Δημοσιεύθηκε στην Εφηβεία

Ερωτικές σχέσεις…μπέρδεμα;

Ερωτικές σχέσεις..Ένα από τα μεγαλύτερα κεφάλαια της ζωής του ανθρώπου, εξαρτώμενο  από αρκετούς παράγοντες. Οικογένεια, παιδεία, κοινωνία και θρησκεία είναι μερικοί από τους παράγοντες που επηρεάζουν αυτό το τόσο σημαντικό κεφάλαιο του ανθρώπου. Ωστόσο, με τον όρο ερωτική σχέση, τι ακριβώς εννοούμε; Υπάρχει μια σύγχυση όμως σχετικά με τον ‘ορισμό’ της έννοιας γιατί οι γνώμες των ειδικών  το θέμα διίστανται. Άλλοι πιστεύουν πως ερωτική σχέση αποτελεί ο δεσμός μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας με ότι μπορεί να περιλαμβάνει αυτός ο δεσμός  ενώ  άλλοι πιστεύουν πως η ερωτική σχέση αφορά μονάχα ένα μέρος  του  δεσμού, τη σεξουαλική πράξη. Ποιο από τα δύο όμως, είναι αυτό που πραγματικά καταδεικνύει την έννοια της ερωτικής σχέσης;

Ας ξεκινήσουμε, καταρχάς, να αναλύουμε μία-μία τις λέξεις βασιζόμενοι σε ετυμολογικές σχέσεις. Η λέξη  ερωτική προέρχεται από τη λέξη έρωτας που δεν παύει να είναι αυτό το ανώτερο αίσθημα που νιώθει ένας άντρας για μια γυναίκα και αντίστοιχα. Κάποιοι το συσχετίζουν με το πάθος, την ασύγκριτη ηδονή και όλα όσα συμβαίνουν ανάμεσα σ’ένα ζευγάρι. Από την άλλη, η λέξη σχέση, παράγεται από το θέμα του μέλλοντα του ρήματος έχω στα αρχαία (-σχ) και σημαίνει κάτι για το οποίο κάποιος θεωρείται κάτοχος. Οπότε ερωτική σχέση είναι η κατάσταση στην οποία κάποιος κατέχει τον έρωτα.

Το παραπάνω αποτελεί  μια  απλή ανάλυση της έννοιας. Σίγουρο είναι ότι κανείς δεν αντιλαμβάνεται με αυτόν τον τρόπο την ερωτική σχέση. Όπως αναφέρεται και στον τίτλο, μάλλον πρόκειται για ένα μπέρδεμα. Το θέμα όμως είναι για τι είδους μπερδέματα γίνεται λόγος. Ίσως  πρόκειται για συναισθηματικά αφού τονίζεται ο έρωτας και όχι γενικά η ανθρώπινη δραστηριότητα. Τα συναισθήματα είναι  εξίσου τεράστιο κεφάλαιο που κατοικεί στην ψυχή του ανθρώπου και πολλές φορές αποτελεί μέσο έκφρασης των ανθρώπινων επιλογών. Γιατί όμως να υπάρχει αυτή η σύγχυση μεταξύ σχέσεων και συναισθημάτων; Γιατί οι σχέσεις να επηρεάζονται άμεσα, και  να οφείλουν  έως και τη δημιουργία τους στα συναισθήματα;

 Τα συναισθήματα δημιουργούνται στην ψυχή του ανθρώπου και με τις κατάλληλες ενέργειες εξωτερικεύονται ώστε να τα κατανοήσουν και τα άτομα για τα οποία προοριζόταν αυτά τα συναισθήματα. Ένα συναίσθημα είναι το αποτέλεσμα της λογικής και κυρίως της ψυχικής διεργασίας του ανθρώπου με σκοπό την έκφραση του. Πολλές φορές όμως η διεργασία αυτή εμπλέκει και άλλους παράγοντες στη δημιουργία, με αποτέλεσμα τις περισσότερες από αυτές τις φορές να δημιουργείται σύγχυση και προβληματισμός σχετικά με το αποτέλεσμα. Οπότε, τα ίδια τα συναισθήματα, εκ του αποτελέσματος, είναι μπέρδεμα .

Με  τη λέξη μπέρδεμα, εννοείται η γενικότερη σύγχυση και αυτό το κλίμα αδιεξόδου που νιώθει το  άτομο συχνά σχετικά με τα προσωπικά του. Δεν είναι πάντοτε αρνητικό, αλλά τουλάχιστον τις περισσότερες φορές, φτάνει τους ανθρώπους σε σημείο να μην ξέρουν πραγματικά ποια θα είναι η επόμενη τους κίνηση. Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορούν να δημιουργήσουν και να καλλιεργήσουν αυτό το μπέρδεμα, όπως η οικογένεια,  η πολιτεία , τα ΜΜΕ και άλλοι φορείς που επηρεάζουν άμεσα το άτομο είτε στη διαδικασία της κοινωνικοποίησης του, είτε στη γενικότερη ανθρώπινη ύπαρξη.

                   ΟΙ ΕΡΩΤΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ

 Πώς να είναι άραγε μια ερωτική σχέση στην εφηβεία; Όλοι όσοι έχουν περάσει την εφηβεία ή βρίσκονται τώρα σ’ αυτήν μπορούν  ίσως να καταλάβουν . Η εφηβεία, από μόνη της αποτελεί ένα μεγάλο μπέρδεμα. Από  τη στιγμή όμως που προστίθεται και μια ερωτική σχέση, η ζωή ενός εφήβου  παύει πια να είναι «παραδεισένια» Τα προβλήματα και τα άγχη μεγαλώνουν, η ανορεξία ή η βουλιμία, ανάλογα τις περιπτώσεις, αυξάνονται και ο έφηβος βρίσκεται στη πιο δύσκολη φάση της ζωής του. Χάρη όμως σ’αυτό, γρήγορα ωριμάζει και σκέφτεται λογικά και μετρημένα και αυτό μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση των παραπάνω δυσκολιών.

Ένας έφηβος, σ’ αυτήν την ηλικία, έχει να ασχοληθεί με μαθήματα-σχολείο, φίλους-παρέες επαγγελματικούς προσανατολισμούς και τώρα πλέον και με αισθήματα. Υπάρχουν κάποιοι έφηβοι που αποφεύγουν να δημιουργήσουν μια ερωτική σχέση παράλληλα με τη φοίτηση τους γιατί φοβούνται, ίσως, την αποτυχία είτε στον ένα τομέα, είτε στον άλλο. Από την άλλη, υπάρχουν και εκείνοι που θέλουν   παράλληλα να συμβαίνουν και τα δύο, είτε γιατί θεωρούν πως έτσι «σπάνε» τη ρουτίνα τους, είτε γιατί πιστεύουν πως αυτό μπορεί να τους χαλαρώνει και γιατί όχι  να τους φτάσει στην κορυφή της επιτυχίας.

Οι ερωτικές σχέσεις ακόμα κι  όταν έχουν θετική έκβαση  δεν παύουν να  είναι μπέρδεμα….

                                                                                                                                                                                                                                                                                                Σιδέρη Παρασκευή, Γ2

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *