<<Ρόμπερτ Κένεντι-Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ>>
Το 1968, oι προεδρικές εκλογές των Ηνωμένων Πολιτειών σπιλώθηκαν από αίμα.Το νομοθετικό έργο του προέδρου Λίντον Τζόνσον για τα πολιτικά δικαιώματα των μειονοτήτων είχε πυροδοτήσει απαιτήσεις για ακόμη πιο ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις.
Ο Κένεντι ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του στις 16 Μαρτίου 1968, την ημέρα της σφαγής Βιετναμέζων αμάχων στο Μάι Λάι, από τον αμερικανικό στρατό. Το 1953, είχε σημειωθεί ένα επεισόδιο μεταξύ τους, όταν ο Τζόνσον υπηρετούσε ως αρχηγός της μειοψηφίας στη Γερουσία και ο «Μπόμπι» Κένεντι ήταν ένας νεαρός σύμβουλος στη μόνιμη Υποεπιτροπή Διερευνήσεων.
Στις 31 Μαρτίου, ο Τζόνσον παραδέχθηκε την προσωπική ήττα του σε αυτό που αποκάλεσε «bitch of a war» και ανακοίνωσε ότι δεν θα επιζητούσε την επανεκλογή του. Οι δύο άνδρες είχαν μια δηλητηριώδη προσωπική σχέση.
Στις 4 Απριλίου 1968, την ημέρα που ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, ακτιβιστής των πολιτικών δικαιωμάτων των μειονοτήτων και τιμημένος με το βραβείο Νομπέλ, δολοφονήθηκε στο Μέμφις του Τενεσί από τον Τζέιμς Ερλ Ρέι, φυγάδα των κρατικών φυλακών του Μισούρι. Την ημέρα εκείνη, ο Κένεντι θα μιλούσε σε προεκλογική συγκέντρωση στην Ινδιανάπολη της Ιντιάνα.Εμαθε ότι ο Κινγκ είχε δεχθεί επίθεση λίγα λεπτά πριν μπει στο αεροπλάνο για την Ινδιανάπολη, και το νέο του θανάτου του μόλις προσγειώθηκε. Απέρριψε τις προτροπές των συνεργατών του να ακυρώσει την ομιλία του. Και την εποχή της ανόδου της «μαύρης ισχύος», στην καρδιά ενός άθλιου γκέτο στην Ινδιανάπολη, όρθιος σε ένα ημιφορτηγό, μίλησε σε ένα κοινό που απαρτιζόταν κυρίως από Αφροαμερικανούς, οι οποίοι έμαθαν το νέο της δολοφονίας από τον ίδιο. Εκφώνησε μια αυθόρμητη ομιλία, η οποία σήμερα θεωρείται ως μία από τις πλέον αξιόλογες στην αμερικανική ιστορία.
Η δολοφονία του Κένεντι, μόλις δύο μήνες μετά τη δολοφονία του Κινγκ, ενέτεινε την αυτο-αμφισβήτηση της Αμερικής. Ωστόσο, ο θάνατος του Κένεντι προκάλεσε απόγνωση σε μεγαλύτερα τμήματα της αμερικανικής κοινωνίας απ’ ό,τι του Κινγκ. Σύμφωνα με τον Ρόμπερτ Ντάλεκ, «η δολοφονία του RFK ήταν ένα τρομερό πλήγμα στην αυτοεικόνα της Αμερικής»Αν η δολοφονία του Ρόμπερτ Κένεντι κατέστρεψε το όνειρο του αμερικανικού φιλελευθερισμού, πάντως άφησε επίσης τις δυνάμεις της αμερικανικής Δεξιάς πιο ισχυρές από ποτέ, καθώς η «σιωπηρή πλειοψηφία» επιζητούσε εναγώνια την ασφάλεια, την ομαλότητα και την επιστροφή σε μια πιο ήσυχη τάξη.
<<Ιωάννης Καποδίστριας>>
Ο Ιωάννης Καποδίστριας ήταν ο πρώτος κυβερνήτης της νεότερης Ελλάδας. Τον Απρίλιο του 1827, η Γ’ Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας, ύστερα από πρόταση των οπλαρχηγών της Επανάστασης, τον εξέλεξε προσωρινό κυβερνήτη της Ελλάδας για διάστημα 7 ετών, παρά τις αντιδράσεις των Φαναριωτών και των Υδραίων. από τον 1830, συσπειρώθηκαν εναντίον του πολλοί αρχομανείς πολιτικοί, οι κοτζαμπάσηδες και οι πλοιοκτήτες της Ύδρας, ενώ οι στρατιωτικοί αρχηγοί και ο λαός βρισκόταν στο πλευρό του. Κωνσταντή Μαυρομιχάλη και του Γιωργάκη είχε μεγάλη έχθρα εναντίον του Καποδίστρια και είχε ορκιστεί ότι θα τον σκοτώσει. Το είπε μάλιστα και στον Πάνο Ράγκο, φίλο δικό του αλλά και του Κυβερνήτη, να του το μεταφέρει. Ο Καποδίστριας ένιωσε έκπληξη και είπε στον Ράγκο ότι όποιος κάνει κάτι τέτοιο, μαζί με τον ίδιο θα σκοτώσει και την πατρίδα. Το επόμενο πρωί, ο Καποδίστριας ετοιμάστηκε να πάει στην εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα. Ήταν περίπου 5:30 το πρωί. Ο αδελφός του Αυγουστίνος λέγοντάς του ότι είδε κάποιο φοβερό όνειρο, προσπάθησε να τον αποτρέψει. Ο Κυβερνήτης γέλασε και έφυγε για την εκκλησία. Στον δρόμο του επιτέθηκε ένα μαύρο σκυλί, που πρόλαβε κι έσκισε την ρεντιγκότα (είδος ανδρικού πανωφοριού <γαλλ. redingote<αγγλ.riding-coat, σακάκι ιππασίας) του. Επέστρεψε στο σπίτι του, άλλαξε ρεντιγκότα και έφυγε ξανά για την εκκλησία. Μια βουβή γριά ζητιάνα, με άναρθρες κραυγές, προσπάθησε να τον σταματήσει. Μάταια όμως… Ο Καποδίστριας συνέχισε, αφού της έδωσε μερικά νομίσματα, να βαδίζει προς το ραντεβού του με τη μοίρα. Την ίδια ώρα, οι Μαυρομιχαλαίοι, που το προηγούμενο βράδυ ετοίμαζαν κάθε λεπτομέρεια του σχεδίου τους, μαζί με τους Λόντο και Καλαμογδάρτη, ξεκινούσαν με δυο παλικάρια τους και δυο πολιτοφύλακες, τον Ανδρέα Γεωργίου και τον Γιάννη Καραγιάννη, που είχαν οριστεί να τους παρακολουθούν, αλλά έγιναν όργανά τους, για τον Άγιο Σπυρίδωνα. Μόλις τους είδε στην είσοδο της εκκλησίας, ο Καποδίστριας κοντοστάθηκε και σκέφτηκε να φύγει. Προχώρησε όμως προς το μέρος τους και τους χαιρέτησε με ένα νεύμα. Τότε, ο Κωνσταντής άρπαξε τον Κυβερνήτη και τον πυροβόλησε πίσω από το αφτί, ενώ ο Γιώργης τον μαχαίρωσε δύο φορές κάτω από την κοιλιά. Και ο Καραγιάννης πυροβόλησε κατά του Καποδίστρια, ωστόσο αστόχησε. Ο Καποδίστριας πέθανε ακαριαία. Ο Κωνσταντής καταδιώχθηκε κι αφού τραυματίστηκε από τον Κοζώνη και τον Φωτομάρα, πέθανε μερικές ώρες αργότερα. Ο Γιώργης κατέφυγε στη γαλλική πρεσβεία. . Η χώρα είχε βυθιστεί στο χάος και την αναρχία και οι Προστάτιδες Δυνάμεις βρήκαν την ευκαιρία να εγκαθιδρύσουν βασιλεία, φοβούμενες την επικράτηση ενός φιλελεύθερου κινήματος.Η ελληνική πολιτεία τίμησε τον Κυβερνήτη, δίνοντας το όνομά του σε δημόσιους χώρους και ιδρύματα.