Φεβ 24
22

Ίδρυση έργου e-Twinning: «Μνήμη της πόλης που ζω»

e-twinning logo

Το Πρότυπο Γενικό Λύκειο της ΙΩΝΙΔΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ Πειραιά σε συνεργασία με το Λύκειο ΛΙΒΑΔΙΩΝ στη Λάρνακα της Κύπρου θα διεξάγουν το έργο eTwinning με τίτλο “ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΠΟΥ ΖΩ” στην πλατφόρμα school-education.ec.europa.eu.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Βασικός στόχος αυτής της εργασίας είναι οι μαθητές να μελετήσουν σε βάθος την Ιστορία της Αθήνας και του Πειραιά, εστιάζοντας στην αρχαιότητα, συγκεκριμένα στην Κλασική Εποχή (480 έως 323 π. Χ.) και ειδικότερα στον 5ο αιώνα π.Χ., τον Χρυσό αιώνα του Περικλή. Θα μελετήσουν τις ιστορικές πηγές και θα περιηγηθούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Μουσείου της Ακρόπολης με τις εκθεσιακές αίθουσες και τα αρχαιολογικά ευρήματα, θα παρατηρήσουν φωτογραφικό υλικό, θα συλλέξουν πληροφορίες και θα συνθέσουν εργασίες. Επίσης οι μαθητές των συνεργαζόμενων σχολείων θα μπορούν να μελετήσουν και να παρουσιάσουν και πτυχές της Ιστορίας της πόλης τους που θεωρούν σημαντικές. Τέλος, θα περιγράψουν την εικόνα της πόλης τους σήμερα.

ΣΤΟΧΟΙ

Οι μαθητές:

 • να αποκτήσουν ικανότητες πολιτισμικής συνείδησης και έκφρασης μαθαίνοντας για την Ιστορία και την Τέχνη του τόπου τους αλλά και πόλεων άλλων χωρών,
 • να συμμετέχουν ενεργά στις δραστηριότητες του έργου,
 • να επικοινωνήσουν στη μητρική αλλά και σε ξένη γλώσσα,
 • να συνεργάζονται και να αλληλοεπιδρούν για τη σύνθεση των εργασιών,
 • να κοινωνικοποιηθούν γνωρίζοντας μαθητές από άλλα σχολεία,
 • να αποκτήσουν και να εξασκήσουν τις ψηφιακές τους δεξιότητες.

ΧΡΟΝΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ

Το έργο θα ξεκινήσει άμεσα, εφόσον εγκρίθηκε από τους Εθνικούς Οργανισμούς eTwinning της Ελλάδας και της Κύπρου, στις 15 Φεβρουαρίου 2024, και θα διαρκέσει έως τις 15 Ιουνίου 2024.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Συσκέψεις με τους εταίρους ανά τακτικά χρονικά διαστήματα για την οργάνωση των δραστηριοτήτων του έργου και τα εργαλεία που θα χρησιμοποιήσουμε.

Συμφωνία με τους εταίρους για τους κανόνες δεοντολογικής συμπεριφοράς στο διαδίκτυο.

Συζήτηση για την πρόοδο της προσπάθειας γενικότερα.

Την πρώτη εβδομάδα θα γίνει η γνωριμία των μαθητών κι έπειτα θα ακολουθήσουν οι εξής δραστηριότητες:

 • Θα χωρίσουμε τις ομάδες των μαθητών ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και τα ταλέντα τους αλλά και σε διακρατικές.
 • Συνεργασία και πρόσκληση εκπαιδευτικών του σχολείου μας και των μαθητών στο Twinspace.
 • Δημοσίευση του προγράμματος στο Twinspace με καταληκτικές ημερομηνίες για τις δραστηριότητες που θα πραγματοποιήσουν οι ομάδες αλλά και τις διακοπές για κάθε σχολείο.
 • Θα ενθαρρύνουμε τους μαθητές να σχολιάσουν ο ένας τη δουλειά του άλλου αλλά και την εμπειρία τους, ενσωματώνοντας δραστηριότητες αξιολόγησης.
 • Θα εξασφαλίσουμε μία κοινή εργασία των ομάδων που θα δημοσιευτεί στην επίσημη ιστοσελίδα του σχολείου και θα αναρτηθεί σε ένα δημόσιο Twinspace, επιτυγχάνοντας έτσι τη διάδοση των αποτελεσμάτων του έργου μας εκτός της σχολικής μονάδας.
 • Οι μαθητές θα συνεργαστούν για την επίτευξη ενός κοινού στόχου, τη σύνθεση εργασίας και τη δημιουργία ενός δημόσιου TwinSpace.

Η υλοποίηση του έργου θα πραγματοποιηθεί από τους εκπαιδευτικούς Δήμητρα Γκορτσαλή, κλάδου ΠΕ02 και τη Λουκία Λαζαρίδου, καθηγήτρια Τέχνης.

Ίδρυση έργου eTwinning.pdfΔεν επιτρέπονται σχόλια.