«Μαρμάρινες Τηνιακές Κρήνες: καμωμένες με μαστοριά, ανθεκτικές στο χρόνο λόγω της…. μαρμαρένιας… φὐσης τους».

«Μαρμάρινες Τηνιακές Κρήνες: καμωμένες με μαστοριά, ανθεκτικές στο χρόνο λόγω της…. μαρμαρένιας… φὐσης τους».

Μ’ αυτό το θέμα ασχολούνται, εκτός ωρολογίου προγράμματος, μαθητές της Β΄ τάξης του Γενικού Λυκείου Τήνου με την ευθύνη και την υποστήριξη των καθηγητών  Μαργαρίτας Απέργη, Ανδρομάχης Κουμπή και Παναγιώτη Μπουζαλάκου.

Σκοπός του προγράμματος είναι

  • η γνωριμία και η ανάπτυξη βιωματικών σχέσεων των μαθητών με ένα στοιχείο της πολιτιστικής τους κληρονομιάς, όπως είναι οι μαρμάρινες κρήνες
  • η κατανόηση της σχέσης φυσικού περιβάλλοντος και πολιτισμικής ανάπτυξης και η καλλιέργεια της οικολογικής τους συνείδησης.
  • η ένταξη των συγκεκριμένων μνημείων σε προγράμματα εναλλακτικού τουρισμού
  • η καλλιέργεια σχέσεων μεταξύ των μελών της ομάδας
  • η ανάπτυξη ιδιαίτερων κλίσεων και συνεργατικών δεξιοτήτων.

 

Στα πλαίσια του προγράμματος πραγματοποιήθηκαν δύο εκπαιδευτικές επισκέψεις:

Α. Επίσκεψη στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κορθίου Άνδρου στις 17 και 18 Μαρτίου.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στο ΚΠΕ Κορθίου παρακολουθήσαμε το πρόγραμμα «Το μονοπάτι του νερού». Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τη χρησιμότητα του νερού, τις καίριες για τη ζωή συνέπειες από την αλόγιστη χρήση του και μέσα από συζήτηση διαπίστωσαν την αναγκαιότητα της ορθής χρήσης του.

Επίσης απόλαυσαν την όμορφη φύση αρχικά με την επίσκεψη στην πηγή των Αηδονιών και στη συνέχεια πεζοπορώντας σε μονοπάτι από το Γιαλό (Όρμο Κορθίου) κατά μήκος ενός  ποταμού με πορεία προς τις πηγές του. Παρατηρούσαν τη βλάστηση, τις ξερολιθιές, το κορθιανό τοπίο, έκαναν συγκρίσεις με το τηνιακό τοπίο.

Μπήκαν στο ποτάμι και συνέλεξαν ζωντανούς οργανισμούς, τους οποίους αναγνώριζαν  λόγω της ενημέρωσης που είχε προηγηθεί από υπεύθυνο του ΚΠΕ και τους ταξινόμησαν. Πήραν δείγμα νερού και μέτρησαν την καθαρότητά του .Είχαν την τύχη να δουν βατράχια και γυρίνους και εντυπωσιάστηκαν.

Άκουσαν το κελάρυσμα του νερού, φωτογράφιζαν και  γεμάτοι ζωντάνια και χαρά επιβεβαίωσαν πως άλλο είναι να μαθαίνεις για τη φύση από τα βιβλία και άλλο να τη γεύεσαι και να την ανακαλύπτεις.

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με δραστηριότητες στο χώρο του ΚΠΕ, όπου τα παιδιά εφάρμοσαν τις πρωτότυπες ιδέες τους και τις παρουσίασαν στους συμμαθητές τους.

Φωτογραφίες:

Επίσκεψη στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κορθίου Άνδρου

 

Β. Τριήμερη επίσκεψη στους Δελφούς και την ευρύτερη περιοχή της Φωκίδας από τις 8 έως 10 Απριλίου.

Οι σημαντικές στάσεις μας:

Κρύα στη Λειβαδιά, με τις πηγές που τροφοδοτούν τον ποταμό της Έρκυνας. Τα τρεχούμενα νερά, οι νερόμυλοι, οι μικροί  καταρράκτες συνθέτουν ένα φυσικό τοπίο ξεχωριστής ομορφιάς

Γύρος της λίμνης του Μόρνου και στάση στο φράγμα Μόρνου. Συζήτηση για το τεχνικό έργο που έγινε με σκοπό να καλύψει τις ανάγκες ύδρευσης της Αθήνας και ενημέρωση για το ρόλο γενικά ενός φράγματος στην άρδευση και ύδρευση των περιοχών και την αειφόρο ανάπτυξη.

Επίσκεψη στο Λιδορίκι , το κεφαλοχώρι της περιοχής . Πραγματικά γνωρίσαμε μια άλλη όψη της Ελλάδας, της ιστορικής Ρούμελης, της απομακρυσμένης και αποκομμένης, με την πλούσια βλάστηση από πλατάνια, την κτηνοτροφία και τα … αγριογούρουνα.

Βόλτα στο Γαλαξίδι με τα καπετανόσπιτα

Καφές στην Αράχωβα με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική των σπιτιών της, τα γραφικά δρομάκια με τις πολλές σκάλες και την ..πλατεία της.

Ξενάγηση στο Μουσείο των Δελφών  και στον Αρχαιολογικό χώρο

Στάση στην Κασταλία Πηγή που αποτελούσε την ιερή πηγή των Δελφών και το νερό της διαδραμάτιζε σημαντικό ρόλο στη λατρεία και τη λειτουργία του ιερού του Απόλλωνα και του Μαντείου.

Φωτογραφίες:

Τριήμερη επίσκεψη στους Δελφούς και την ευρύτερη περιοχή της Φωκίδας