Το εφημεριδάκι μας

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΓΕΛΙΟΥ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ

Το γέλιο είναι μια αρχέγονη κραυγή που εκφράζει συναίσθημα και μεταβιβάζει στους άλλους την πληροφορία της ευχάριστης συναισθηματικής κατάστασης αυτού που γελάει. Ακόμη, μπορεί να θεωρηθεί σαν μια μορφή επικοινωνίας και όχι απλώς μια αντίδραση του ανθρώπου απέναντι σε ένα αστείο. Η παρουσία του γέλιου είναι αρκετά ευεργετική και διαδραματίζει βασικό ρόλο στην καθημερινότητα των ανθρώπων.
Αρχικά, το γέλιο αποκαλύπτει αλλά και καλλιεργεί τον πνευματικό κόσμο του ανθρώπου, εφόσον για να γίνει κατανοητό το αστείο, απαιτείται υψηλό πνευματικό επίπεδο. Επίσης, δίνει μια διαφορετική διάσταση στον κόσμο, βοηθώντας έτσι το άτομο να αντιμετωπίσει δύσκολες στιγμές και καταστάσεις. Όσον αφορά τον ψυχικό τομέα το γέλιο ή έστω ένα απλό χαμόγελο αποκαλύπτει τον εσωτερικό κόσμο των ανθρώπων. Παράλληλα, αποδιώχνει το άγχος, τονώνει τον αισιοδοξία και χαλαρώνει την ψυχική δύναμη του ανθρώπου. Επιπρόσθετα, το γέλιο καθιστά το άτομο πιο αγαπητό και πιο ευχάριστο, διότι καταργεί τις κοινωνικές τυπικότητες. Κάτι άλλο εξίσου σημαντικό είναι ότι το γέλιο φέρνει πιο κοντά τους ανθρώπους γιατί αγγίζει θέματα ευχάριστα που τους ενώνουν και όχι δυσάρεστα που τους χωρίζουν.
Περαιτέρω αξίζει να αναφέρουμε ότι το γέλιο παίζει σημαντικό ρόλο και στον καλλιτεχνικό τομέα αφού είναι το μέσο για τη δημιουργία διαφόρων μορφών τέχνης. Επιπλέον το γέλιο έχει τέτοια δύναμη ώστε μπορεί να εξαγνίζει τον άνθρωπο από τα πάθη και από τις κακίες του και να τον κάνει να φτάνει σε αυτογνωσία αλλά και να συμφιλιώνεται με τα ελαττώματά του. Πέρα από όσα προαναφέρθηκαν πρέπει να προστεθεί ότι το γέλιο χρησιμοποιείται και ως μέθοδος θεραπείας με αξιοσημείωτα αποτελέσματα, αφού αυξάνει την αντοχή της καρδιάς και των πνευμόνων αλλά και ευνοεί τον ήρεμο και χαλαρό ύπνο. Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό είναι ότι στην πολιτική το γέλιο εμφανίζεται σε περιόδους αμφισβήτησης εφόσον πλήττει τον αυταρχισμό ενώ στον Μεσαίωνα απαγορεύτηκε από την εκκλησία διότι ερχόταν σε αντίφαση με τη θρησκευτική σοβαρότητα.
Εντούτοις οι άνθρωποι δεν γελούν τόσο συχνά όσο άλλοτε. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι ζούμε σε μια εποχή που είναι σκληρή, ανταγωνιστική και βίαιη στην οποία το γέλιο δεν έχει καμία θέση. Επίσης, ο γρήγορος ρυθμός ζωής, το άγχος της καθημερινότητας και το πλήθος των αναγκών που καλείται να ικανοποιήσει ο άνθρωπος του στερούν τη διάθεση για γέλια. Ένας άλλος λόγος που κάνει το γέλιο να περιορίζεται είναι ότι οι ανθρώπινες σχέσεις διέρχονται κρίση. Ακόμη επειδή στη ζωή μας κυριαρχεί ο απόλυτος ορθολογισμός στον δικό του κόσμο το γέλιο περιθωριοποιείται. Τέλος κακοποιείται στα πλαίσια της μαζικοποιημένης και βιομηχανοποιημένης ψυχαγωγίας των Μ.Μ.Ε αφαιρώντας έτσι ευκαιρίες για γέλιο από τους πολίτες.
Συγκεφαλαιώνοντας όλα τα παραπάνω καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι το γέλιο μπορεί να κάνει μόνο καλό στον άνθρωπο και να τον βοηθήσει να αντιμετωπίσει τυχόν δύσκολες καταστάσεις. Γι’ αυτό οι άνθρωποι είναι καλό να γελάνε περισσότερο αφού τους κάνει πιο καλοσυνάτους και θα πρέπει να σκέφτονται ότι το γέλιο δεν είναι ακριβό αλλά πηγάζει μόνο από την ψυχή σου όταν οι άνθρωποι το θελήσουν

Μεϊδάνη Ευαγγελία   μαθήτρια Α΄ Λυκείου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *