↑ Επιστροφή σε Ιστορικό

Εκτύπωσέ το Σελίδα

Ιστορική Βιβλιοθήκη

Η βιβλιοθήκη του «Γυμνασίου»

Η βιβλιοθήκη του «Γυμνασίου» στεγάζεται στον Α΄ όροφο του κτηρίου, μέσα σε μια αίθουσα ειδικά διαμορφωμένη, που καλύπτεται από τα βιβλία μέχρι την οροφή.

Σελίδα από χειρόγραφο

Περιλαμβάνει :

74 σπάνια χειρόγραφα, πού χρονολογούνται από τον 9ο έως και τον 17 μ.Χ. αιώνα, και έχουν περιγραφεί και καταγραφεί από τον Αθανάσιο Παπαδόπουλο – Κεραμέα (τα πρώτα 45) και το φιλόλογο Αθ. Τσερνόγλου (τα υπόλοιπα).

15.000 περίπου σπάνια έντυπα βιβλία, εκδόσεις Βενετίας, Βιέννης, Παρισίων, Λουγδούνου, που χρονολογούνται από τους πρώτους χρόνους της εφεύρεσης της τυπογραφίας, και νεότερα (από το 1826 και μετά ) όπως εκδόσεις Λειψίας, Παρισίων, Γοττίγγης, Οξφόρδης κ.α., τα οποία είναι κυρίως φιλολογικά και θεολογικά αλλά καλύπτουν και πολλούς άλλους τομείς επιστημών. Ενυπάρχουν επίσης πλήρεις σειρές φιλολογικών επιστημονικών περιοδικών εκδόσεων, όπως τα Hermes, Philologus, Philolog. Anzeiger, Wochenschrift fur Klassische Phillologie, Byzantinische Zeitschrift κ.α. και εχουν καταγραφεί σε μεγάλο κατάλογο.

Η καταγραφή των βιβλίων κράτησε τρία χρόνια, με διαλείματα, την έκανε μόνος του ο Αθανάσιος Τσερνόλγου (καθηγητής τότε του Σχολείου) και τελείωσε στις 3 Μαΐου του 1963

Από το 1840, επί Τουρκοκρατίας, που άρχισε να λειτουργεί το «Γυμνάσιο» Μυτιλήνης δημιουργήθηκε η βιβλιοθήκη του Σχολείου, η οποία αργότερα πλουτίσθηκε από μεγάλες δωρεές.

Η πρώτη αξιόλογη δωρεά ήταν η προσωπική βιβλιοθήκη του πρώτου διευθυντή του «Γυμνασίου» Ιερομ. Ιγνατίου Σαρδέλλη, ο οποίος πέθανε το 1848 και παραχώρησε με διαθήκη τα βιβλία του.

Ακολούθησε η μεγάλη δωρεά της προσωπικής βιβλιοθήκης του Μητροπολίτου Μυτιλήνης Μελετίου (1866) που αριθμούσε περίπου 3000 τόμους.Ο δεύτερος όροφος της βιβλιοθήκης

Η σε χρήμα δωρεά του Ασημάκη Μουζάλα 1890 έγινε αφορμή να αγοραστούν κυρίως σειρές κλασικών συγγραφέων κυρίως της Λειψίας.

Το 1922 η βιβλιοθήκη εμπλουτίζεται με βιβλία πού έφεραν οι πρόσφυγες από την Ελληνική Σχολή της Σηλυβρίας. Πολλά από τα βιβλία αυτά ήταν δωρεές του Μητροπολίτη Σηλυβρίας Διονυσίου (1900-1913).

Στις δωρεές αναφέρεται και η βιβλιοθήκη του Χριστοφόρου Λαίλιου, καθώς και δωρεές πολλών επιφανών καθηγητών και άλλων Λεσβίων.

Σε άλλη αίθουσα υπάρχουν μέρος της βιβλιοθήκης του Δημητρίου Ν. Βερναρδάκη και η βιβλιοθήκη του Γρηγορίου Ν. Βερναρδάκη.

Τώρα συντάσσεται νέος ηλεκτρονικός κατάλογος, σύμφωνα με τις νεότερες επιταγές της επιστήμης και ανακαινίσθηκε η αίθουσα της παλιάς βιβλιοθήκης με τη συμπαράσταση της Ηγουμένης Ευγενίας, του Δήμου Μυτιλήνης και τις προσπάθειες του τέως Λυκειάρχη κ. Νικ. Θεοφανέλλη και του υπεύθυνου της βιβλιοθήκης φιλολόγου κ. Βασιλ. Βλάχου.

Από τημ επίσκεψη του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Απ. Κακλαμάνη στη βιβλιοθήκη του σχολείου μας. (Νοέμβρ 98)

Από την επίσκεψη του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κυρίου Απόστολου Κακλαμάνη στο Πειραματικό Λύκειο Μυτιλήνης την 24ην Νοεμβρίου 1998.

Ο κύριος Πρόεδρος, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αιγαίου κύριος Γιάννης Μαχαιρίδης, και ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου κύριος Τριαντάφυλλος Παπαδόπουλος ξεναγούνται από τον υπεύθυνο της Βιβλιοθήκης καθηγητή κύριο Βασίλειο Βλάχο

Κατάλογος Χειρογράφων

ράβδος εκ της ρίζης Ιεσσαί, Βίβλος γενέσεως Ιυ Χυ, f. of the Cod. Graec. 9, Τετραευάγγελον, XII saec. ex.

ο Ιωσήφ τηρεί το ρήμα του αγγέλου, f of  the Cod. Graec. 9, Τετραευάγγελον, XII saec. ex. (επάνω)
η Γέννησις και η Βάπτισης, f. of the Cod. Graec. 9, Τετραευάγγελον, XII saec. ex. (κάτω)

άγγελος Κυ όναρ εφάνη τω Ιωσήφ, f. of the Cod. Graec. 9, Τετραευάγγελον, XII saec. ex.

 

{gotop}

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/lykpeirm/%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%81%ce%b9%ce%ba%cf%8c/%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%81%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b2%ce%b9%ce%b2%ce%bb%ce%b9%ce%bf%ce%b8%ce%ae%ce%ba%ce%b7/

Αφήστε μια απάντηση

Top
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων