Σχολική δράση για την 8η Νοεμβρίου – Πρότυπο ΓΕ.Λ. Μυτιλήνης

«Θέλω ως άρχισα τον δρόμο να τον τρέξω, πέρα ως πέρα αρματηλάτης νικητής, τη χρυσή την αλυσίδα ποιος θα κόψη της ορμής μου της χαράς μου της γιορτής»[1], Ναύαρχος Π. Κουντουριώτης

Η προκυμαία της Μυτιλήνης «σηκώνει στις πλάτες της» όλο το βάρος της ιστορίας των δύο προηγούμενων αιώνων. Η 8η Νοεμβρίου 1912, ημέρα απελευθέρωσης της Μυτιλήνης από τον ναύαρχο Παύλο Κουντουριώτη, αποτελεί ημέρα ιστορικής μνήμης, ικανής να «διδάξει» σε όλους μας ότι το αγαθό της ελευθερίας δεν χαρίζεται αλλά κερδίζεται με αγώνες και θυσίες.

Στο πλαίσιο αυτό της κατανόησης της ιστορίας του τόπου μας έλαβε χώρα τις πρώτες τρεις διδακτικές ώρες της 7ης Νοεμβρίου 2022, μία σχολική δράση με υπεύθυνους καθηγητές  του Πρότυπου ΓΕ.Λ. Μυτιλήνης, την κ. Μαρία Ζαφειρίου, φιλόλογο, τον κ. Αθανάσιο Καλαμάτα, θεολόγο και την κ. Σεβαστή Τσάλτα, φιλόλογο, προκειμένου με τρόπο διαδραστικό και βιωματικό να αναδειχθεί το ιστορικό νόημα της ημέρας αυτής.

Συγκεκριμένα τα τρία τμήματα της Α΄ Λυκείου και ένα τμήμα της Β΄ Λυκείου παρακολούθησαν εκ περιτροπής ένα βίντεο με τη βοήθεια του edpuzzle. Oι ανοικτού και κλειστού τύπου ερωτήσεις, εν είδει ψηφιακού Κουίζ, «πυροδότησαν» τον διάλογο των μαθητών με την ιστορία του τόπου τους κι έδωσαν το έναυσμα προβληματισμού για το πώς, το πού, το πότε και το γιατί των γεγονότων από τις ημέρες της κατάληψης της νήσου από τις δυνάμεις του ναυάρχου Π. Κουντουριώτη, 8/11/1912, στη μάχη στον Κλαπάδο και ένα μήνα αργότερα στην υπογραφή στο ύψωμα «Πετσοφάς» του Πρωτοκόλλου παράδοσης της νήσου, έως την ενσωμάτωσή της στον εθνικό κορμό στις 24 Ιουλίου 1923 με τη Συνθήκη της Λωζάννης, ένδεκα χρόνια μετά.

Την τρίτη ώρα οι μαθητές έκαναν κατάθεση στεφάνου στο άγαλμα του Παύλου Κουντουριώτη στην προκυμαία της πόλης μας, το οποίο είναι τοποθετημένο ακριβώς στο σημείο εκείνο που έγινε η απόβαση του πρώτου απελευθερωτικού αγήματος από το θρυλικό θωρηκτό Αβέρωφ.

[1] Επίγραμμα του αγάλματος του Παύλου Κουντουριώτη στην Προκυμαία Μυτιλήνης

img1 1 img2 1 img3 1img5 1img6 1img7 1

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/lykpeirm/2022/11/09/scholiki-drasi-gia-tin-8i-noemvrioy-protypo-ge-l-mytilinis/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση