Επίσκεψη μαθητών της Α’ τάξης του ΓΕΛ Ορμύλιας στο Άλσος του Αριστοτέλη και στον αρχαιολογικό χώρο των αρχαίων Σταγείρων (12-12-2016).

DSC00182Είναι γνωστό, ότι εφέτος κλείνουν 2400 χρόνια από την γέννηση του Αριστοτέλη. Χάρις στην ανάληψη της πρωτοβουλίας του «Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών» του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η UNESCO αποδέχτηκε την πρόταση της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής, για την ανακήρυξη του 2016 ως «Επετειακού Έτους Αριστοτέλη». Με πολλές εκδηλώσεις από την αρχή του έτους, τιμάται και θα συνεχίσει να τιμάται ο μεγάλος Μακεδόνας Αριστοτέλης, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, μέχρι το τέλος αυτού του επετειακού έτους 2016.
Ο αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος, Αριστοτέλης, γεννήθηκε το 384 π.Χ, στην περιοχή Στάγειρα της Χαλκιδικής. Μπορεί να μην έζησε μεγάλο διάστημα στη γενέτειρα του, όμως οι επόμενες γενιές, φρόντισαν να αναδείξουν το έργο και την προσωπικότητα του μεγάλου φιλόσοφου και δάσκαλου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, με έναν ιδιαίτερο τρόπο, ένα άλσος αφιερωμένο στον αρχαίο φιλόσοφο Αριστοτέλη. Όλοι οι νόμοι της Φυσικής του Αριστοτέλη βρίσκονται μέσα σε αυτό το θεματικό πάρκο στη Χαλκιδική. Δημιουργήθηκε στη γενέτειρα του μεγάλου Έλληνα φιλόσοφου στα Στάγειρα και το επισκέπτονται χιλιάδες μαθητές.

DSC00183

Έτσι και μαθητές της Α΄τάξης του ΓΕΛ Ορμύλιας επισκέφτηκαν το χώρο αυτό, έπαιξαν και περιεργάστηκαν τις κατασκευές – πειραματικά όργανα που υπάρχουν εκεί: Ηλιακό ρολόι, Φακός, Πυξίδα, Πεντάφωνο, Οπτικοί Δίσκοι, Εκκρεμές, Υδροστρόβιλος, Σφαίρες αδράνειας, Παραβολικά κάτοπτρα, Τηλεσκόπια, και τις παρουσίασαν στους συμμαθητές τους αφού αναζήτησαν στα αρχαία ελληνικά τις επιγραφές με τους νόμους της Φυσικής του Αριστοτέλη κυρίως από το έργο του «Τα Φυσικά» που υπάρχουν στο χώρο. Το συστήνουν ανεπιφύλακτα ως προορισμό εξόρμησης και σε άλλους μαθητές!!!

DSC00179

Στη συνέχεια οι μαθητές επισκέφτηκαν τον αρχαιολογικό χώρο των αρχαίων Σταγείρων, περπάτησαν στα στενά που περπάτησε και ο Αριστοτέλης, θαύμασαν το μαγευτικό τοπίο της περιοχής, και πήραν τον δρόμο της επιστροφής γεμάτοι εικόνες, δημιουργικές εμπειρίες και περηφάνια, έτοιμοι να τα αξιοποιήσουν όλα αυτά και στην υλοποίηση του προγράμματος με τίτλο «Ο Αριστοτέλης … Ευρωπαίος!» με υπεύθυνη καθηγήτρια την. κ. Σάγγου Αναστασία.

 

 

DSC00201DSC00195DSC00199DSC00197DSC00193

DSC00194

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση