Δ Ε Λ Τ Ι Ο   Τ Υ Π Ο Υ για την εκδήλωση με τίτλο: «Σαν παραμύθι… Η μετάδοση της προσφυγικής εμπειρίας στην τρίτη και τέταρτη γενιά. Μαθητές του Πειραματικού ΓΕ.Λ. Μυτιλήνης απόγονοι Μικρασιατών προσφύγων»

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕ.Λ. ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ ΣΚΑΛΑΣ ΛΟΥΤΡΩΝ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

«Το Δελφίνι»

Δ Ε Λ Τ Ι Ο   Τ Υ Π Ο Υ

Αφιερωμένη στη μνήμη των προσφύγων της Μικρασιατική Καταστροφής ήταν η βραδιά της Κυριακής 8ης Ιουλίου. Στον αύλειο χώρο του Μουσείου Προσφυγικής Μνήμης του Συλλόγου Μικρασιατών Σκάλας Λουτρών Μυτιλήνης «Το Δελφίνι», μαθητές και μαθήτριες του Πειραματικού ΓΕ.Λ. Μυτιλήνης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, αφηγήθηκαν τις ιστορίες των προπαππούδων και των προγιαγιάδων τους, οι οποίοι ήταν Μικρασιάτες πρόσφυγες. Παράλληλα προβλήθηκαν σπάνια κειμήλια και φωτογραφίες που εκείνοι έφεραν, όταν το 1922 άφησαν τις πατρογονικές τους εστίες, καταφτάνοντας στη νέα πατρίδα τους, τη Λέσβο. Η εκδήλωση έγινε στο πλαίσιο του Πολιτιστικού Προγράμματος Σχολικών Δραστηριοτήτων, που εδώ και μια πενταετία υλοποιεί ομάδα Καθηγητών του Πειραματικού ΓΕΛ. Μυτιλήνης, με τίτλο: «Σαν παραμύθι… Η μετάδοση της προσφυγικής εμπειρίας στην τρίτη και τέταρτη γενιά. Μαθητές του Πειραματικού ΓΕ.Λ. Μυτιλήνης απόγονοι Μικρασιατών προσφύγων». Στην ομιλία που προηγήθηκε η κα. Μαρία Ζερβού, Φιλόλογος Καθηγήτριας, με γλαφυρότητα ανέλυσε την αξία που έχει η μετάδοση της προσφυγικής εμπειρίας στις επόμενες γενιές. Αξίζει να σημειωθεί πως η εκδήλωση πλαισιώθηκε με την έκθεση φωτογραφιών του Felix Sartiaux από τον πρώτο διωγμό του 1914 στη Φώκαια της Μικράς Ασίας, καθώς και με τραγούδια από την Παραδοσιακή Ορχήστρα Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Μυτιλήνης «Άγιος Θεόδωρος ο Βυζάντιος». Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του πάντα δραστήριου Συλλόγου Μικρασιατών Σκάλας Λουτρών Μυτιλήνης «Το Δελφίνι» κ. Δημήτριος Παπαχρυσός, πέραν της ανακοίνωσης του προγράμματος των εκδηλώσεων που για το εφετινό καλοκαίρι θα γίνουν στον αύλειο χώρο του Μουσείου Προσφυγικής Μνήμης, τόνισε τη σημασία που για τη νέα γενιά έχουν εκδηλώσεις όπως αυτή του Πειραματικού ΓΕ.Λ. Μυτιλήνης.

Στην εκδήλωση παρέστησαν και χαιρέτησαν: ο εκπρόσωπος του Σεβασμιοτάτου Μυτιλήνης κ. Ιακώβου Γ΄ αιδεσιμότατος Παν. Χατζηβασιλείου, η Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Καλλιόπη Πρωτογεράκη – Γόμου, η Πρόεδρος του ΕΠ.Ε.Σ. του Πειραματικού ΓΕ.Λ. Μυτιλήνης του Πανεπιστημίου Αιγαίου κα. Αικατερίνη Κλωνάρη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, η Διευθύντρια του Πειραματικού ΓΕ.Λ. Μυτιλήνης κα. Γεωργία Σκαλοχωρίτου και η Υπεύθυνη του Τμήματος Σχολικών Δραστηριοτήτων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Λέσβου κ. Λάουρα Λοϊζίδου. Παράλληλα αναγνώσθηκε χαιρετισμός του Δημάρχου Μυτιλήνης κ. Σπύρου Γαληνού, ο οποίος λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν μπόρεσε να παραστεί.

Σημαντικές ήταν οι αφηγήσεις των ιστοριών των Μικρασιατών προγόνων τους από τους επτά συμμετέχοντες μαθητές: Στρατή Κιτζού, Ελένης Καλδέλη, Δημήτρη Κουρούτσαλτη, Ταξιαρχούλας Καλαμάτα, Γιάννη Πασπάτη, Καλλιόπης Χαδούλη και Κατερίνας Χατζηλία, οι οποίοι με τον τρόπο που ανέγνωσαν τα κείμενά τους συγκίνησαν τους παρευρισκόμενους.

Το συντονισμό της όλης εκδήλωσης είχαν οι δύο Καθηγητές του Πειραματικού ΓΕ.Λ. Μυτιλήνης: κ. Αθανάσιος Ι. Καλαμάτας, Θεολόγος και κ. Αναστάσιος Τρούλος, Κοινωνιολόγος.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/lykpeirm/2018/07/11/%ce%b4-%ce%b5-%ce%bb-%cf%84-%ce%b9-%ce%bf-%cf%84-%cf%85-%cf%80-%ce%bf-%cf%85-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b5%ce%ba%ce%b4%ce%ae%ce%bb%cf%89%cf%83%ce%b7-%ce%bc%ce%b5-%cf%84/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση