Δημοσιεύθηκε στην Βιωματικές Δράσεις, Εκδηλώσεις, Σχολικός Εκφοβισμός

Ενδοσχολική βία

της Ελένης Κούρτη, Α2

 

 

DSCN7091

 

Την Πέμπτη 08-05-2014 πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας μία εκδήλωση για την ενδοσχολική βία, η οποία αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα της σχολικής ζωής που μας αφορά όλους, καθηγητές, μαθητές, γονείς. Οι διακρίσεις, οι προκαταλήψεις και η αποδοχή ή μη της διαφορετικότητας είναι πολύπλοκα ζητήματα που αφορούν τους ανθρώπους και τις σχέσεις τους.

DSCN1411

 

Συγκεκριμένα, ένα μεγάλο πρόβλημα που απασχόλησε την ομάδα-τάξη μας και δημιούργησε εντάσεις και ρωγμές στις σχέσεις των μελών της ήταν η λεκτική παρενόχληση. Η λεκτική βία στα παιδιά είναι οι προσβολές και τα άσχημα λόγια που σύμφωνα με ειδικούς μπορεί να οδηγήσουν σε κατάθλιψη ή προβλήματα συμπεριφοράς στην εφηβική ,κυρίως, ηλικία. Είναι γεγονός ότι τα λόγια απαξίωσης προς τα παιδιά είναι σαν χειροδικία και κρίνεται αναγκαίο να προσέχουμε όσα λέμε στους γύρω μας, γιατί μπορεί να τους πληγώσουμε αφάνταστα! Κάθε μέρος της σχολικής κοινότητας έχει ρόλο και ευθύνη για την αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού. Ο βαθμός εμπλοκής κάθε μέλους, σχετίζεται τόσο με την ιδιότητά του, όσο και με τη σοβαρότητα, τη συχνότητα και την ένταση του περιστατικού εκφοβισμού. Ωστόσο, θα πρέπει όλοι να συνεργαστούν  σε ένα πλαίσιο παράλληλων δράσεων, διότι, η αιτιολογία του εκφοβισμού είναι πολυπαραγοντική και η αντιμετώπισή του κρίνεται πολυεπίπεδη.

 

DSCN1412

 

Στόχος αυτής της εκδήλωσης εκτός από την ενημέρωση των μαθητών για την επικινδυνότητα του προβλήματος ήταν και η ευαισθητοποίηση τους όσον αφορά το φαινόμενο αυτό.  Η ομάδα των μαθητών της Α’ τάξης και οι υπεύθυνοι καθηγητές, Σοφία Χαριτοπούλου, Μαρία Πλήκα και η κοινωνική λειτουργός του σχολείου μας Βασιλική Τζήκα, που  εργάστηκαν για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης αντιμετώπισαν το φαινόμενο του ενδοσχολικού εκφοβισμού με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Ιδιαίτερη συμβολή στην διεξαγωγή αυτής της εκδήλωσης είχαν οι εικόνες, τα βίντεο, η έρευνα των μαθητών και οι βιωματικές δράσεις. Δεν υπήρξαν υπερβολές, ούτε ανεδαφικά επιχειρήματα! Όσα ειπώθηκαν υποστηρίζουν αλήθειες, όσο πικρές και σκληρές κι αν είναι. Το κλίμα ήταν ιδιαίτερα φορτισμένο και πολλοί έδειχναν προβληματισμένοι. Ίσως, η δράση αυτή κατάφερε να βοηθήσει κάποιους να βγουν από το αδιέξοδο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *