Screenshot 18

Δράσεις για την Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού («school bullying»)

Δράσεις Δράσεις 2023-24

Την προηγούμενη εβδομάδα 4 με 8-3-2024 στην Α΄ και Γ΄ τάξη πραγματοποιήθηκε συζήτηση σχετικά με τις μορφές του σχολικού εκφοβισμού και τα εμπλεκόμενα μέρη, τα αίτια, τις συνέπειες, τους τρόπους αντιμετώπισής του και ορισμένα στατιστικά στοιχεία. Στην Α΄ τάξη επίσης έλαβε χώρα διαδραστική και πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση-συζήτηση με τους μαθητές/τριες. Ακολούθησε προβολή βίντεο και ντοκιμαντέρ με μαρτυρίες παιδιών που έχουν βιώσει, αλλά και έχουν ασκήσει εκφοβισμό στο σχολείο. Έγκριτοι επιστήμονες από όλη την Ευρώπη, αλλά  και εκπαιδευτικοί και γονείς, ανέλυσαν διαφορετικές πτυχές του παγκόσμιου αυτού φαινόμενου. Τις δικές τους απαντήσεις και ερμηνείες έδωσαν και τα ίδια τα παιδιά. Επίσης, οι μαθητές/τριες συμπλήρωσαν ανώνυμα ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τις εμπειρίες τους γύρω από το φαινόμενο της σχολικής βίας και του εκφοβισμού.

Υπεύθυνοι της δράσης για την Α΄ τάξη ήταν οι εκπαιδευτικοί Γκάτσης Κωνσταντίνος και Μπουντούνη Πολυτίμη και για την Γ΄ τάξη ήταν η εκπαιδευτικός Μπουτσικάκη Ασημίνα.

Στη Β΄ τάξη πραγματοποιήθηκαν συζητήσεις με αφόρμηση τον ζωγραφικό πίνακα «Νεοφερμένη στο σχολείο» της Emily Shanks και σχολιασμός των ρόλων σε ένα περιστατικό βίας. Στη συνέχεια οι μαθητές/τριες κατέγραψαν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους σε ένα ψηφιακό συννεφόλεξο και δημιούργησαν ψηφιακές αφίσες με αντι-bullying περιεχόμενο. Τέλος, εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην ενδοσχολική βία μέσω της ζωγραφικής.

Υπεύθυνες της δράσης ήταν οι καθηγήτριες Μαρουλάκου Ελένη και Κωνσταντίνου Δήμητρα.



Λήψη αρχείου