ΕΚΔΡΟΜΗ Β’ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Δέκα Μαρτίου, μία ημέρα πολύ σημαδιακή για εμάς τους μαθητές της Β ‘ Λυκείου, καθώς την ημέρα αυτή ξεκίνησε η εκδρομή μας στα Ιωάννινα και το γεγονός αυτό αποκτάει μεγαλύτερη αξία γιατί πέρυσι δεν πήγαμε πολυήμερη εκδρομή.

Οι προσδοκίες μας γι’ αυτήν την  εκδρομή ήταν πολύ υψηλές και η χαρά μας στα ουράνια.

Παρασκευή μεσημέρι μαζευτήκαμε στο λιμάνι της Χώρας και περιμέναμε το καράβι. Επιβιβαστήκαμε και το όνειρο άρχισε να πραγματοποιείται. Φτάσαμε Βόλο και φόρτσα για Γιάννενα με δυο παπούτσια πάνινα όπως λέει και το τραγούδι του Γιώργου Νταλάρα.IMG 1dfc8d64e29d45db03b37f65502e7b45 V

Σάββατο πρωί, επίσκεψη στο Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων Παύλου Βρέλλη. Μείναμε όλοι εκστασιασμένοι από τα εκθέματα και την αληθοφάνεια των αγαλμάτων. Είναι  ένα μουσείο μοναδικό στο είδος του, ένα μουσείο εθνικής ιστορίας.

Επιστροφή στα Γιάννενα, επίσκεψη στην ακρόπολη Ιτς Καλέ, Φετιχιέ Τζαμί, Μουσείο Ασλάν πασά και νησάκι της λίμνης. Νιώθαμε ότι ζούσαμε σε μια άλλη εποχή. Τα εκθέματα της οθωμανικής περιόδου μοναδικά έργα τέχνης.

Κυριακή πρωί επίσκεψη στο σπήλαιο Περάματος. Μέσα σε μία διαδρομή 1100 μέτρων είδαμε την φύση σε καλλιτεχνική πανδαισία. Σταλακτίτες και σταλαγμίτες να διεγείρουν την φαντασία μας και να βλέπεις μορφές και τοπία εμπνευσμένα πίσω από αυτούς τους ασβεστολιθικούς σχηματισμούς.

IMG 20230313 150007936 HDR

Επιβίβαση στο λεωφορείο και επίσκεψη στο Μουσείο Καλπακίου. Ξαναζήσαμε τις πρώτες ημέρες του Ελληνοϊταλικού πολέμου. Σε έναν τρισδιάστατο χάρτη κατανοήσαμε επιγραμματικά πως αποκρούστηκαν οι ιταλικές επιθέσεις τις πρώτες ημέρες του πολέμου και πως οι αποφάσεις μερικών ανθρώπων επηρεάζουν την ροή όλης της Ιστορίας. Στην συγκεκριμένη περίπτωση ο   στρατηγός Χαράλαμπος Κατσιμήτρος, ο διοικητής της 8ης Μεραρχίας. Του λέγανε να υποχωρήσει, να πάει πίσω και να αφήσει ακόμη και τα Γιάννενα. Αυτός όμως αρνήθηκε. «Θα πολεμήσω εδώ» τους είπε και του… βγήκε.

Στην συνέχεια τραβήξαμε για Ζαγοροχώρια και συγκεκριμένα στο χωριό Μονοδένδρι που γνώρισε μεγάλη οικονομική και εμπορική ανάπτυξη κατά τον 17ο και 18ο αιώνα. Όλο το χωριό είναι πετρόχτιστο καθώς η πέτρα υπάρχει σε μεγάλη αφθονία στην περιοχή. Θαυμάσαμε το φαράγγι του Βίκου, τύφλα να έχει το Grand Canyon  και αντιληφθήκαμε την δύναμη του νερού να διαμορφώνει την επιφάνεια του εδάφους. Επιστρέψαμε στα Γιάννενα και απολαύσαμε έναν ήσυχο περίπατο δίπλα στην Παμβώτιδα.

Δευτέρα πρωί , αναχώρηση για Μέτσοβο, έναν παραδοσιακό οικισμό σε υψόμετρο 1160 μέτρα. Επισκεφτήκαμε το Λαογραφικό Μουσείο του Ιδρύματος Τοσίτσα – Αρχοντικό Τοσίτσα που περιέχει παραδοσιακά έπιπλα, υφαντά, φορεσιές, όπλα, αγροτικά σκεύη και εικόνες μιας άλλης εποχής. Μέσα από την ξενάγηση που μας έγινε κατανοήσαμε την καθημερινότητα των ανθρώπων της εποχής εκείνης και τις δυσκολίες που έπρεπε να αντιμετωπίσουν.

IMG 20230312 162514359 HDR

Τρίτη πρωί αναχώρηση για Καλαμπάκα και Τρίκαλα. Επισκεφτήκαμε τα Μετέωρα, ένα σύμπλεγμα πανύψηλων βράχων από ψαμμίτη όπου εδρεύει το δεύτερο σημαντικότερο μοναστικό συγκρότημα στην Ελλάδα και συγκεκριμένα την Μονή του Αγίου Στεφάνου.

Σε μισή ώρα φτάσαμε στα Τρίκαλα. Μας υποδέχθηκαν στο Μουσείο Βασίλη Τσιτσάνη έναν από τους μεγαλύτερους λαϊκούς συνθέτες και στιχουργούς. Είδαμε το Κουρσούμ Τζαμί ή Τέμενος του Οσμάν Σάχ του περίφημου αρχιτέκτονα Μιμάρ Σινάν. Αναχωρήσαμε και διανυκτερεύσαμε στον Βόλο. Το τελευταίο βράδυ νομίζουμε πως κανένας δεν κοιμήθηκε. Αναπολούσαμε κάθε στιγμή της εκδρομής. Την επόμενη μέρα φτάσαμε στο νησί μας.

Κάνοντας έναν τελικό απολογισμό νομίζουμε ότι η εκδρομή δεν πρέπει να άφησε κανέναν με παράπονο. Όλα ήταν τέλεια, είδαμε καινούργια μέρη, μάθαμε για άγνωστα γεγονότα και ιστορίες, διασκεδάσαμε και γελάσαμε με την ψυχή μας. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Διευθυντή του σχολείου και στους συνοδούς καθηγητές χωρίς τους οποίους η εκδρομή δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί.