Εφημερία Εκπαιδευτικών – Επιτήρηση μαθητών

Γ1/776/28-09-2000 ΥΠ.Ε.Π.Θ. Εφημερία Εκπαιδευτικών – Επιτήρηση μαθητών
Με αφορμή ερωτήματα που υποβάλλονται στο Υπουργείο Παιδείας και επισημάνσεις που διατυπώνονται για τα παραπάνω θέματα σας κάνουμε γνωστό ότι η εφημερία των εκπαιδευτικών αποτελεί σημαντικό στοιχείο της λειτουργίας των σχολείων και ορίζεται από τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 13 του ΠΔ 20/98, ο έλεγχος σχολαστική εφαρμογή των οποίων αποτελεί καθημερινή υποχρέωση του διευθυντή του σχολείου.
Επισημαίνουμε ότι κατά την σύνταξη των κανόνων εφημερίας ο σύλλογος διδασκόντων μπορεί να συμβουλευτεί ενδεικτικό πίνακα που περιλαμβάνεται σε προγενέστερη απόφαση και ίσχυε πριν από την έκδοση του ΠΔ 201/98, ο οποίος (πίνακας) έχει ως εξής:
“Ενδεικτικός πίνακας κανόνων εφημερίας”:
(1) Οι εφημερεύοντες προσέρχονται στο σχολείο 15` πριν την έναρξη των μαθημάτων και αποχωρούν 5` μετά την λήξη αφού φύγουν όλοι οι μαθητές.
(2) Ελέγχουν την καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων και της αυλής.
(3) Φροντίζουν για την σύνταξη των μαθητών στην πρωινή προσευχή.
(4) Είναι αρμόδιοι για την τήρηση του ωραρίου διδασκαλίας και των διαλειμμάτων (κουδούνι).
(5) Συνεργάζονται με τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς για την αποχώρηση όλων των μαθητών από τις αίθουσες κατά τα διαλείμματα και κατά την λήξη του διδακτικού ωραρίου.
(6) Επιτηρούν τους μαθητές στα διαλείμματα κατανέμοντας μεταξύ των (οι εφημερεύοντες εκπαιδευτικοί) τους χώρους, ώστε να υπάρχει παντού επίβλεψη, η οποία είναι απαραίτητη για την ασφάλεια των μαθητών.
(7) Ελέγχουν τον αύλειο χώρο, ώστε να αποτρέπεται η προσέγγιση ή η είσοδος ατόμων που δεν έχουν σχέση με την σχολική κοινότητα και δεν είναι δικαιολογημένη η εκεί παρουσία τους.
Παρακαλούμε της παρούσης εγκυκλίου να λάβουν ενυπόγραφα γνώση όλοι οι εκπαιδευτικοί των σχολείων.
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: Το Π.Δ. 20/98 το οποίο αναφέρεται η εγκύκλιος αυτή αφορά τη Α΄/μια Εκπαίδευση

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων