Δημοσιεύθηκε στην Χωρίς κατηγορία

Σχολικός εκφοβισμός (bullying)

Σχολικός εκφοβισμός (bullying)

Της Ελένης Μπίνια (Α1)

ΓΕΝΙΚΑ: Ο όρος «σχολικός εκφοβισμός και βία», περιγράφει μια κατάσταση κατά την οποία ασκείται σκόπιμη, απρόκλητη, συστηματική βία, με σκοπό την επιβολή και την πρόκληση σωματικού και ψυχικού πόνου σε μαθητές από συμμαθητές τους, εντός και εκτός σχολείου. Εκδηλώνεται με: χειρονομίες, σπρωξιές, ξυλοδαρμούς, βρισιές, προσβολές, απειλές, εκβιασμούς, καταστροφή προσωπικών αντικειμένων, σεξουαλική παρενόχληση, αποκλεισμό από παρέες και δραστηριότητες, απόσπαση χρημάτων ή αντικειμένων, που συνοδεύεται από απειλές, ή εξαναγκασμό σε αντικοινωνικές πράξεις.

Η ταινία  Bullying (2009) που προβλήθηκε στο σχολείο μας με κύριο θέμα τον σχολικό εκφοβισμό ή αλλιώς κοινό σε όλους bullying,    αγγίζει την  πραγματικότητα βασιζόμενη προφανώς σε αληθινά γεγονότα. Όπως είδαμε και στην ταινία, στη σχολική βία ο θύτης κάνει κατάχρηση της δύναμής του ξεκινώντας αρχικά να ασκεί λεκτική βία και αργότερα σωματική , ενώ το θύμα δεν χρησιμοποιεί βία για τη δική του προστασία  ή ακόμα ντρέπεται να μιλήσει και να εκφραστεί και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να απομονώνεται από το περιβάλλον στο οποίο ζει.

Όμως, η βία στο σχολείο αφορά και τους παρόντες ή τους έχοντες γνώση. Οι μαθητές-παρατηρητές ενθαρρύνουν το θύτη ή δίνουν μήνυμα αποδοχής τέτοιας συμπεριφοράς. Τέτοιοι “παρατηρητές” αποτελούν “λίπασμα” εκδηλώσεων σχολικού εκφοβισμού. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως καλύπτοντας και προσπερνώντας ένα τέτοιο περιστατικό ουσιαστικά γινόμαστε συνένοχοι στο «έγκλημα». Έτσι, η σχολική βία είναι πολυδιάστατο φαινόμενο, που αφορά συνολικά το σχολείο. Δυστυχώς, συχνά, τα περιστατικά βίας στα σχολεία αποσιωπώνται.  Οι γονείς μιλούν ελάχιστα για το πρόβλημα με τα παιδιά τους, οι μαθητές-θύματα συχνά αντιδρούν με απόσυρση αποφεύγοντας να ζητήσουν βοήθεια από ενήλικες.

Ο σχολικός εκφοβισμός έχει επιπτώσεις στην υγεία και στην ψυχοκοινωνική ανάπτυξη του παιδιού. Τα θύματα σχολικής βίας νιώθουν άγχος, ανασφάλεια, παρουσιάζουν σχολική άρνηση, κάνουν απουσίες, οδηγούνται σε σχολική αποτυχία, εμφανίζουν μαθησιακές δυσκολίες και ψυχοσωματικά προβλήματα, φοβίες, κατάθλιψη, απόπειρες αυτοκτονίας. Τα παιδιά θύτες συχνά διακόπτουν τη σχολική φοίτηση, εμφανίζουν τάσεις φυγής από το σπίτι ή εξελίσσονται σε ενήλικες με παραβατική συμπεριφορά. Οι συνέπειες αυτές πιθανόν να οδηγήσουν σε τραγικά αποτελέσματα, όπως αυτοκτονία, φαινόμενο παρατηρούμενο στις δυτικές κοινωνίες.

Πρέπει όλοι (μαθητές, φίλοι, συγγενείς, εκπαιδευτικοί)  να βοηθήσουμε και να συμβάλουμε , ο καθένας με τον δικό του τρόπο και τις δυνατότητες του, ώστε να εξαλειφθεί αυτό το ακραίο φαινόμενο και να το αντιμετωπίσουμε σε πρόωρες καταστάσεις προτού αυτό στιγματίσει την ζωή του θύματος. Για να επιτευχθεί η ομαλή κοινωνικοποίηση και ένταξη των ατόμων στην κοινωνία. Αν όμως κάποιος μαθητής γίνει θύμα μιας τέτοιας μορφής βίας  είναι αδιανόητο να μην μιλήσει και να εξομολογηθεί μια τέτοια κατάσταση.

Το trailer της ταινίας που παρακολουθήσαμε:

https://www.youtube.com/watch?v=hfpbprZIBok

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *