Στην «Αγάπη» του Χάνεκε ο Χρυσός Φοίνικας

Ο σκηνοθέτης Μίχαελ Χάνεκε με την ταινία «Αγάπη» και πρωταγωνιστές τον Ζαν Λουί Τρεντινιάν, την Εμμανουέλ Ριβά και την Ιζαμπέλ Ιπέρ κέρδισε Χρυσό Φοίνικα του 65ου Φεστιβάλ των Καννών.Επίσης ο  Μίχαελ Χάνεκε είναι ο πρώτος δημιουργός που κερδίζει για δεύτερη φορά τον Χρυσό Φοίνικα, μόλις τρία χρόνια μετά την «Λευκή Κορδέλα», όπου και τότε είχε κερδίσει το ίδιο βραβείο στο φεστιβάλ.

Το Βραβείο Ανδρικού Ρόλου κατέκτησε ο Μαντς Μίκελσεν για το «The Hunt» του Τόμας Βίντερμπεργκ, ενώ το Βραβείο Γυναικείου Ρόλου μοιράστηκε ανάμεσα στην Κοσμίνα Στράταν και την Κριστίνα Φλούτουρ για το «Βeyond the Hills» του Κριστιάν Μουντζίου.

Στον Μουντζίου απονεμήθηκε το βραβείο σεναρίου, ενώ το βραβείο της «Χρυσής Κάμερας» κέρδισε η ήδη βραβευμένη και στα παράλληλα τμήματα, ταινία «Τα ζώα του Άγριου Νότου» του Μπεν Ζεϊτλιν.

Στον Ιταλό Ματέο Γκαρόνε, για τη σατιρική ταινία του «Reality» απονεμήθηκε το Μέγα Βραβείο, ενώ στην κωμωδία «Το μερίδιο του αγγέλου» του Κεν Λόουτς απονεμήθηκε το Ειδικό Βραβείο της επιτροπής.
Στον Αργεντινό Κάρλος Ρεϊγάδας απονεμήθηκε το βραβείο σκηνοθεσίας για την ταινία του «Post Tenebras Lux».
Το βραβείο της «Χρυσής Κάμερας», που απονέμεται σε πρώτο έργο, επιλεγμένο από όλα τα τμήματα του φεστιβάλ, κέρδισε η ήδη βραβευμένη και στα παράλληλα τμήματα, ταινία «Τα ζώα του Άγριου Νότου» του Μπεν Ζεϊτλιν.

Τη φετινή κριτική επιτροπή αποτέλεσαν ο Ιταλός σκηνοθέτης Νάνι Μορέτι (πρόεδρος), οι σκηνοθέτες Αλεξάντερ Πέιν, Αντρέα Αρνολντ, Χίαμ Αμπάς και Ραούλ Πεκ, οι ηθοποιοί Γιούαν ΜακΓκρέγκορ, Νταϊάν Κρούγκερ και Εμανουέλ Ντεβός και ο σχεδιαστής μόδας Ζαν-Πολ Γκολτιέ.

Εδώ μπορείτε να δείτε το trailer της ‘Αγάπης‘: