Σήμερα Παρασκευή 16 Νοεμβρίου το πρόγραμμα μας  “Φωτογραφία: Μια άλλη διάσταση της πραγματικότητας”, πήγε στο παλιό φωτογραφείο του  κ.Μιχάλη  Αυγερινού ,το οποίο έχει διαμορφώσει σαν έκθεση με παλιές φωτογραφικές μηχανές και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Ο κ.Μιχάλης μας εξήγησε διάφορα πράγματα σχετικά με την φωτογραφία, τον τρόπο με τον οποίο εμφάνιζαν παλιότερα φωτογραφίες και πόσο δύσκολο ήταν σε αντίθεση με την σημερινή εποχή.
Στη συλλογή του έχει κομμάτια από το 1902.

Το ξέρατε ότι οι πρώτες έγχρωμες φωτογραφίες ήταν σχεδόν κόκκινες;!
Για να δουν οι φωτογράφοι αν ο φωτισμός  ήταν κατάλληλος χρησιμοποιούσαν μικρά δείγματα και όταν είχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα εμφάνιζαν την φωτογραφία σε μεγαλύτερο μέγεθος
Στο σκοτεινό δωμάτιο

Επαγγελματική φωτογραφική.(Δεκαετία 70-80)

Η φωτογραφική που βλέπετε ήταν το είδος φωτογραφικής μηχανής που χρησιμοποιούσαν οι καλύτεροι φωτογράφοι της εποχής.(δεκαετία 70-80) Με την συγκεκριμένη φωτογραφική μπορούσε κανείς να βγάλει οριζόντιες και κατακόρυφες φωτογραφίες γυρνώντας το πίσω μέρος της φωτογραφικής μηχανής. Δεν είχε όμως την δυνατότητα να κάνει ζουμ, ο μόνος τρόπος να τραβήξει κανείς πιο κοντινές φωτογραφίες ήταν να αλλάξει το φακό, ο οποίος αν ήταν καλός ήταν πιο ακριβός από την φωτογραφική μηχανή. Για την φωτογραφική αυτή  καθώς και για πολλές ακόμα το φλας ήταν ξεχωριστό εξάρτημα το οποίο χρειαζόταν μπαταρία ώστε να έχει καλή απόδοση.

Εδώ μερικά φλας και οι μπαταρίες τους.

Εδώ δύο φωτογραφικές μηχανές του 80 οι οποίες είχαν ενσωματωμένο ζουμ.


Αυτό που βλέπετε παρακάτω είναι το photoshop της εποχής στο οποίο διόρθωναν με ένα μολύβι ότι δεν τους άρεζε πάνω στην γυάλινη πλάκα

Και η επεξεργασμένη πλάκα

Εδώ η φωτογραφική με την οποία έβγαζαν τις φωτογραφίες για τα διαβατήρια και τις ταυτότητες. Η συγκεκριμένη φωτογραφική έβγαζε 4 φωτογραφίες μέσα σε δύο λεπτά. Για να μπορέσει να εμφανιστεί μέσα σε 2 λεπτά η φωτογραφία χρησιμοποιούσαν ειδικό χαρτί το οποίο είχε δύο σακουλάκια με τα κατάλληλα χημικά, διαφορετικά για έγχρωμες και για ασπρόμαυρες φωτογραφίες.

Εδώ και το χαρτί με τα σακουλάκια

Εδώ καταπληκτικές φωτογραφίες που έβγαλε ένας φωτογράφος το 1922 στην μικρασιατική καταστροφή.

Τέλος μερικές ακόμα φωτογραφίες που βγάλαμε σήμερα.