Μαθήτρια του Πρότυπου ΓΕ.Λ. Μυτιλήνης …στην ΚΗ΄ Σύνοδο της «Βουλής των Εφήβων»

Η Παρασκευή Κουγκούλιου, μαθήτρια της Β΄ Λυκείου του Πρότυπου ΓΕ.Λ. Μυτιλήνης, συμμετείχε ως τακτική έφηβη βουλευτής στην ΚΗ΄ Σύνοδο (Αθήνα, 1-4 Ιουλίου) της «Βουλής των Εφήβων», που κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά είχε ως θεματική «Το + που διαμορφώνει τον δημοκρατικό κόσμο. Συμμετέχουμε, συνδιαλεγόμαστε, συμπράττουμε».

Κατά την 1η ημέρα, οι 300 συνολικά τακτικές/οί έφηβοι βουλευτές χωρίστηκαν σε έξι Ομάδες Εργασίας – που ασχολήθηκαν με τη σύμπραξη και συμμετοχή πάνω σε ισάριθμες ενότητες – και ενημερώθηκαν από τον υπεύθυνο/την υπεύθυνη κάθε ομάδας για τις επικείμενες δραστηριότητες. Η Παρασκευή Κουγκούλιου εντάχθηκε στην Ομάδα Α΄: «Το + που διαμορφώνει τη ΓΕΙΤΟΝΙΑ. Συμμετέχουμε, συνδιαλεγόμαστε, συμπράττουμε». Τη 2η ημέρα πραγματοποιήθηκαν βιωματικά εργαστήρια και συζητήσεις με τα μέλη της Επιτροπής της Βουλής των Εφήβων και με ειδικούς επιστήμονες ανά ομάδα για την πληρέστερη κατανόηση κάθε θεματικής. Η μαθήτρια του σχολείου μας ανέλαβε καθήκοντα πρακτικογράφου, δηλ. θα παρουσίαζε την επόμενη ημέρα τα πρακτικά της Ομάδας Α΄ στους αρμόδιους υπουργούς, στους οποίους θα απηύθυναν σχετικές ερωτήσεις. Το απόγευμα οι έφηβοι βουλευτές προετοίμασαν κατόπιν γόνιμου διαλόγου τις ερωτήσεις, και η ημέρα έκλεισε με την παρακολούθηση θεατρικής παράστασης. Το πρωί της 3ης ημέρας της ΚΗ΄ Συνόδου έγινε συζήτηση με μέλη του Κοινοβουλίου ανά ομάδες, στο πλαίσιο της οποίας η Ομάδα Α΄ στην αίθουσα της Ολομέλειας υπέβαλε ερωτήσεις στον κ. Χρίστο Δήμα, Υφυπουργό Έρευνας και Τεχνολογίας, και στην κα Σοφία Ζαχαράκη, Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Το απόγευμα οι Ομάδες Εργασίας συζήτησαν με τα μέλη της Επιτροπής της Βουλής των Εφήβων και διαμόρφωσαν τα τελικά κείμενα που θα εκφωνούνταν από εκπρόσωπο της κάθε Ομάδας στην τελική συνεδρίαση, ενώ το βράδυ παρακολούθησαν μουσική εκδήλωση στον προαύλειο χώρο της Βουλής των Ελλήνων.

Η ΚΗ΄ Σύνοδος ολοκληρώθηκε στις 4 Ιουλίου 2024 με την τελική συνεδρίαση στην Αίθουσα της Ολομέλειας, υπό την προεδρία του Προέδρου της Βουλής, ο οποίος κατά την έναρξη τόνισε απευθυνόμενος στους 300 έφηβους βουλευτές από την Ελλάδα, την Κύπρο και τον Απόδημο Ελληνισμό: «Η ευθύνη είναι μία πολύ γοητευτική διάσταση της ζωής μας και σας καλώ να την απολαύσετε, γιατί όταν ευθύνεσαι για κάτι, σημαίνει ότι μπορείς και να το διαμορφώσεις». Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Τασούλας πρόσφερε στους μαθητές μία έκδοση αρχειακή και συνάμα ιστορική της Ελληνικής Αρχειακής Εταιρείας με τίτλο «22 ιστορίες για το ΄22» με 22 σύντομες αφηγήσεις για την Μικρασιατική Καταστροφή, οι οποίες, όπως σημείωσε, «θα σας δώσουν κουράγιο για να σκεφτείτε ότι η Ελλάδα ξεκίνησε από πολύ χειρότερες αφετηρίες στο παρελθόν απ’ ότι μπορούμε να φανταστούμε, για να φτάσει εδώ σήμερα, να έχει μια πορεία θετική». Τον Πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, εκπροσώπησε στην τελική συνεδρίαση ο Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κ. Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι είναι σημαντικό «να μπορέσει κανείς να αφουγκραστεί τα μαθήματα της ιστορίας, να καταλάβει τα δεδομένα των προκλήσεων που έρχονται και να μην εγκλωβιστεί στο πώς θα τα λύσει». Οι εκπρόσωποι Ομάδων Εργασίας ανέβηκαν στο βήμα και παρουσίασαν στην Ολομέλεια τα πορίσματα, τους προβληματισμούς και τις προτάσεις τους για τις αντίστοιχες θεματικές. Η έφηβη βουλευτής Παρασκευή Κουγκούλιου, αναφερόμενη στη συμμετοχή της στη «Βουλή των Εφήβων», δήλωσε: «Η συμμετοχή μου στην ΚΗ΄ Σύνοδο ήταν μια υπέροχη εμπειρία, γνώρισα συνομηλίκους μου από όλη την Ελλάδα, αντάλλαξα σκέψεις, διαφώνησα, συμφώνησα και συνειδητοποίησα ότι η συμμετοχή στα κοινά δεν είναι μόνο μια υποχρέωση, δεν είναι μόνο ένα δικαίωμα, αλλά είναι και ένα πλεονέκτημα. Αυτός ο θεσμός ενθαρρύνει πραγματικά τους νέους να ασχοληθούν με τα κοινά και προάγει τη δημοκρατία».

777 444

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/lykpeirm/2024/07/18/mathitria-toy-protypoy-ge-l-mytilinis-stin-ki-synodo-tis-voylis-ton-efivon/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση