται αντικείμενα συναλλαγής . Β βρισκόμαστε σε μια εποχή όπου  θα μπορούσαμε να πούμε ότι υπάρχει γυναικοκρατία και στην κοινωνία της Κέρκυρας . Η κυρά-Επιστίμη  είναι ένα ισχυρό στοιχειό για την αναγνώριση της γυναικάς ως ανεξάρτητη και ελεύθερη , η όποια μπορεί να πάρει αποφασίσεις , να εργαστεί  αλλά και να εμπλακεί με την παρανόμια  όπως είναι το λαθρεμπόριο κάτι πολύ διαδεδομένο και σχεδόν συνηθισμένο στην κοινωνία της Κέρκυρας .Η παρανόμια και περισσότερο το λαθρεμπόριο είναι ένα συχνό φαινόμενο της  ‘τότε ‘  εποχής όπως πληροφορούμαστε από τον Ανδρέα ο όποιος κινεί και δημιουργεί τέτοιου είδους συναλλαγές.

Αυτό όμως όπου πρέπει να επισημανθεί και μνα σχολιαστεί ιδιαιτέρα στην κερκυραϊκή  κοινωνία είναι η αγάπη . Η αγάπη , ο έρωτας  στην κοινωνία αυτή και γενικότερα στην εποχή  είναι κάτι εντελώς υποκειμενικό . Συγκεκριμένα  ο Ανδρέας  ισχυρίζεται πως  αγαπά την Ρήνη ενώ  πολύ εύκολα θα την πουλούσε για λίγο παραπάνω τάλαρα  από αυτά που  θα έπερνε  για προίκα λόγο των οικονομικών λόγων όπου τον πίεζαν. Βλέπουμε λοιπόν πως το χρήμα νικά την αγάπη αρχικά , κάτι που στο τέλος δεν ισχύει εφόσον η Ρήνη αποφασίζει να σταθεί στα ποδιά της να πάρει για όπλο την αγάπη για το παΐδι που έχεις στα σπλάχνα της και να φύγει  χωρίς   να δώσει καμία απολύτως αξία στα χρήματα ! ! !

 

Θέμα :  η υπόληψη της τιμής και η αξία του χρήματος επηρεάζουν ιδιαίτερα την πλοκή του μυθιστορήματος . να σχολιάσετε τους λογούς για τους οποίους συμβαίνει αυτό .

Η υπόληψη της τιμής και η αξία του χρήματος επηρεάζουν  ιδιαίτερα την πλοκή του μυθιστορήματος για διαφορετικούς λογούς που ενίοτε   στο τέλος μπορεί και να συμπίπτουν.

Αρχικά η υπόληψη της τιμής είναι ο αρχικός λόγος όπου επηρεάζει τόσο πολύ την πλοκή του μυθιστορήματος. Στην κοινωνία της Κέρκυρας και ευρύτερα στις εποχές εκείνες η υπόληψη της τιμής έχει πρωταρχικό ρολό. Μια κοπέλα δεν μπορούσε να μιλεί με κανένα αγόρι , ούτε καν να περπατούν στον ίδιο δρόμο διότι θεωρούταν  χωρίς ηθικές και τιμή . Παράδειγμα  θεωρούμε  τη συνάντηση της Ρήνης και τον Ανδρέα όπου μόνο και μόνο επειδή ήταν στο ίδιο χώρο θεωρήθηκε ότι ο Ανδρέας την είχε πειράξει και ότι αν δεν την παντρευόταν κανένας άλλος δεν θα την παντρευόταν  λόγο της υπόληψης της τιμής όπου είχε πραχτεί .Άρα συμπεραίνουμε ότι στη μεσαιωνική εποχή που βρισκόμαστε 20ου  αιώνα  ο συντηρητισμός και η υπερβολή βρίσκονται στο έπακρο. Από την άλλη πλευρά έχουμε την αξία  του χρήματος  που ξεπερνά τα πάντα ….. ακόμη και την αγάπη.

Το χρήμα θεωρείται κυρίαρχος όλων .  Το πιο ξεκάθαρο παράδειγμα είναι  ότι όσο και μεγάλη να είναι η αγάπη του Ανδρέα του για την Ρήνη   το χρήμα τον ξεπερνά και δεν τον αφήνει να ευτυχήσει . Επίσης η αξία του χρήματος διακρίνεται από το πλήθος των παρανομών πράξεων .. πχ   το λαθρεμπόριο  για την  απόκτηση χρήματος . Το σημείο λοιπόν όπου  ίσως να συνδέονται αυτά τα δυο είναι το εξής. Το χρήμα προσπαθεί να εξαγοράσει  την υπόληψη  τιμής και αυτό το καταλαβαίνουμε από το πιο απλό κομμάτι του μυθιστορήματος . Ο Ανδρέας χρησιμοποίει ως μέσο το χρήμα για να αντικαταστήσει της υπόληψης  της Ρήνης  κάτι που τελικά και ευτυχώς θα μπορούσαμε να πούμε δεν καταφέρνει έχοντας ως συνέπια να είναι αργά για αναθεώρηση των λαθών του  και έτσι να μίνει μονός του.

1 σχόλιο προς “Ατομική εργασία Λογοτεχνίας”

  1. ΤΣΑΠΑΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ είπε:

    Καλή προσπάθεια. Προσοχή στην ορθογραφία, ειδικά στην πρώτη άσκηση. Επίσης είναι καλό να τεκμηριώνεις τα γραφόμενά σου με παραπομπές στο κείμενο…

Αφήστε μια απάντηση