«

»

Αυγ 02

Εκτύπωσέ το Άρθρο

Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ – 7 και 8 Αυγούστου 2022, Κάστρο Μυτιλήνης

 Politismos

 

Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

 

7 και 8 Αυγούστου 2022

Κάστρο Μυτιλήνης

 

trailer:

Με αφορμή την επέτειο 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, και με άξονα την προφορική ιστορία και την αξιοποίηση βιωματικού – βιογραφικού υλικού, η δράση Η Μνήμη του Νερού θέτει στο επίκεντρο την αξία της μνήμης και τη σημασία της διατήρησής της για την ιστορική και πολιτισμική μας συνοχή και συνέχεια, αναδεικνύοντας ίχνη της προσφυγικής ταυτότητας του νησιού της Λέσβου μέσα από το βλέμμα της νέας γενιάς.

Η δράση περιλαμβάνει δύο δημιουργικά σκέλη-υποδράσεις:

α. Το σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός βιωματικού εργαστηρίου θεάτρου ντοκιμαντέρ, με τη συμμετοχή εφήβων μαθητών της Λέσβου, σε συνεργασία με το Πρότυπο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Το εργαστήριο θα προσφέρει στους έφηβους μαθητές μια ολοκληρωμένη εκπαιδευτική και βιωματική εμπειρία, ανοίγοντας έναν συλλογικό και ασφαλή χώρο δημιουργικής έκφρασης. Στη διάρκειά του, οι μαθητές θα πειραματιστούν με σύγχρονα εργαλεία έρευνας μέσα από τη μεθοδολογία της εθνογραφίας (συνέντευξη, παρατήρηση, έρευνα αρχείου) και παράλληλα θα γίνουν μέρος της κυρίως αφήγησης για την ταυτότητα και το πολιτισμικό αποτύπωμα των Μικρασιατών προσφύγων, μπολιάζοντάς τη με το δικό τους βιωματικό υλικό, αναστοχασμούς κι εμπειρίες.

β. Τη δημιουργία παράστασης θεάτρου ντοκιμαντέρ. Η παράσταση αποτελεί το καλλιτεχνικό προϊόν του εργαστηρίου. Με την καθοδήγηση της δημιουργικής ομάδας, οι έφηβοι μαθητές θα επεξεργαστούν στη διάρκεια των προβών το δικό τους ερευνητικό / βιωματικό υλικό (μαρτυρίες, σημειώσεις πεδίου, ημερολόγια, αυτοβιογραφικά κείμενα, οπτικοακουστικό αρχείο, ιστορικά τεκμήρια κ.α.) και στη συνέχεια θα το μετατρέψουν σε θεατρικό κείμενο κι από εκεί σε σκηνική πράξη, εστιάζοντας σε συγγραφικές, δραματουργικές και σκηνοθετικές δοκιμές. Η παράσταση θα αξιοποιήσει τους έφηβους μαθητές σε ρόλο βιωματικών ερμηνευτών, οι οποίοι θα ζωντανέψουν την ιστορία μέσα από ένα σύγχρονο θέαμα με τη χρήση των εργαλείων του θεάτρου ντοκιμαντέρ (πρωτοπρόσωπη αφήγηση, ντοκουμέντα, οπτικοακουστικές προβολές). Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί στις 7 και 8 Αυγούστου 2022 στο Κάστρο Μυτιλήνης και συμπεριλαμβάνεται στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Δήμου Μυτιλήνης – Λεσβιακό Καλοκαίρι.

 

Η παραγωγή πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος 2022, του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. 

 

Αναλυτικές πληροφορίες και προκρατήσεις θέσεων στο digitalculture.gov.gr   

 

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: 21.00

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ: 60’

ΕΙΣΟΔΟΣ ΔΩΡΕΑΝ

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σύλληψη – Σκηνοθεσία – Εμψύχωση Εργαστηρίου: Μάρθα Μπουζιούρη.

Δραματουργία – Εμψύχωση Εργαστηρίου: Εύα Οικονόμου-Βαμβακά.

Δραματουργική Σύμβουλος: Μάρθα Κοσκινά.

Κείμενο: Η Ομάδα.

Βοηθός Σκηνοθέτη: Παρασκευή Λυπημένου.

Επιστημονικός Συνεργάτης: Γιώργος Τσιμουρής.

Συνεργασία στην Ερευνα: Μαρία Μακρυνικόλα.

Φωτισμοί: Σεμίνα Παπαλεξανδροπούλου.

Επιμέλεια Videos: Mάρθα Μπουζιούρη.

Γραφιστικός σχεδιασμός: Θοδωρής Πετρόπουλος.

Φωτογραφίες: Γεράσιμος Μαυρομμάτης.

Υπεύθυνος Παραγωγής: Βασίλης Χρυσανθόπουλος.

Οργάνωση – Εκτέλεση Παραγωγής: PLAYS2PLACE

 

Στην παράσταση συμμετέχουν οι μαθητές του Πρότυπου Γενικού Λυκείου Μυτιλήνης του Πανεπιστημίου Αιγαίου: Βασιλική Βαλσάμη, Φωτεινή Γιασσά, Λευτέρης Παντέρμος, Πηνελόπη Πασπάτη, Ολίβια Σέλικε, Ηλιάννα Σουγλάνη και Μαρίτα Στεφανέλλη.

Υπεύθυνοι Καθηγητές: Μαρία Ζερβού, Αθανάσιος Ι. Καλαμάτας και Ντικράν Ματοσσιάν.

 

Θερμές ευχαριστίες για την πολύτιμη συνδρομή τους στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης, το Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης Σκάλας Λουτρών «ΤΟ ΔΕΛΦΙΝΙ», το Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, την Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Λέσβου, την Ηλιακτίδα ΑΜΚΕ, και τους Δημήτρη Παπαχρυσό, Αντώνη Νείρο, Ειρήνη Καχριμάνη, Ελευθερία Αλεξανδρή, Βαρβάρα Μάνου, Μαριλένα Μουζάλα, Άντα Χατζηγεωργίου, Γιάννη Σκοπετέα, Τάκη Γέρο, Κρίστη Πετροπούλου, Νεφέλη Μπελαβίλα-Τροβά, Κουρός Νουρμοχαμαντί Μπαϊγκί, Παναγιώτη Βεκρή, Στρατή Αποστόλου και Κατερίνα Ροζάκου.

ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥs

Print

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/lykpeirm/2022/08/02/i-mnimi-toy-neroy-7-kai-8-aygoystoy-2022-kastro-mytilinis/

Αφήστε μια απάντηση

Top
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων