Γενικό    Λύκειο    Τυχερού

Περίληψη μετά μουσικής

Α. 1…606

Α [1…134] Πρόλογος του ποιητή. Στην Αθήνα, σε χρόνο απροσδιόριστο, βασιλεύει ο δίκαιος Ηρακλής και η σύζυγός του Άρτεμη, που μετά από χρόνια αποκτούν μία κόρη, την Αρετούσα. Στην αυλή, μεγαλώνει ήδη ένα αγόρι, ο Ερωτόκριτος, γιος του έμπιστου σύμβουλου του βασιλιά, Πεζόστρατου, που το΄χε η μοίρα του να ερωτευτεί την Αρετούσα.

(Ακούστε από τον Ν. Ξυλούρη και την Τ. Τσανακλίδου ” Του κύκλου τα γυρίσματα” και τις “Οι ρίζες” και “Η ώρα της αγάπης“)

Α[135…370] Ο Ερωτόκριτος εξομογείται στον καρδιακό του φίλο Πολύδωρα, τον έρωτά του και αυτός προσπαθεί να τον συναιτήσει, μιας και οι δύο νέοι ανήκουν σε διαφορετικές κοινωνικές τάξεις.

Α [371-452 ] Ο Ερωτόκριτος βρίσκει παρηγοριά στο λαγούτο, και με τη συντροφιά του Πολύδωρα γίνεται ο κρυφός τραγουδιστής της νύχτας και όλοι στο παλάτι συναρπάζονται με τα τραγούδια του, χωρίς να γνωρίζουν την ταυτότητά του.

Α[453-606] Ο Ρήγας θέλοντας να ανακαλύψει την ταυτότητα του τραγουδιστή διοργανώνει γλέντι. Όταν δεν πετυχαίνει αυτό που θέλει, βάζει δέκα στρατιώτες να του στήσουν ενέδρα, η οποία οδηγεί σε συμπλοκή με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο στρατιώτες, ενώ ο Ερωτόκριτος και ο Πολύδωρας ξεφεύγουν χωρίς να έχουν αποκαλυφθεί. Οι στρατιώτες ενημερώνουν το βασιλιά.

(Ακούστε από τον Μ. Πασχαλίδη “Το λαγούτο” και από τον Ν. Σταυρσακάκη το “Γροικήσετε του έρωτα“)

Α. 1…606 – Α. 607-Α. 1720

Α. [607-756] Η Αρετούσα αρχίζει να ερωτεύεται τον κρυφό τραγουδιστή, ενώ η έμπιστη παραμάνα της Νένα Φροσύνη προσπαθεί να την αποτρέψει και φαίνεται να το καταφέρνει.Οι βραδινές καντάδες σταματούν ενώ ο Ρήγας συνεχίζει τις προσπάθειες για την αποκάλυψη του τραγουδιστή.

Α. [757-1300] Στο μεταξύ ο ερωτοχτυπημένος Ερωτόκριτος δεν έχει όρεξη για τίποτε, πράγμα που αντιλαμβάνεται ο πατέρας του Πεζόστρατος , προσπαθεί να ανακάμψει, αλλά τίποτε δεν κάνει χαρούμενο. Και η Αρετούσα όμως προβληματίζεται με την εξαφάνιση του τραγουδιστή.Ο Πολύδωρας βλέποντας το φίλο του να παραπαίει του προτείνει να κάνει ένα μακρινό ταξίδι για να ξεχαστεί , στο οποίο προθυμοποιείται να τον συνοδέψει. Ο Ερωτόκριτος πείθεται να φύγει και αποχαιρετώντας τη μάνα του , της δίνει τα κλειδιά της κάμαράς του και της ζητεί να μην τα δώσει σε κάνέναν.

Α.[1301-1354] Ο Ρήγας βλέποντας την κόρη του να έχει χάσει τη διάθεσή του, αποφασίζει να διοργανώσει κονταροχτύπημα στος 25 Απριλίου , για να την διασκεδάσει και να της βρει γαμπρό. Ο νικητής θα πάρει ως έπαθλο μία χρυσοπλούμιστη Τζόγια που θα φτιάξει η Αρετούσα, η οποία από την μεριά της ευελπιστεί να λάβει μέρος και ο κρυφός τραγουδιστής.

Α. [1355-1720] Ενόσω ο Ερωτόκριτος βρίσκεται στην Έγριπο, όπου αυτοεξορίστηκε, ο πατέρας του Πεζόστρατος αρρωσταίνει και η βασίλισσσα με την κόρη της τον επισκέπτονται. Η μάνα του Ερωτόκριτου ανοίγει την κάμαρα του γιού της και έτσι δίνεται η ευκαιρία στην Αρετούσα να βρει τυχαία και να πάρει τις ζωγραφιές και τα τραγούδια του, οπότε και αντιλαμβάνεται πώς ο κρυφός τραγουδιστής είναι ο Ερωτόκριτος και πώς αυτήν αγαπά.Το εξομολογείται στην Νένα.

Α. 1…606 – Α. 1721-Β. 766

Α. [1721-2194] Ο Ερωτόκριτος μαθαίνει για την αρρώστια του πατέρα και επιστρέφει στην Αθήνα. Ανακαλύπτει ότι λείπουν τα τραγούδια και η ζωγραφιά και φοβούμενος για την αντίδραση της Αρετούσας και του βασιλιά, στέλνει τον Πολύδωρα στο παλάτι να βολιδοσκοπήσει την κατάσταση και προσποιείται τον άρρωστο μένονταςι κλεισμένος στο σπίτι. Η Αρετή του στέλνει τέσσερα δίφορα μήλα και έτσι αναθαρρεύει, επισκέπτεται το παλάτι και καθησυχάζεται . Οι δύο νέοι ανταλλάσσουν ματιές και επιβεβαιώνουν με αυτό τον τρόπο τον έρωτά τους .

Β. [1-94] Ο Ερωτόκριτος αποφασίζει να πάρει μέρος στο κονταροχτύπημα, συζητά με τον Πολύδωρα, ο οποίος προσπαθεί ανεπιτυχώς να τον μεταπείσει.

Β.[95-580] Η γκιόστρα ξεκινά, και ένα-ένα παρουσιάζονται τα 13 αφεντόπουλα που θα λάβουν μέρος.

(Ακούστε από τον Ν. Ξυδάκη και τον Α. Ιωαννίδη  το “4 δρόμοι για τον Ερωτόκριτο“)

Β. [581-766] Τελευταίο εισέρχεται το αφεντόπουλο της Κρήτης, ο Χαρίδημος, για την ιστορία του οποίου ο ποιητής αφιερώνει μεγάλο μέρος. Πρόκειται για μια ιστορία αγάπης με τραγικό τέλος μιας και ο Χαρίδημος, σκότωσε κατά λάθος την αγαπημένη του ενώ κυνηγούσε στο δάσος.

(Ακούστε τον Ψαραντώνη να τραγουδά την ιστορία του Χαρίδημου)

Α. 1…606 – Β.767-Β.2165

 

Β. [767-1217] H  διένεξη Χαρίδημου –  Σπιθόλιοντα, η μέχρις θανάτου κονταρομαχία και νίκη του Χαρίδημου.

Β.[ 1218-1522] Επόμενη μέρα, ορισμός πρωταθλητών. Η κονταρομαχία του Ερωτόκριτου με 3 και νίκη του. 

Β. [1523-1824] Η κονταρομαχία Κυπρίδημου με άλλους 4.

Β. [1825-2165] Η κονταρομαχία Χαρίδημου με άλλους 3

Β. [1825-2165] Η τελική κρίση, η στέψη του νικητή

Α. 1…606 – Γ.1-Γ.1346

Γ. [1-362] Η Νένα προσπαθεί να πείσει την Αρετούσα για το ανώφελο του έρωτα αυτού, αλλά η Αρετούσα είναι αποφασισμένη , ακόμα και να συγκρουστεί με τον Ρήγα.

Γ. [363-698] Οι δύο νέοι συναντιούνται κρυφά και εξομολογούνται τον ερώτά τους, η Αρετή δεν τον αφήνει να την ακουμπήσει το χέρι. Τον προτρέπει να ζητήσει από τον Πεζόστρατο να κάνει την προξενιά.

Γ. [699-888] Ο Ερωτόκριτος εξομολογείται στον πατέρα του τον έρωτά του για την Αρετούσα και τον πείθει (απειλώντας ότι θα ξενιτευτεί και δεν θα τον ξαναδούν) να ζητήσει το χέρι της από το βασιλιά, μολονότι η αρχική αντίδραση του είναι αρνητική. 

Γ. [944-1006] Ο Πεζόστρατος μεταφέρει τα νέα στον Ερωτόκριτο, που προσπαθεί να τον παρηγορήσει (ότι η μάνητα του βασιλιά θα καταλαγιάσει)

Γ. [1007-1050] Ο Ρήγας ενημέρωνει την Αρετούσα για το προξενιό και την απόφασή του να εξορίσει τον Ερωτόκριτο. Επίσης της μιλά για τη απόφασή του να την παντρέψει με το Ρήγα του Βυζαντίου. Η Αρετούσα δεν φανερώνεται.

Γ. [1051-1346] Η Αρετούσα διηγείται στη Νένα τα καθέκαστα και εκείνη της λέει να ξεχάσει ό,τι έγινε και να παντρευτεί το Ρηγόπουλο. Η Αρετούσα είναι αποφασισμένη και σκέφτεται να αρραβωνιαστεί σήμερα κιόλας ή να πεθάνει.

(Ακούστε 77 καλλιτέχνες να τραγουδούν τον Ερωτόκριτο)

Α. 1…606 – Γ.1347-Γ.1751

Γ. [1347-1404]  Στην βραδυνή τους συνάντηση, ο Ερωτόκριτος λέει της Αρετούσας τα θλιβερά μαντάτα της αντίδρασης του Βασιλιά και της εξορίας του. Της ορκίζεται αιώνια αγάπη, και εκφράζει το φόβο του ότι αυτή θα λυγίσει στη θέληση του πατέρα ης και θα παντρευτεί άλλον.

(Ακούστε από τον Ν. Ξυλούρη  ” Τα θλιβερά μαντάτα“)

Γ. [1405-1550] Η Αρετούσα απαντά διαψεύδοντας κάθε φόβο του Ερωτόκριτου, και του δίνει ένα δαχτυλίδι ως σημάδι αρραβώνα. Συναντιούνται και λεν τα πάθη τους και τις επόμενες 3 μέρες που τους έμειναν.

(Ακούστε από την Τ. Τσανακλίδου “Το παράπονο της Αρετούσας“)

Γ. [1551-1751] Η Νένα παρηγορεί την Αρετούσα και τη συμβουλεύει. Στο μεταξύ, ο Ερωτόκριτος αποχαιρετά το φίλο του Πολύδωρα -αφού του ζητεί να φροντίζει να μεταφέρει τα νέα του στην Αρετούσα- και τους γονείς του . Φεύγει πικραμένος και καταριέται το Ρήγα, περιπλανιέται στα δάση και εύχεται να πεθάνει. Ο πατέρας του κλείνεται στο σπίτι και η μάνα του θρηνεί σαν να πέθανε το παιδί τους.

(Ακούστε από τον Ν. Ξυλούρη και την Τ. Τσανακλίδου “Ο χωρισμός“)

Α. 1…606 – Δ.1-Δ.1195

Δ. [1-192] Ενώ ο Ρήγας και η Ρήγισσα αποφασίζουν να επισπεύσουν το γάμο της Αρετούσας , η ίδια βλέπει ένα εφιάλτη που τον ερμηνεύει ως κακό σημάδι για την τύχη του Ερωτόκριτου που είναι ήδη στην εξορία. Η Νένα την παρηγορεί.

Δ. [1-192] Ενώ ο Ρήγας και η Ρήγισσα αποφασίζουν να επισπεύσουν το γάμο της Αρετούσας , η ίδια βλέπει ένα εφιάλτη που τον ερμηνεύει ως κακό σημάδι για την τύχη του Ερωτόκριτου που είναι ήδη στην εξορία. Η Νένα την παρηγορεί.

Δ. [193-765] Οι προξενητές από το Βυζάντιο φτάνουν στο παλάτι και οι φόβοι της Αρετούσας επιβεβαιώνονται όταν οι γονείς της της το ανακοινώνουν . Η Αρετή αρνείται το γάμο που της προτείνουν με το αρχοντόπουλο του Βυζαντίου ,  επικαλούμενη πώς δεν θέλει να παντρευτεί στα ξένα και να τους αποχωριστεί, όμως ο πατέρας δεν πείθεται .Αυτή επιμένει και εμένει. Ο Ρήγας διώχνει τους προξενητές προφασιζόμενος σοβαρή ασθένεια της Αρετής, και μετά μπαίνει στο δωμάτιό της ,της κόβει τα μαλλιά και την φυλακίζει μαζί με τη Νένα.

Δ. [766-844] Στο μεταξύ, ο Ερωτοκριτος εξορισμένος στην Έγριππο, μαθαίνει από τον Πολύδωρο για την τύχη της Αρετούσας και αυτή την δική του.Γίνεται αγνώριστος.

Δ. [845-1195] Μετά από 3 χρόνια…Οι Βλάχοι επιτίθενται στην Αθήνα, με αρχηγό τους τον Bλαντίστρατο, και ο Ερωτόκριτος αποφασίζει να επιστρέψει για να βοηθήσει την πόλη και το Ρήγα, αφού πρώτα αλλάξει την όψη του με τα μάγια μας μάγισσας.Πολεμά γενναία σαν θηρίο και  χωρίς να αποκαλύπτεται.Ο Βασιλιάς των Βλάχων αιφνιδιάζει τους Αθηναίους , αλλά ο Ερωτόκριτος προστρέχει και σώζει τον Ηρακλή και Πολύδωρα από βέβαιο θάνατο.

Α. 1…606 – Δ.1196-Ε.396

Δ. [1196-1536] Ο Ρήγας για να ευχαριστήσει τον άγνωστο , του χαρίζει το μισό του βασίλειο, το οποίο όμως ο δεύτερος αρνείται υποστηρίζοντας πως ό,τι έκανε , το έκανε για το δίκαιο και όχι για να πάρει αντάλλαγμα.Στο μεταξύ αποφασίζεται εκεχυρία 12 ημερών για να ταφούν οι πολυπληθέστατοι νεκροί και από τα 2 στρατόπεδα, κατά τη διάρκεια της οποίας -μετά από πρόταση του Βλάχου, συμφωνούν να κριθεί η νίκη σε μονομαχία μεταξύ του Αρίστου (από τους Βλάχους ) και του ξένου πολεμιστή-Ερωτόκριτου (από τους Αθηναίους).

Δ. [1537-2020] Οι δύο βασιλιείς προετοιμάζουν με πατρική αγάπη και φροντίδα τους δύο μονομάχους , και η μονομαχία ξεκινά.Αφού μαχόταν για ώρες κάποια στιγμή άφησαν τα σπαθιά και αγωνίστηκαν σώμα με σώμα Ο Αρίστος σκοτώνεται.

Ε. [1-308] Ο μεταμφιεσμένος Ερωτόκριτος βαριά πληγωμένος επιστρέφει στο παλάτι υπό την προστασία του Ρήγα, και αναρρώνει στο δωμάτιο της Αρετούσας, που παραμένει στη φυλακή.Έχοντας πια γίνει καλά, ο Βασιλιάς τον ρωτά ποιος είναι και επαναλαμβάνει την πρόθεσή του να του χαρίσει το βασίλειο ως αντάλλαγμα της βοήθεια που τους πρόσφερε. Ο Ερωτόκριτος συστήνεται ως Κριτίδης, που έχοντας χάσει ξαφνικά τη γυναίκα που αγάπησε και την οικογένειά του γυρνά και πολεμά από μέρος σε μέρος. Αρνείται την πρόταση του βασιλιά και ζητά ως αντάλλαγμα της κόρη του. Ο βασιλιάς τον ενημερώνει πως η Αρετή δεν θα δεχτεί.

Ε. [309-396]Η Αρετή δηλώνει την άρνησή της στους απαστελμένους προξενητάδες , και ο Ερωτόκριτος χαρούμενος για την πίστη της, πάει στη φυλακή να τη βρει.

 

Ε. [397-764]Ο μεταμφιεσένος Ερωτόκριτος μπαίνει στη φυλακή και λέει της Αρετούσας πώς ό,τι έκανε το έκανε για αυτήν και θέλει να την παντρευτεί. Αυτή αρνείται πεισματικά , χωρίς καν να του ρίξει μια ματιά. Αυτός με ανάμικτα συναισθήματα, φεύγει, αφού πρώτα δώσει στη Νένα το δακτυλίδι, για να το παραδόσει στη Αρετούσα Αυτή, αναγνωριζοντάς το , στέλνει να τον φωνάξουν, πίσω, αυτός όμως παρατείνοντας την αγωνία της, δεν της απαντά αλλά την της υπόσχεται να την επισκέφτεί  την επόμενη μέρα.Η νύχτα είναι μακρά και για τους δύο.

Ε. [765-1070] Την επόμενη, η μέρα ξεκινά με τους καλύτερους οιωνούς. Η φύση είναι στα γιορτινά της, ενώ 2 πουλάκια μπαίνουν στοι κελί της Αρετούσδας, που η Νένα το ερμηνεύει ως ευχάριστη εξέλιξη και γάμο. Η Αρετή που φοβάται για τα όσα πρόκειται να ακούσει από τον ξένο -στα χέρια του οποίου βρέθηκε το δαχτυλίδι- σκέφτεται να πεθάνει αν μάθει πως ο Ερωτόκριτος έχει πεθάνει. Τελικά ο Ερωτόκριτος -που θέλει να τη δοκιμάσει- της διηγείται μία ιστορία, για το πώς στα δάση της Εγρίπου συνάντησε μισοπεθαμένο ένα νέο, που του παρέδωσε το δατυλίδι και τα τελευταία του λόγια  ήταν  “Eχάσα σε, Aρετούσα”. Στο άκουσμα του θανάτου του αγαπημένου της , η Αρετούσα μένει ασάλευτη και τέλος δίχως ντροπή, απευθυνόμενη στον νεκρό Ερωτόκριτο,πενθεί,οδύρεται και προμηνύει και το δικό της θάνατο.

(Ακούστε από το Ν. Ξυλούρη “Το παραμύθι“)

 

Ε. [1071-1154] Φοβούμενος μη τη χάσει  Ερωτόκριτος , αποκαλύπτεται και με το ξόρκι που διαθέτει ξαναπέρνει την μορφή του. Η Αρετή δεν ξέρει αν κοιμάται ή αν είναι ξυπνητή. Βάζουν και οι δυο τα κλάματα. Όταν συνέρχονται , τον παροτρύνει να μεταμορφωθεί πάλι και ως Κριτίδης να πει του γονιού της πώς ο γάμος θα γίνει .
(Ακούστε

Ε. [1155-1488] Τα νέα το γάμου της Αρετούσας με τον ήρωα Κρητίδη μαθαίνονται γρήγορα και όλοι είναι χαρούμενοι, εκτός από τον Πολύδωρα και τους γονείς του Ερωτόκριτου. Η Αρετούσα συμφιλιώνεται με τους γονείς της και ζητά συγχώρεση, εμμένοντας στο αρχικό της επιχείρημα , περί της αρνήσεώς της να παντρευτεί αρχικά. Ο Ερωτόκριτος καλεί στο παλάτι και τους γονείς του που τόσα χρόνια παρεμέιναν κλειδωμένοι στο σπίτι. Μπροστά τους ο Ερωτόκριτος με τη φυσική του φωνή αποαλύπτεται και εξηγεί απευθυνόμενος στο Ρήγα, ό,τι συνέβει. Ξαναπέρνει τη δική του μορφή. Ο Ρήγας με αναφιλητά, τον παίρνει στη αγκαλιά του, πρόθυμος να ξεχαστούν όλα και να γίνει ο γάμος. Η Αρετούσα υποκρίνεται την ξαφνιασμένη. Ο Πεζόστρατος ζητά συγχώρεση και κατανόηση από τη Ρήγα και φιλά την Αρετούσα ως νύφη του . Γίνεται ο γάμος

Ε. [1489-1540] Ο Ερωτόκριτος γίνεται βασιλιάς και το αντρόγυνο ζει ευτυχισμένο, κάνει παδιά και εγγόνια. Ο ποιητής συστήνεται.

(Ακούστε από το Ν. Ξυλούρη και  την Τ. Τσανακλίδου “Η μέρα η λαμπρή“)

 

 

Αφήστε μια απάντηση