Γενικό    Λύκειο    Τυχερού

2o Πρόβλημα

 ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΞΥΛΟΥ “ΑΚΡΙΤΑΣ ΑΕ”

2ο  ΠΡΟΒΛΗΜΑ

«Κατασκευή βιβλιοθήκης»

Ο Γενικός Διευθυντής του εργοστασίου της βιομηχανίας ξύλου ΑΚΡΙΤΑΣ ΑΕ , συνηθίζει να αναφέρει στους επισκέπτες του εργοστασίου, ότι χωρίς την μοριοσανίδα , πολλά περισσότερα δέντρα θα έπρεπε να κόβονται από τα δάση για τις απαιτήσεις της κατασκευής επίπλων. Οι ισχυρισμοί του πείθουν το ακροατήριο , αν και ποτέ δεν αναφέρει στοιχεία και αποδείξεις.

Πρόσφατα, ανέθεσε   σε 2 απόφοιτους της σχολής Δασοκομίας και Περιβάλλοντος, που εκπονούν την πρακτική τους στο εργοστάσιο, να υλοποιήσουν χωριστά τα δύο σενάρια ως εξής:

Έχετε στην διάθεσής σας έναν κορμό δρυός, αποφλοιωμένο και χλωρό  με διαστάσεις  8m μήκος και 50 cm διάμετρο.  (βλ. Εικόνα 1) .Πόσες βιβλιοθήκες σαν αυτήν του σχεδίου (Εικόνα 2) μπορούν αν κατασκευαστούν:

Α) αν χρησιμοποιήσουμε τον μασίφ ξυλοκορμό δρυός ,απευθείας. Το ξύλο δρυός έχει πυκνότητα 0,75g/cm3.

Β) αν τον μετατρέψουμε πρώτα σε πλάκες μοριοσανίδας, διαστάσεων 2cm x 3,66m x 1,83m. Οι  μοριοσανίδες παράγονται σε διάφορες πυκνότητες. Θεωρείστε  μέση  πυκνότητα μοριοσανίδας 0,8g/cm3. Το ξύλο δρυός έχει πυκνότητα 0,75g/cm3.

Σημείωση : Η μοριοσανίδα ή αλλιώς νοβοπάν (novopan),είναι παράγωγο από πριονίδι και κομμάτια φυσικού ξύλου.Για την συγκόλληση χρησιμοποιούνται ποσότητες ρητίνης. Ο πολτός τίθεται σε κατάσταση υψηλής πίεσης. Θεωρείστε ότι για κάθε 1 κιλό τεμαχιδίων ξύλου προσθέτουμε 100 gr ρητίνης.

Υλοποιείστε ένα από τα δύο σενάρια διερευνώντας το μέγιστο πλήθος  βιβλιοθηκών μπορούν να κατασκευαστούν και τι ποσότητα ξυλείας παραμένει ανεκμετάλλευτη (φύρα). Παρουσιάστε την εργασία στην τάξη και συγκρίνετε τα αποτελέσματά σας με αυτά των συμμαθητών σας. Ευσταθούν οι ισχυρισμοί του Διευθυντή;

Εικόνα 1: Χλωρός κορμός ξύλου

Εικόνα 2: Πλάκες μοριοσανίδας

 

ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ

View this document on Scribd
\

View this document on Scribd
View this document on Scribd
View this document on Scribd
View this document on Scribd
View this document on Scribd