Γενικό Λύκειο Καρέα
3 Ιούν 2014

Βραζιλία: Φαβέλες και φτωχοί πίσω από την λάμψη του Μουντιάλ…

Συντάκτης: Κριπαροπούλου Αντιγόνη | Κάτω από: Αφιερώματα -Σχολικές εορτές-Θεατρικές παραστάσεις

53860f8c04543 

Η Βραζιλία εξελίσσεται σε µια νέα οικονοµική υπερδύναµη για τον 21ο αιώνα. Με βάση την προβλεπόμενη για φέτος, άνοδο του ΑΕΠ της, στα 2,5 τρισ. δολάρια, καταλαμβάνει την έκτη θέση ανάμεσα στις µεγαλύτερες οικονοµίες στον κόσµο και οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι τα επόμενα χρόνια οι ρυθμοί ανάπτυξης θα είναι επίσης, έντονοι. 

Όσο μεγάλη οικονομική υπερδύναμη κι αν είναι η χώρα της σάμπα, του ποδοσφαίρου, του καφέ, του ουρανίου, του πετρελαίου, της παραγωγής βιοκαυσίμων ή ακόμα και των πυρηνικών υποβρυχίων, δεν παύει να αποτελεί  τον παράδεισο του μεγάλου κεφαλαίου, των πολυεθνικών  και των ξένων επενδυτών, ενώ, το μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού της μαστίζεται σήμερα από την φτώχεια και την εξαθλίωση.

Στην Βραζιλία της «ανάπτυξης» η πραγματικότητα είναι αδυσώπητη:

Ένας στους τέσσερις Βραζιλιάνους -55 εκ. άνθρωποι- ζει σήμερα κάτω από τα όρια της φτώχειας (δηλ. με λιγότερο από 1 δολάριο την ημέρα), ενώ ένα εκατομμύριο παιδιά δουλεύουν µεροκάµατο, κάτω από άθλιες συνθήκες. 

Το 12,8% του πληθυσμού, δηλαδή σχεδόν 18 εκατομμύρια άνθρωποι, είναι αναλφάβητοι.

Στις φτωχές και υποβαθμισμένες ανατολικές περιοχές, 44,2 παιδιά στα 1000 πεθαίνουν πριν γίνουν ενός έτους.

Η Βραζιλία έχει από τα υψηλότερα ποσοστά φόνων στον κόσμο. Η πρώτη αιτία θανάτου στις ηλικίες 15-24 στις υποβαθμισμένες αστικές περιοχές είναι ο φόνος.

Το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών στη Βραζιλία, αποτελεί  ένα από τα μεγαλύτερα στην υφήλιο και βρίσκει έδαφος σε όλους τους κοινωνικούς τομείς και κυρίαρχα στην εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη και τις μεταφορές.

Στα προάστια των πόλεων,  το θέαµα είναι φρικιαστικό: τεράστιες παραγκουπόλεις (φαβέλες), εκατοµµύρια άνθρωποι να στοιβάζονται κάτω από τσίγκινες στέγες, χωρίς νερό, ηλεκτρικό και αποχέτευση.

Αυτή την περίοδο 170.000 άνθρωποι εκδιώκονται από τα σπίτια τους, λόγω της κατασκευής αθλητικών εγκαταστάσεων και άλλων υποστηρικτικών εγκαταστάσεων, ενόψει του Μουντιάλ Ποδοσφαίρου. Την ίδια στιγμή,που η κυβέρνηση της Βραζιλίας, επενδύει όλο και λιγότερα χρήματα σε κοινωνικές υπηρεσίες και αγαθά,  το κόστος του Μουντιάλ Ποδοσφαίρου και των Ολυμπιακών Αγώνων (η Βραζιλία θα φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου το 2014 και τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2016),  ανέρχεται στα 25 δις δολάρια. Την ίδια στιγμή η  FIFA (Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, διοργανώτρια αρχή του Παγκοσμίου Κυπέλλου) αναμένεται να κερδίσει γύρω στα 10 δις δολάρια από τη διεξαγωγή του Μουντιάλ…

«Ανάπτυξη», λοιπόν… Αλλά το ζήτημα είναι ποιος ωφελείται από την ανάπτυξη και αν τελικά αυτή διαμορφώνει τους όρους για να ζήσουν οι άνθρωποι καλύτερα και όχι για να αυξάνουν τα κέρδη τους οι λίγοι σε βάρος των πολλών.

Η καμπάνια «Σταματήστε το Παγκόσμιο Κύπελλο – Μουντιάλ», στην οποία  συμμετέχουν εκατομμύρια Βραζιλιάνοι σε όλη την χώρα, δεν αποτελεί απλά μια «εξέγερση», αλλά καταδεικνύει το τεράστιο πολιτικό πρόβλημα που δημιουργείται, όταν οι «πολιτικές ανάπτυξης» υπηρετούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου, των πολυεθνικών και των κυρίαρχων τάξεων.

Οι άνθρωποι που αντιδρούν δεν είναι μόνο οι «άθλιοι της Βραζιλίας» αλλά και τα  μεσαία στρώματα,  που λόγω των τεράστιων κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων, εξεγείρονται  γιατί φοβούνται ότι μπορεί να βρεθούν και αυτοί, κάτω από τα όρια της φτώχειας. Πολλοί απ’ αυτούς έχουν ενταχθεί σχετικά πρόσφατα στην μεσαία τάξη και μπορούμε να πούμε ότι αποτελούν την … «προδομένη γενιά της ανάπτυξης»…

Οι διαδηλωτές διεκδικούν στέγη, υγειονομική περίθαλψη, παιδεία και λιγότερη αστυνομική βία. Όταν λοιπόν, από την μια μεριά, η πείνα θερίζει, τα ποσοστά φτώχειας διογκώνονται, η κοινωνική ανισότητα διευρύνεται, και από την άλλη τα δισεκατομμύρια… ξοδεύονται προκλητικά μπροστά στα μάτια ενός λαού που στην πλειοψηφία του δοκιμάζεται, οι κοινωνικές εκρήξεις αποτελούν μονόδρομο.

«Δε θέλω παγκόσμιο κύπελλο. Θέλω μια στέγη», ήταν το κύριο σύνθημα των διαδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν πριν από λίγες ημέρες κατά της ποδοσφαιρικής διοργάνωσης και της τακτικής της βραζιλιάνικης κυβέρνησης να ξοδέψει υπέρογκα ποσά τη στιγμή που αδιαφορεί για την έλλειψη στοιχειωδών υποδομών στέγασης για εκατομμύρια ανθρώπους.

Οι καλλιτέχνες δρόμου της Βραζιλίας βρήκαν έναν δικό τους τρόπο να στείλουν μηνύματα σε όλο τον κόσμο, ότι αυτός ο λαός, ναι μεν λατρεύει το ποδόσφαιρο (άλλωστε «κάθε βραζιλιάνος μεγαλώνει με μια μπάλα στα πόδια»), δεν βάζει όμως το άθλημα πάνω από την ίδια του την επιβίωση και την αξιοπρέπειά του! 

Δείτε τα εξαιρετικά γκράφιτι κατά του Μουντιάλ και της FIFA:

moyntial1

moyntial4 hxID0f5

4MAMj3R «Το παγκόσμιο κύπελλο μας παίρνει σχολεία και νοσοκομεία και μας αφήνει τις μπάλλες του» 

moyntial3

kq10KtY moyntial6

UPqoqDV XXn1oN8

Αφήστε μια απάντηση