Γενικό    Λύκειο    Τυχερού

Δράση για την εθελοντική αιμοδοσία

Στο πλαίσιο του μαθήματος της Πολιτικής Παιδείας οι μαθητές της Α Λυκείου είχαμε τη χαρά να μας επισκεφτεί ο Γενικός Γιατρός του Κέντρου Υγείας Τυχερού, κ.Μαγγανάρης Αθανάσιος, ο οποίος μας μίλησε για την αιμοδοσία και δη για την εθελοντική αιμοδοσία.

Η  ηλικία και η κατάσταση της υγείας του αιμοδότη, η λήψη ιστορικού πριν την αιμοδοσία και η συχνότητα αιμοδοσίας ήταν μερικά από τα θέματα που μας απασχόλησαν.

Σημαντικό είναι ότι καθένας μας μετά την ηλικία των 17 και μέχρι τα 65 του χρόνια μπορεί να είναι εθελοντής αιμοδότης εφόσον η υγεία του το επιτρέπει και δεν έχει πρόσφατα νοσήσει ή τρυπήσει τα αυτιά του ή κάνει τατουάζ. Εάν ισχύουν τα τελευταία, πρέπει να παρέλθει ένα ασφαλές διάστημα έξι μηνών, ώστε το άτομο να αιμοδοτήσει ξανά.

Η χώρα μας χρειάζεται ετησίως 600 χιλιάδες μονάδες αίματος. Από αυτές το 2% το λαμβάνει από τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό κάτι που έχει μεγάλο οικονομικό κόστος ενώ ταυτόχρονα φανερώνει ότι οι Έλληνες δεν έχουν μέσα τους αναπτύξει στο βαθμό που χρειάζεται τη συνείδηση του εθελοντή αιμοδότη.

Ένας υγιής άνθρωπος μπορεί να αιμοδοτεί ανά τρεις μήνες και όχι απλά περιστασιακά, ενισχύοντας έτσι τον συνάνθρωπο που βρίσκεται σε κίνδυνο και εξασφαλίζοντας για τον εαυτό του την μακροζωία.

Οι μαθήτριες της Α λυκείου στο ΓΕΛ Τυχερού

Αναστασία Β., Σοφία Σ.