Σχ. Έτος 2015-16 Η ιστορία του Κινηματογράφου

pame_cinema

Στις 16/12/2015 οι μαθητές που παρακολουθούν την ερευνητική εργασία “Ιστορία και τεχνολογική εξέλιξη του κινηματογράφου”, παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Πρώτη Ώρα Σινεμά”.

Το «Πρώτη Ώρα: Σινεμά» είναι ένα πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα εισαγωγής στην τέχνη του κινηματογράφου, που διοργανώνεται από το 2006 με επιτυχία από την Κινηματογραφική Εταιρεία Αθηνών (Νύχτες Πρεμιέρας, Athens Open Air Film Festival).

Από τον Φεβρουάριο του 2015 το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας εγκαινίασε τη συνεργασία του με το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, με σκοπό να παρουσιάσει το «Πρώτη Ώρα: Σινεμά» σε μια εξελιγμένη και άκρως διαδραστική μορφή σε σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Αττικής και άλλων περιοχών της Ελλάδας.

Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι που συνδυάζει τη μάθηση με την ψυχαγωγία και στοχεύει στην περαιτέρω εξοικείωση των μαθητών και των καθηγητών τους με την πιο δημοφιλή σύγχρονη μορφή τέχνης. Μέσω μιας συνοπτικής εικόνας της ιστορίας του παγκόσμιου, του ευρωπαϊκού και του ελληνικού κινηματογράφου και σε συνδυασμό με γνώσεις σχολικών μαθημάτων όπως η Ιστορία, οι Θετικές επιστήμες, η Ελληνική ή Ξένη Γλώσσα και η Γεωγραφία, δημιουργεί ένα κινηματογραφικό παιχνίδι μάθησης.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του Πρώτη Ώρα Σινεμά, οι μαθητές έρχονται σε επαφή με τα ίδια πρωταρχικά υλικά που περισσότερα από 120 χρόνια πριν οδήγησαν στην εφεύρεση του κινηματογράφου: μέσα από κλασικά παιχνίδια οπτικών τρικ του 19ου αιώνα, όπως το πραξινοσκόπιο και το ζωοτρόπιο, όλα τα παιδιά αλληλεπιδρούν με τις βασικές αρχές και φυσικούς νόμους που διέπουν την αναπαραγωγή της κινούμενης εικόνας. Παράλληλα, ειδικά εκπαιδευτικά βίντεο και αποσπάσματα από κλασικές ταινίες προβάλλονται, έτσι ώστε να γίνεται απολύτως κατανοητή η εξέλιξη και τα κύρια στάδια της τέχνης κινηματογράφου, από τη σημασία της σκηνοθεσίας και του μοντάζ έως τη δημιουργία ευφάνταστων ειδικών εφέ. Σημειώνεται πως καθ’ όλη τη διάρκεια της παρουσίασης οι μαθητές συμμετέχουν ενεργά, καλούμενοι να απαντήσουν στις ερωτήσεις του παρουσιαστή.

Οι μαθητές μας έμειναν ενθουσιασμένοι!

Αφήστε μια απάντηση