Γενικό Λύκειο Καρέα
28 Ιαν 2020

Ο διεθνής διαγωνισμός Συνθετικής Βιολογίας iGEM, η Φανή Ζούμπου και το χρυσό μετάλλιο!

Συντάκτης: Κριπαροπούλου Αντιγόνη | Κάτω από: Βραβεία και Διακρίσεις

Η Φανή Ζούμπου είναι σήμερα φοιτήτρια του 5ου έτους στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ως μαθήτρια στο σχολείο μας, διετέλεσε δύο φορές μέλος της ελληνικής αποστολής στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Βιολογίας (International Biology Olympiad – IBO), όπου τιμήθηκε την πρώτη φορά με το χάλκινο μετάλλιο και την δεύτερη με εύφημο μνεία! Τότε είχαμε νιώσει όλοι/ες μεγάλη χαρά και υπερηφάνεια!

Τελευταία, μας ξαναχάρισε έντονα συναισθήματα με την συμμετοχή της στην ομάδα φοιτητών/τριών «iGEM Athens» (αποτελείται από πέντε φοιτητές/τριες της Ιατρικής, δύο από το Βιολογικό του ΕΚΠΑ και δύο από τους Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς του ΕΜΠ).

Η ομάδα αυτή (μαζί με άλλες δυο από την Θεσσαλονίκη και την Θεσσαλία) πήραν μέρος στον  Διεθνή διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας iGEM που είναι δημιούργημα του ΜΙΤ και πραγματοποιείται κάθε χρόνο στη Βοστώνη, με τον «παιχνιδιάρικο» τίτλο Giant Jamporee (Γιγαντιαίο Ξεφάντωμα). Στον διαγωνισμό του 2019 συμμετείχαν 375 ομάδες με πάνω από 5.000 φοιτητές/τριες από όλο τον κόσμο, οι οποίες παρουσίασαν ερευνητικά προγράμματα συνθετικής βιολογίας, ενός μοντέρνου διεπιστημονικού κλάδου που συνδέει τη βιολογία με την πληροφορική και τις σύγχρονες τεχνολογίες.

Η iGEM Athens παρουσίασε μια πρωτοπόρο μέθοδο για την ανάπτυξη ειδικών μορίων, γνωστών ως απταμερή. Η iGEM Athens κατέκτησε χρυσό μετάλλιο, ενώ επιλέχθηκε ως υποψήφια για την καλύτερη νέα εφαρμογή!!!

«Τα απταμερή είναι εξειδικευμένα μόρια, τα οποία μπορούν να αναγνωρίζουν μόρια-στόχους και να συνδέονται με αυτά. Η παραγωγή τους μέχρι σήμερα είναι όμως πολύ ακριβή. Η ομάδα του iGEM Athens σχεδίασε μια νέα, καινοτόμα και πολλά υποσχόμενη μέθοδο για την παραγωγή τους, με χρήση βακτηρίων που προσαρμόζουν και εξελίσσουν τα απταμερή», λέει στην εφημερίδα «Καθημερινή» ο κ. Ιάσων Μηλιώνης, φοιτητής στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ και μέλος της ομάδας iGEM στην Αθήνα. Η πρόταση έγινε δεκτή με έντονο ενδιαφέρον και επιβράβευση, καθώς αποτελεί μια ριζικά καινούργια μέθοδο για τη δημιουργία απτομερών, την πρώτη έπειτα από δεκαετίες. Τα απταμερή προσφέρουν πολυάριθμες δυνατότητες χρήσιμων εφαρμογών στην ιατρική, στη βιομηχανία και στην προστασία του περιβάλλοντος. «Σημαντικό ρόλο έπαιξε η ομαδικότητα, καθώς η συνθετική βιολογία στηρίζεται στη διεπιστημονική προσέγγιση, με στόχο να προχωρήσουν η έρευνα και η κοινωνία προς τα εμπρός», συμπλήρωσε.

Εμείς να ευχηθούμε να συνεχίσει η Φανή τον δημιουργικό της δρόμο πάντα με επίκεντρο την προσφορά στον άνθρωπο και στην κοινωνία!

Ευχαριστούμε για άλλη μια φορά Φανή!

Η ερευνητική ομάδα της Αθήνας βραβεύθηκε για μια καινούργια μέθοδο παραγωγής απταμερών μορίων. Η Φανή είναι 2η από αριστερά!

Αφήστε μια απάντηση