Ανθρώπινα Δικαιώματα 10 Δεκεμβρίου

Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

10 Δεκεμβρίου

1

 

Η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Δεκεμβρίου, σε ανάμνηση της υπογραφής της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 10 Δεκεμβρίου 1948. Όραμα των εμπνευστών της, ένας κόσμος με δικαιώματα και ελευθερίες χωρίς διακρίσεις.

Τα δικαιώματα του ανθρώπου συνιστούν τον θεμέλιο λίθο πάνω στον οποίο η ανθρωπότητα επιχειρεί να οικοδομήσει ένα ειρηνικό και ευοίωνο μέλλον για όλους τους ανθρώπους σε κάθε γωνιά της γηςβασισμένο στον αλληλοσεβασμό και την ισότιμη συμβίωση όλων.

Το Γενικό Λύκειο Παλαιόχωραςμε την Διευθύντρια κ. Σταυρίδου Σταματία και την εκπαιδευτικό κ. Σπελέτα Ευτυχία, ενημέρωσε τους/τις μαθητές/τριες για τα Ανθρώπινα Δικαιώματαμε υπευθυνότητα και ευαισθησία, μέσα από προβολές βίντεο και συζητήσεις, ώστε να γνωρίσουν τον ρόλο τους στην ζωή της ανθρωπότητας.Μια ισχυρή κινητήρια δύναμη για την ανθρώπινη, αξιοπρεπή και δίκαιη διαβίωση στα σπίτια μας, στους χώρους εργασίας μας, στα σχολεία μας, στην καθημερινότητα, παντού όπου βρισκόμαστε. Ο καθένας από εμάς μπορεί και πρέπει να είναι σε θέση να ζει με αξιοπρέπεια, χωρίς εξευτελιστική και διακριτική μεταχείριση.

Οι μαθητές/τριεςπαρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέροντους σημαντικότερους σταθμούς στην ιστορία τωνδικαιωμάτων του ανθρώπου από βίντεο

Η Ιστορία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

https://www.youtube.com/watch?v=Stjg0-ZcNEY

Ο Κύλινδρος του Κύρου (539 π.Χ), η επιγραφή της Γόρτυνας, η MagnaCharta (1215) , Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας 4 Ιουλίου 1776 Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών, Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (1789), Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ανθρώπων (1948).

 

  • Παγκόσμια Ημέρα των Ανθρωπίνων δικαιωμάτων: ο δρόμος σε μια κοινωνία ελευθερίας είναι μακρύς.

https://www.youtube.com/watch?v=jI6YWiyFns8

 

  • Ενωμένοι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα: 30 άρθρα για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε προβολή βίντεο

https://gr.humanrights.com/what-are-human-rights/videos/do-not-discriminate.html

 

Όλοι οι άνθρωποι είναι γεννημένοι ελεύθεροι και ίσοι όσον αφορά την

αξιοπρέπεια και τα δικαιώµατά τους. Είναι προικισµένοι µε λογική και συνείδηση και οφείλουν να συµπεριφέρονται µεταξύ τους µε πνεύµα αδελφοσύνης.

 

  • Μήνυμα Αντόνιο Γκουτέρες, Γενικού Γραμματέα ΟΗΕ

Η ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων,γιορτάζουμε τον ρόλο των νέων στην προσπάθεια να δώσουμε ζωή στα ανθρώπινα δικαιώματα.

https://unric.org/el/10-%CE%B4%CE%B5%CE%BA%CE%B5%CE%BC%CE%B2%CF%81%CE%AF%CE%BF%CF%85-2019-%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CF%81%CE%B1-%CE%B1%CE%BD%CE%B8%CF%81%CF%89%CF%80%CE%AF%CE%BD%CF%89%CE%BD-%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CF%89/

 

  • Αρχείο της ΕΡΤ: Το επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ έχει ως θέμα του τη δουλεία στη Δημοκρατία του Νίγηρα: τις χιλιάδες των ανθρώπων που, στην αυγή του 21ου αιώνα, συνεχίζουν να ζουν ως σκλάβοι.

 

https://www.ert.gr/ert-arxeio/pagkosmia-imera-anthropinon-dikaiomaton-10-dekemvrioy/

 

Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι βασικά δικαιώματα και ελευθερίες που όλοι οι άνθρωποι δικαιούνται, ανεξαρτήτως εθνικότητας, φύλου, εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής, φυλής, θρησκείας, γενετήσιου προσανατολισμού, γλώσσας, ή οποιασδήποτε άλλης ιδιότητας. Τα ανθρώπινα δικαιώματα περιλαμβάνουν τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα, όπως το δικαίωμα στη ζωή, την ελευθερία και την ελευθερία της έκφρασης, και τα κοινωνικά, πολιτιστικά και οικονομικά δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος συμμετοχής στον πολιτισμό, το δικαίωμα στην τροφή και το δικαίωμα στην εργασία και τη μόρφωση.

 

«Ολοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι στην

αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα. Είναι προικισμένοι με

λογική και συνείδηση, και οφείλουν να συμπεριφέρονται

μεταξύ τους με πνεύμα αδελφοσύνης»*

*Αρθρο 1ο της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του ΟΗΕ

2 3

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση