Δημοσιεύθηκε στην Επισκέψεις, Ξάνθη - Αλεξανδρούπολη, Το Σπίτι της Σκιάς

Το  Σπίτι της Σκιάς-The House of Shadow

Ίτσιου Κωνσταντίνα (Β1)

αρχείο λήψης

Το σχολείο μας πραγματοποιώντας  εκπαιδευτική  εκδρομή  στην Αλεξανδρούπολη 26-29 Μαρτίου έδωσε την ευκαιρία στους μαθητές της  Α΄ και Β΄ Λυκείου που συμμετείχαν σε αυτήν να γνωρίσουν  μια τέχνη η οποία δεν είναι πολύ διαδεδομένη. Η  τέχνη των σκιών  έχει γίνει εμφανής και  γνωστή στην Ελλάδα  τα τελευταία  χρόνια. Το μουσείο  των σκιών  βρίσκεται στο κέντρο της Ξάνθης  και  αποτελεί κάτι πρωτοπόρο,  καινούργιο αλλά συγχρόνως  εντυπωσιακό και παράξενο. Παρά την άγνοια πολλών  ανθρώπων για την ύπαρξη του,   κεντρίζει το ενδιαφέρον επισκεπτών ακόμα  και  των  πιο απαιτητικών.

the-beginning-of-the

Αναλυτικότερα , “Το Σπίτι της Σκιάς-The House of Shadow ” δημιουργήθηκε για να στεγάσει τα έργα του καλλιτέχνη Τριαντάφυλλου Βαΐτση   ο οποίος είχε σπουδάσει μηχανολόγος περιβάλλοντος και άφησε τα τελευταία χρόνια το επάγγελμα του  για να ασχοληθεί με αυτό το είδος τέχνης. Αποτελείται από δύο  βασικούς χώρους: το εργαστήριο-πωλητήριο, όπου φτιάχνονται χειροποίητα δώρα, μπλουζάκια, κοσμήματα, διακοσμητικά, φωτιστικά σκιάς, αλλά και έργα τέχνης, τα περισσότερα φτιαγμένα από ανακυκλώσιμα υλικά, και την έκθεση. Στον εκθεσιακό χώρο  μπορεί κανείς να θαυμάσει γλυπτά από σκουπίδια, τα οποία, όταν φωτιστούν κατάλληλα, παράγουν αναγνωρίσιμες μορφές σκιάς. Η γενικότερη φιλοσοφία των έργων αυτών προσεγγίζεται στη θεώρηση των αντικειμένων, των καταστάσεων, των γεγονότων από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Η «απρόβλεπτη» σκιά κάθε έργου υποδεικνύει την προσπάθεια που πρέπει να καταβάλουμε για να κατανοήσουμε οτιδήποτε μας προβληματίζει ή ακόμα και ό,τι θεωρούμε δεδομένο.

the-unbearable-wilderness

Όπως εξηγεί ο κ. Βαϊτσης : «Αυτό που βλέπουμε  είναι πάντοτε λιγότερο από αυτό που κοιτάμε. Κάνω ορατό το αόρατο. Δείτε αυτό που δεν φαίνεται. Γεννήθηκα, μεγαλώνω, θα πεθάνω, έως τότε όμως, θα δημιουργώ.”  Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι ότι, από μια κατασκευή μπορούν να βγουν ταυτόχρονα δύο διαφορετικές σκιές στην απεικόνιση στον  τοίχο !

Το  μουσείο εντυπωσίασε  όλα τα παιδιά και τους συνοδούς καθηγητές  της εκδρομής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *