Γενικό Λύκειο Καρέα
12 Απρ 2014

Ομάδα μαθητών/τριών της Β’ τάξης του σχολείου μας στο πρόγραμμα IPPOG Masterclasses 2014!

Συντάκτης: ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΡΕΑ | Κάτω από: Βραβεία και Διακρίσεις

untitled 100  Στις 9 Απριλίου 2014 μια ομάδα 6 μαθητών/τριών της Β’ τάξης του σχολείου μας παραβρέθηκε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και παρακολούθησε Προχωρημένα μαθήματα Φυσικής Σωματιδίων στην προσπάθειά τους να ανακαλύψουν τον κόσμο των Κουάρκ και των Λεπτονίων με πραγματικά πειραματικά πειράματα. Τα παιδιά που πήραν μέρος στο πρόγραμμα ήταν: Αρνίδη Μαρία, Αντωνίου Καλυψώ, Κουρκούτα Λαμπρίνα, Μποκολίνη Ξανθή, Σάμιος Γρηγόρης και Σιούτης Ιωακείμ.

Υπεύθυνος καθηγητής ήταν ο κ. Μανδουλίδης Νικόλαος (ΠΕ04.01). 

Οι μαθητές/τριες ανέλυσαν δεδομένα ψάχνοντας για σωματίδια με πολύ μικρή διάρκεια ζωής, συμπεριλαμβανόμενου του σωματιδίου Χιγκς. Πήραν μια γεύση της σύγχρονης επιστήμης δουλεύοντας πλάι- πλάι με επιστήμονες φυσικής σωματιδίων και ανέλυσαν γεγονότα από τον Μεγάλο Επιταχυντή του CERN στην Ελβετία.

Τον διεθνή συντονισμό των μαθημάτων έχει το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Δρέσδης και το Πρόγραμμα QuarkNet, σε στενή συνεργασία με τη Διεθνή Ομάδα Εκλαΐκευσης Φυσικής Σωματιδίων (International Particle Physics Outreach Group- IPPOG). Η IPPOG αποτελεί μια ανεξάρτητη ομάδα από επιστήμονες-εκλαϊκευτές που αντιπροσωπεύουν χώρες, οι οποίες συμμετέχουν στην έρευνα σωματιδίων στα διάφορα ανά τον κόσμο εργαστήρια.

Κάθε χρόνο, περίπου 10 000 μαθητές Λυκείου από 37 χώρες επισκέπτονται για μία ημέρα ένα από τα 160 Πανεπιστήμια ή Ερευνητικά Κέντρα της περιοχής τους με σκοπό να λύσουν τα αινίγματα της φυσικής των σωματιδίων. Ομιλίες από ενεργούς ερευνητές-επιστήμονες επεξηγούν και αναλύουν τομείς και μεθόδους της βασικής έρευνας που αφορούν τα στοιχειώδη σωματίδια και τις μεταξύ τους δυνάμεις, δίνοντας την δυνατότητα στους ίδιους τους μαθητές να επεξεργαστούν πραγματικά πειραματικά δεδομένα από πειράματα φυσικής σωματιδίων. Στο τέλος της ημέρας, όπως γίνεται σε κάθε διεθνή συνεργασία, οι συμμετέχοντες μαθητές συνδέονται, μέσω διαδικτύου, και συζητούν τα αποτελέσματά τους και την εμπειρία τους.

Μπράβο παιδιά!

Αφήστε μια απάντηση