Δημοσιεύθηκε στην Χωρίς κατηγορία

Ισότητα των δυο φύλων και ενδοοικογενειακή βία

“Ισότητα των δυο φύλων και ενδοοικογενειακή βία”

της Μεταξίας Σουπιάδου, Άννας Σαμαρά, Μαρίας Μπίνια και Βασιλικής Τριανταφύλλου

Στις 18 Φεβρουαρίου 2020, επισκέφτηκαν το σχολείο μας μέλη του Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών του Δήμου Κατερίνης προκειμένου οι μαθητές της Α΄ Λυκείου να παρακολουθήσουν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα “Ισότητα των δυο φύλων και ενδοοικογενειακή βία”.

Η παρουσίαση ήταν πολύ ενδιαφέρουσα, καθώς οι εκπρόσωποι της οργάνωσης  κατάφεραν μέσα από τη βιωματική προσέγγιση  του θέματος να μας κεντρίσουν το ενδιαφέρον.

Αρχικά αναφέρθηκαν στην ισότητα μεταξύ των δυο φύλων και καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει ουσιαστική ισότητα λόγω στερεότυπων που επιβιώνουν ακόμα  και η ανισότητα αυτή συχνά οδηγεί στη βία κατά των γυναικών.

Έπειτα ασχοληθήκαμε με το θέμα της ενδοοικογενειακής βίας. Αναφέρθηκε ότι το φαινόμενο αυτό δεν υπάρχει αποκλειστικά στις σχέσεις ενός ζευγαριού, αλλά και μεταξύ των υπόλοιπων μελών της οικογένειας.

Αφού μιλήσαμε για τις μορφές της βίας, χωριστήκαμε σε ομάδες και μέσα από φύλλα εργασίας αντιληφθήκαμε  έμπρακτα πιθανές καταστάσεις κακοποίησης. Τέλος συζητήσαμε για ορισμένους μύθους που επικρατούν στην κοινωνία σχετικά με την ενδοοικογενειακή βία.

Συνοψίζοντας, συνειδητοποιήσαμε τη σοβαρότητα του θέματος και μας συμβούλεψαν, καθώς το φαινόμενο αυτό δεν αγγίζει μόνο την οικογένεια στην οποία εκδηλώνεται αλλά ολόκληρη την κοινωνία, όταν γνωρίζουμε  κάτι, να αισθανόμαστε υποχρεωμένοι να μιλήσουμε.

Ευχαριστούμε τα μέλη του Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης γυναικών του Δήμου Κατερίνης γι’ αυτή την ενημέρωση που είμαστε σίγουροι ότι θα μας  βοηθήσει  στην κοινωνική μας ζωή και εξέλιξη.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *