Γενικό Λύκειο Καρέα
9 Νοέ 2014

Τείχος του Βερολίνου (Berliner Mauer)

Συντάκτης: Κριπαροπούλου Αντιγόνη | Κάτω από: Κοινωνιολογία/Ιστορία

To Τείχος του Βερολίνου, ήταν τμήμα των ενδογερμανικών συνόρων, δηλ. των συνόρων που χώριζαν τη Γερμανία σε δύο κράτη (το ένα που ακολούθησε τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής και το άλλο που προσχώρησε στα κράτη του υπαρκτού σοσιαλισμού).

Από την ανέγερσή του, από τους Ανατολικογερμανούς, στις 13/8/1961 μέχρι την πτώση του στις 9/11/1989 χώριζε το Δυτικό Βερολίνο από το Ανατολικό. Είχε μήκος 154 χλμ.

Υπήρξε το γνωστότερο σύμβολο του Ψυχρού Πολέμου (Ψυχρός Πόλεμος ήταν ο γεωπολιτικός, ιδεολογικός και οικονομικός αγώνας μεταξύ των δυο υπερδυνάμεων, ΗΠΑ και ΕΣΣΔ μετά το Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο).

Κατά την προσπάθειά τους να περάσουν στο Δυτικό Βερολίνο μέσα από τις καλά φρουρούμενες συνοριακές εγκαταστάσεις του Τείχους θανατώθηκαν τουλάχιστον 86 άνθρωποι, μεταξύ αυτών και 2 Έλληνες, από βίαιες ενέργειες των ανατολικογερμανικών δυνάμεων ασφάλειας. Άλλες πηγές ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών στους 238 προσμετρώντας και τα ατυχήματα, θύματα των οποίων τελικά κατέληξαν.

Σήμερα, λίγα κομμάτια του Τείχους έχουν απομείνει αφού το μεγαλύτερο μέρος του έχει κατεδαφιστεί. Το ανατολικό μέρος του τείχους είναι σήμερα καλυμμένο από γκράφιτι τα οποία δεν υπήρχαν όταν το Τείχος φυλασσόταν από οπλισμένους στρατιώτες της Ανατολικής Γερμανίας. Το 1990, 118 καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο κλήθηκαν να διακοσμήσουν τα τμήματα του Τείχους που δεν είχαν καταστραφεί. 

img079

Το Τείχος μπροστά στην Πύλη του Βρανδεμβούργου. Σήμερα αυτό το κομμάτι του Τείχους δεν υπάρχει.

Πολλοί ήταν οι κάτοικοι του Ανατολικού Βερολίνου που προσπάθησαν να φύγουν από αέρα, στεριά ή μέσω του ποταμού Σπρεε. Με αερόστατα, τούνελ, ειδικά κατασκευασμένα αυτοκίνητα, οι Γερμανοί που ζούσαν στη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας (DDR) χρησιμοποίησαν μερικούς από τους πιο ευφάνταστους τρόπους απόδρασης στην Δυτική Γερμανία.

img081 

Δύο ημέρες μετά την ανέγερση του Τείχους, ο 19χρονος στρατιώτης Κόνραντ Σούμαν που φύλαγε το πέρασμα από την πλευρά της Ανατολικής Γερμανίας πήδηξε πάνω από το συρματόπλεγμα, πετώντας το όπλο του. Ο φωτογράφος Πέτερ Λάιμπινγκ απαθανάτισε τη στιγμή και η εικόνα έκανε τον γύρο του κόσμου. Αποτελεί μια απόδραση-σύμβολο μέχρι και σήμερα Ο Σούμαν, ήταν ο πρώτος στρατιώτης του Ανατολικού Βερολίνου, που αυτομόλησε στην Δυτική Γερμανία. Μέχρι την πτώση του τείχους, θα ακολουθούσαν άλλοι 2,700 ανατολικογερμανοί στρατιώτες.

img083

13/8/1961. Δυο αδελφές με τα μωρά τους χωρίστηκαν από το απαγορευτικό συρματόπλεγμα που μπήκε πριν την ανέγερση του Τείχους. Η οικογένεια αυτή ξανασυναντήθηκε το 1989…

img084Κορίτσι που στέκει στην «νεκρή ζώνη»… Πίσω το τείχος και μπροστά ένας «άγνωστος κόσμος» μέσα στην ίδια πόλη…

mhtera 

Αύγουστος 1961.Μια νεαρή γυναίκα,από το Δυτικό Βερολίνο,συνοδευόμενη από το φίλο της, ανεβασμένη επικίνδυνα στο τείχος, για να μιλήσει στη μητέρα της στην πλευρά του Ανατολικού Βερολίνου.

xairet

Κοιτάζοντας στο Ανατολικό Βερολίνο, τα μέλη μιας οικογένειας από το Δυτικό,κάνουν νεύμα σε κάποιον δικό τους κοντά στον, γαλλικό τομέα του Ανατολικού Βερολίνου.Νοέμβρης 1961

berlgyn

Berlin

img088

img087

Δυτικογερμανοί και Ανατολικογερμανοί συγκεντρώθηκαν μπροστά στο τείχος στην Πύλη του Βρανδεμβούργου για να γιορτάσουν την απόφαση για την πτώση του Τείχους (Νοέμβριος 1989).

img085

telosteixous1989  Σήμερα εκτός από το κομμάτι που έχει απομείνει για ιστορικούς λόγους, έχουν μπει και ταμπέλες που δείχνουν από που περνούσε το τείχος…

Οι φωτογραφίες προέρχονται από το Μουσείο του Τείχους

και από το διαδίκτυο (http://ellada-history.blogspot.gr/2013/03/1961-1989_4.html). 

Αφήστε μια απάντηση