Erasmus

Πρόγραμμα Erasmus+ με το Liceo Classico Tito Livio και το ΓΕΛ Μονεμβασίας

Erasmus Δράσεις 2023-24

Τito Livio και Ημερήσιο Γενικό Λύκειο Μονεμβασίας : αναστοχασμός και αποτίμηση των κοινών δραστηριοτήτων

Στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus + και της αδελφοποίησης ανάμεσα στο Liceo Classico Tito Livio και το Ημερήσιο Γενικό Λύκειο Μονεμβασίας είκοσι δύο μαθητές και δύο συνοδοί εκπαιδευτικοί  ταξίδεψαν από το Μιλάνο στη Μονεμβασία. Το σχολείο μας λειτούργησε ως οργανισμός υποδοχής και φιλοξενίας για τους Ιταλούς μαθητές και εκπαιδευτικούς του διαπιστευμένου Λυκείου του Μιλάνου οι οποίοι έμειναν στη Μονεμβασία από τις 25 Απριλίου έως τις 6 Μάϊου  2024.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους μαθητές και εκπαιδευτικοί είχαμε την ευκαιρία να γνωριστούμε και να αλληλεπιδράσουμε μέσα από ένα πρόγραμμα κοινών  δραστηριοτήτων. Την Παρασκευή 26 Απριλίου μια ομάδα μαθητών μαζί με τη Διευθύντρια κ. Μαρία Κουντούρη και τις καθηγήτριες κ. Ελένη Μαρουλάκου και  κ. Ματίνα Τζερεφού συνόδευσαν του Ιταλούς μαθητές σε λογοτεχνικό περίπατο αφιερωμένο στον ποιητή Γιάννη Ρίτσο στο Κάστρο Μονεμβασίας.  Όλοι μαζί περπατήσαμε στα καλντερίμια και βιώσαμε στιγμές συγκίνησης απαγγέλλοντας ποιήματα του Γιάννη Ρίτσου και συζητώντας για τη ζωή και το έργο του. Τα μονοπάτια στα οποία περπάτησε ο ποιητής, το Δημοτικό σχολείο που φοίτησε και το σπίτι που έζησε πλημμύρισαν από στίχους παρμένους από την Αγρύπνια και την Τέταρτη Διάσταση. Μέσα από τα καίρια ζητήματα που θίγει ο Αφανισμός της Μήλος οι μαθητές αντάλλαξαν απόψεις για την αξιοπρέπεια και την ανεξαρτησία του ανθρώπου που πρέπει να διατηρούνται με κάθε κόστος. Τα αποσπάσματα από τον Ορέστη τους ώθησαν να αναστοχαστούν πάνω στα διλήμματα που πηγάζουν από τη σύγκρουση ανάμεσα στις ατομικές επιλογές και τις κοινωνικές επιταγές. Η Ρωμιοσύνη ήταν το ερέθισμα για να αναζητήσουν τα στοιχεία του τοπίου που   «δε βολεύονται κάτου απ’ τα ξένα βήματα», τα πρόσωπα που  «δε βολεύονται παρά μόνο στον ήλιο»https://blogs.sch.gr/lykmonem/files/2024/05/ΜΙΛΑΝΟ.pdf, τις καρδιές που «δε βολεύονται παρά μόνο στο δίκιο». Και το Καπνισμένο Τσουκάλι έστρεψε τη συζήτηση στο «συρματόπλεγμα», το  κυριολεκτικό  και μεταφορικό, που περιορίζει τη σκέψη και την ελευθερία μας. Ο λογοτεχνικός περίπατος ολοκληρώθηκε στο σπίτι του ποιητή. Εκεί, δίπλα στην προτομή του, απαγγείλαμε αποσπάσματα από τον Αποχαιρετισμό και μιλήσαμε για το μαρτυρικό θάνατο του Γρηγόρη Αυξεντίου ο οποίος αγωνίστηκε κατά της βρετανικής αποικιοκρατίας και μέσα από τη θυσία του έγινε δρόμος φωτεινός, δρόμος ελευθερίας. Για το τέλος αφήσαμε Τα παιχνίδια τ’ ουρανού και του νερού θέλοντας να κλείσουμε με μια άλλη διάσταση, πιο ανάλαφρη, της πολύπλευρης ποίησης του Γ. Ρίτσου.  Η ποίηση του Γιάννη Ρίτσου με τα πανανθρώπινα και διαχρονικά της μηνύματα γεφύρωσε τις  γλωσσικές διαφορές ανάμεσά μας και έκανε δυνατή την ουσιαστική επικοινωνία μεταξύ μας.

Οι Ιταλοί μαθητές και εκπαιδευτικοί επισκέφτηκαν και το σχολείο μας. Το απόγευμα της Παρασκευής  είχαμε τη χαρά να τους υποδεχθούμε και να τους ξεναγήσουμε στο πρόσφατα ανακαινισμένο κτίριο του Λυκείου μας. Στις σχολικές μας αίθουσες οι φιλοξενούμενοί μας παρακολούθησαν δύο μικροδιδασκαλίες στα Αρχαία Ελληνικά και στα Μαθηματικά με  αξιοποίηση των ψηφιακών μέσων και των  διαδραστικών πινάκων διδασκαλίας. Ακολούθησε μια μικρή γιορτή προς τιμήν τους την οποία οι μαθητές μας είχαν προετοιμάσει με μεγάλη χαρά. Μουσικές και τραγούδια στα ελληνικά και στα ιταλικά πλημμύρισαν την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων ενώ μικροί και μεγάλοι χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς. Μαζί μας ήταν και μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, γονείς των μαθητών μας οι οποίοι με ιδιαίτερη φροντίδα ετοίμασαν παραδοσιακά μονεμβασίτικα εδέσματα τα οποία προσέφεραν στους καλεσμένους μας. Η γιορτή μας τελείωσε με την προσφορά αναμνηστικών δώρων για όλους τους φίλους μας : ένα βιβλίο για τη Μονεμβάσια και την ιστορία της, ένα χειροποίητο σαπούνι το οποίο οι μαθητές παρασκεύασαν με την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού κ. Ασημίνας Μπουτσικάκη και μια λαμπάδα για πάρουν το Άγιο Φως  τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί το βράδυ της Ανάστασης.

Οι Ιταλοί φίλοι μας έμειναν στη Μονεμβασία τη Μεγάλη Εβδομάδα και είχαν την ευκαιρία να βιώσουν τα Πάθη και την Ανάσταση του Χριστού στο ατμοσφαιρικό περιβάλλον του Κάστρου, με κατανυκτικό τρόπο. Μυήθηκαν στον πολιτισμό μας, στα ήθη και έθιμά μας , συμμετείχαν στις παραδόσεις μας και ενέταξαν τον εαυτό τους στη ροή του ιστορικού μας χρόνου.

Είμαστε ευγνώμονες για αυτή τη συνεργασία και τις εμπειρίες που μοιραστήκαμε. Η αλληλεπίδρασή μας με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς από το Τito Livio δίνει νέα διάσταση στο εκπαιδευτικό μας έργο και μας ανοίγει νέους ορίζοντες. Ευχαριστούμε θερμά όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, τους εκπαιδευτικούς τους, και ιδιαίτερα τον κ. Massimo Cazzulo  και την  κ. Paola  Schirripa οι οποίοι υλοποίησαν την εκπαιδευτική επίσκεψη.



Λήψη αρχείου