Εκτός από την καθιερωμένη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου, η σημερινή μέρα αποτελεί και την Παγκόσμια Ημέρα Συγγενών Καρδιοπαθειών εδώ και πολλά χρόνια.

Η συγκεκριμένη μέρα εορτάζεται με διάφορες ενέργειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού.

Οι πάσχοντες από Συγγενείς Καρδιοπάθειες γεννιούνται με κάποιο «κατασκευαστικό» πρόβλημα στην καρδιά. Παρ’ όλ’ αυτά, η ασθένεια έχει πολύ μικρή σχέση με την κληρονομικότητα.

Κάθε χρόνο στη χώρα μας γεννιούνται περίπου 1.000 μωρά με Συγγενείς Καρδιοπάθειες, ενώ περίπου 40.000 έως 50.000 έφηβοι και ενήλικοι πάσχουν από συγγενείς καρδιοπάθειες.

Εάν διαγνωστεί κάποια μορφή Συγγενούς Καρδιοπάθειας προγραμματίζεται μια σειρά εξετάσεων σε εξειδικευμένα κέντρα στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας μας, προκειμένου να αποφασισθεί εάν η χειρουργική επέμβαση είναι αναγκαία. Τα περισσότερα περιστατικά συγγενών καρδιοπαθειών αντιμετωπίζονται στην βρεφική και παιδική ηλικία με πολύ καλά αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς:

Η έγκαιρη διάγνωση, η κατάλληλη αντιμετώπιση, η συχνή παρακολούθηση σε ειδικά οργανωμένα κέντρα και η ευαισθητοποίηση των πασχόντων μπορούν να τους προσφέρουν καλύτερη ποιότητα ζωής.

Τέλος, μια συχνή επιπλοκή των ασθενών με Συγγενείς Καρδιοπάθειες είναι η αυξημένη πίεση στους πνεύμονες. Οι ασθενείς παρουσιάζουν συμπτώματα με πιο συχνό την έντονη δύσπνοια που εκδηλώνεται με την παραμικρή προσπάθεια, ακόμα κι όταν κάνουν λίγα βήματα. Άλλα συμπτώματα είναι: ζάλη, κόπωση, πόνος στο θώρακα και περιφερικό οίδημα. Όμως, αν γίνει έγκαιρη διάγνωση, μπορεί να προληφθεί ή να καθυστερήσει να εξελιχθεί..