ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΛ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΣΤΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

Το Πειραματικό ΓΕΛ Μυτιλήνης του Πανεπιστημίου Αιγαίου συμμετείχε στο τριήμερο συνέδριο (11, 12 και 13 Οκτωβρίου 2018) που διοργανώθηκε από τα Τμήματα Θεατρικών Σπουδών και Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, το Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, με τίτλο «Οι τέχνες στο ελληνικό σχολείο: παρόν και μέλλον»  στη Φιλοσοφική Σχολή, στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου.            Κύριος σκοπός του συνεδρίου αυτού ήταν η ανάδειξη της κρίσιμης θέσης των τεχνών στον σχεδιασμό της εκπαιδευτικής πολιτικής για το μελλοντικό σχολείο και η παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού. Συμμετείχαν 400 σύνεδροι, μέλη της ακαδημαϊκής και σχολικής κοινότητας από όλη την Ελλάδα.

 

Τίτλος της δράσης του σχολείου μας: «Όταν η τέχνη πηγαίνει σχολείο. Η δίκη του Θηραμένη σε θεατρική πράξη».

25 μαθητές, ένα αρχαίο ελληνικό κείμενο και μεγάλη διάθεση για δημιουργική εκπαίδευση σε μία τάξη, που λειτούργησε ως σχολικό εργαστήριο, ένωσαν καθηγητές και μαθητές να εκφρασθούν ελεύθερα προκειμένου να αναπαραστήσουν επί σκηνής την παρωδία της δίκης του Θηραμένη, ενός από τους τριάκοντα τυράννους, από τον ομοϊδεάτη του Κριτία. Η προσέγγιση του κειμένου ως οργανικού συνόλου δομήθηκε στα θεματικά του κέντρα, στη δομή, στην πλοκή, στο ύφος, στους χαρακτήρες και στους αφηγηματικούς του τρόπους. Παράλληλα, ο αρχαίος ελληνικός λόγος ερμηνεύθηκε ως προς τη μορφή του μέσα από την πρόσληψη της αρχαίας ελληνικής γλώσσας σ έναν δυνατό συνδυασμό συντακτικής με λεκτική επεξεργασία, καθώς και της ιστορικο-ιδεολογικής προσέγγισης του χρόνου, του τόπου, των προσώπων και του γεγονότος, όπως ο ιστοριογράφος το αφηγείται.

Οι μαθητές χρησιμοποίησαν τις τεχνικές του θεάτρου, ρόλος, κίνηση, χώρος, αλλά και του δράματος, όπως διάλογος, δράση, πλοκή, συγκρούσεις για τη μεταγραφή και μεταφορά του αρχαίου ελληνικού λόγου, από το απόσπασμα 2.3.50–2.3.56, τῶν Ἑλληνικῶν τοῦ Ξενοφῶντος, στη σκηνή της τάξης και μετέπειτα στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου. Το θεατρικό παιχνίδι αποτέλεσε μία διαδικασία κοινωνικής αλληλεπίδρασης με τον κάθε μαθητή να πράττει, να κινείται και να εκφράζεται ατομικά και ομαδοσυνεργατικά, με αυτοσχεδιασμό στην αρχή και προσδιορισμό τεχνικής στη συνέχεια, στις επιμέρους σκηνές του θεατρικού δρώμενου.

 

Σκοπός της δράσης μας: Να αναπτύξουν οι μαθητές έναν «προσωπικό διάλογο» με τις αξίες, τις έννοιες και τις αντιλήψεις, όπως αυτές προβάλλονται μέσα από το αρχαίο ελληνικό κείμενο.

 

Αποτελέσματα της δράσης: Η μάθηση της αρχαίας ελληνικής γραμματείας από μία άνευρη, ακαδημαϊκής φύσης τυπική διαδικασία, έγινε μια καλοφτιαγμένη γιορτή σ’ ένα «ζωντανό» σχολείο, που ξέρει να ακολουθεί τον παλμό του πολιτισμού. Τα «συγχαρητήρια» που άκουσαν οι μαθητές μας, ίσως γίνουν η αφορμή για την επόμενη δημιουργική πρόκλησή τους. Η αναπαράσταση, σε ψηφιακή μορφή (video), κέρδισε τις εντυπώσεις και τα συγχαρητήρια των συνέδρων πολλοί από τους οποίους, όντας εκπαιδευτικοί, ζήτησαν την ανάρτησή του στην ιστοσελίδα του σχολείου μας, προκειμένου να το χρησιμοποιήσουν κατά τη διδασκαλία τους στην τάξη. Αυτό, αναμφισβήτητα, αποτελεί μεγάλη τιμή για το σχολείο και τους μαθητές μας.

Στον ενδιάμεσο χρόνο τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το Μουσείο Ψευδαισθήσεων, απ’ όπου και οι φωτογραφίες.

 

 

 

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/lykpeirm/2018/10/19/%cf%84%ce%bf-%cf%80%ce%b5%ce%b9%cf%81%ce%b1%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%bf-%ce%b3%ce%b5%ce%bb-%ce%bc%cf%85%cf%84%ce%b9%ce%bb%ce%b7%ce%bd%ce%b7%cf%83-%cf%83%cf%84%ce%bf-%cf%84%cf%81%ce%b9%ce%b7/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση